Szerelmesek lakatjai

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából

A szerelmesek lakatjai több településen előforduló látványosság; legtöbb helyen egy kerítésre akasztanak fel szerelmesek összetartozásuk jeléül olyan lakatot, melybe belevésték vagy belegravírozták nevüket vagy nevük kezdőbetűit. Az összetartozást kifejező lakat felhelyezését követően a szerelemesek rendszerint eldobják a lakat kulcsát, mintegy kifejezve, hogy többé soha nem kívánják levenni.

A pécsi lakatfal[szerkesztés]

Magyarországon először Pécs belvárosában jelentek meg a lakatok két egymáshoz közeli vaskerítésen. A pécsi lakatfal keletkezéséről többféle bizonytalan alapokon nyugvó elmélet is létezik. A jelenleg legáltalánosabban elfogadott szerint eredetileg 1971-ben, sikeres érettségijüket követően a közeli középiskola végzős tanulói helyezték el iskolai szekrényük lakatjait a 4. számú kanonoki ház kovácsoltvas kerítésén.

Az évek során Pécs belvárosának más pontjain is megjelentek a lakatok,[1] például a Dzsámi korlátján is.

Más magyar településeken[szerkesztés]

A miskolci Szinva terasz kis hídján is feltűntek lakatok, először 2006-ban, a tér kialakítása után. Ezen kívül találhatók ilyen lakatok még Eger, Szekszárd, Nyíregyháza, Győr, Békéscsaba, Vác, Székesfehérvár,[2] Szombathely,[3] Tata, Veszprém és Kaposvár[4] belvárosában is, a budapesti Erzsébet téren, valamint Zentán a Tisza-parton álló Révész-szobor melletti korláton, és újabban a szolnoki Tiszavirág hídon is megjelentek.[5] Nem csak városokban, hanem a Somogy vármegyei Hács faluban is létezik ilyen lakatfal.[6]

A világban[szerkesztés]

A felakasztott lakatok a 2000-es években kezdtek feltűnni Európában. A megjelenések oka helytől függően változó és gyakran forrás hiányában ellenőrizhetetlen. Ilyen lakatok találhatók a római Milvio-hídon, a szerb Vrnjačka Banja város egyik hídján (Most Ljubavi - magyarul: A szerelem hídja), Rigában (Lettország) és Moszkvában is létezik. Firenzében a Ponte Vecchio közepén álló Benvenuto Cellini-szobor kerítésére aggatják a lakatot a szerelmes turisták, a lakat kulcsát pedig az Arno folyóba dobják. Magyarországon először Pécs belvárosában jelentek meg szerelmes lakatok.

Egy híres ilyen híd volt a párizsi Pont des Arts. A szerelmesek a híd korlátjaira mintegy 1 millió lakatot aggattak, melyek összesen 45 tonnát nyomtak. Miután a korlát egy része leszakadt a súly alatt, a városvezetés 2015-ben eltávolította a lakatokat, a korlátokat pedig háló helyett üvegre cserélte. Hasonló munkát végeztek a város többi hídján is.[7]


Kapcsolódó szócikkek[szerkesztés]

Jegyzetek[szerkesztés]

 1. Pécs lexikon  I. (A–M). Főszerk. Romváry Ferenc. Pécs: Pécs Lexikon Kulturális Nonprofit Kft. 2010. 326. o. ISBN 978-963-06-7919-0
 2. Karácsonyi lakatok a szerelmesek kerítésén[halott link] Albamag, 2002. december 12.
 3. Lakatoljunk Szombathelyen is! nyugat.hu
 4. Lakat alatt a kaposvári párok - videóval. (Hozzáférés: 2013. június 13.)
 5. Lakattal láncolták össze magukat. [2012. április 5-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2012. április 8.)
 6. Kötődés egy életre, „vaskapcsokkal” összezárt szerelmesek. [2014. július 14-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2013. június 13.)
 7. Paris : le pont des Arts dit au revoir à ses "cadenas d'amour" (francia nyelven). Europe 1. (Hozzáférés: 2021. augusztus 11.)
 8. www.lovelock.ru. [2009. szeptember 28-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2009. november 14.)

További információk[szerkesztés]

Commons:Category:Love padlocks
A Wikimédia Commons tartalmaz Szerelmesek lakatjai témájú médiaállományokat.
 • Szabó Dóra: Szerelemfa és lakatfal (Helyi Téma, Budapest XI. kerület, 2013. szeptember 25., 14. old.)

Irodalom[szerkesztés]

 • Cynthia Imogen Hammond: Renegade Ornament and the Image of the post-Socialist City. The Pécs »Love Locks«, Hungary. in: Timea Kovács (Hrsg.): Halb-Vergangenheit. Städtische Räume und urbane Lebenswelten vor und nach 1989. Lukas-Verlag, Berlin 2010, ISBN 3-86732-082-9, S. 181–193 (englisch).
 • Die „Liebesschlösser“ an der Hohenzollernbrücke. In: Hohenzollernbrücke (Köln). Auf: KuLaDig, Kultur.Landschaft.Digital. Landschaftsverband Rheinland, Bonn (online).
  • Dagmar Hänel, Mirko Uhlig: Ein Vorhängeschloss für die ewige Liebe. In Köln etabliert sich ein neuer Brauch. In: Alltag im Rheinland 2010. LVR-Institut für Landeskunde und Regionalgeschichte, Bonn 2010, S. 68–75 (Volltext[halott link] als PDF, 436 kB).
 • Jannis Plastargias: Liebesschlösser in Frankfurt. Im: Weblog schmerzwach vom 27. August 2011 (online).