Szehendet

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Szehendet
előd
egyiptomi fáraó
utód
0. dinasztia

Uralkodásai. e. 31. század
Nomen
I3
R12
vagy
I3
V1
A vitatott tarkhani lelet a nehezen értelmezhető névvel

Szehendet (vagy Szeniu) az ókori Egyiptom 0. dinasztiájának uralkodója az i. e. 31. században. A pontos kronológiai helyzete, más uralkodókkal való kapcsolatai tisztázatlanok.

A neheni templom nagy fogadalmi letétnek nevezett leletegyüttesében egy jogar törött fejét találták, amelyen egy vörös koronás királyt ábrázoltak, aki a szed-fesztivál pavilonjában ül. Közvetlenül az arca előtt egy erősen sérült jel látható. Ezt néhány egyiptológus krokodilként, mások skorpióként értelmezik. A krokodil jellel ábrázolt uralkodó feltűnik a tarkhani 414-es sírban is Narmer pecsétjével együtt. Günter Dreyer szerint ez arra utal, hogy Szehendet Narmer kortársa és ellenfele volt.

Edwin van den Brink és Kaplony Péter a tintás feliratokat is figyelembe véve a serek hieroglifát (skorpió) látja és a shn.dt („az elnyomók”) változatban olvassa. Günter Dreyer infravörös fényképezést felhasználva a nevet egy krokodil és egy hurok hieroglifájának tartja. Ennek olvasata: snj.w („Krokodil Király”). A bizonytalanság a kézírásos, régies hieroglifák miatt adódik. A krokodil és a hurok rajza összekeverhető a skorpió jelével. Azonban ha skorpió lenne a jel, akkor a szerehen ülő sólyom ellenkező irányba nézne, mint a skorpió, ami valószínűtlen. A krokodilábrázolás ellenérve, hogy az általában használatos testarányoknak nem felelne meg a jel. Egy harmadik elképzelés szerint mégis skorpió, de másképp. A krokodilt általában profilból ábrázolják, egyenes vagy ívelt farokkal. Ez a skorpió egy másik fajta ábrázolás, amely ezzel azonos:

G54

("félelem"), amely például a szakkarai királylistán és a torinói papiruszon egy későbbi változatával a II. dinasztia egyik királyának, Szenedzsnek nevében szerepel.

Egy abüdoszi sírban is van hasonló jellegű felirat. Felmerülhetne, hogy Szobek isten ábrázolása, de az isten rajzai már ebben a korban meglehetősen egységesek, egy fekvő krokodil, amelynek hátán lótuszrügyek hajtanak.

Titulatúra[szerkesztés]

A fáraók titulatúrájának magyarázatát és történetét lásd az Ötelemű titulatúra szócikkben.
Hórusz-név
G5
I3
V1
shn.dt

Források[szerkesztés]

  • Barbara Adams: Ancient Hierakonpolis. Aris and Phillips, Warminster 1974, ISBN 9780856680038
  • Toby Wilkinson: Early Dynastic Egypt. Routledge, London 1999, ISBN 0-4151-8633-1
  • Peter Kaplony: Inschriften der Ägyptischen Frühzeit: Supplement. Harrassowitz, Wiesbaden 1966; ISBN 3-447-00052-X
  • Michael Allan Hoffman: Egypt before the pharaohs: The prehistoric foundations of Egyptian Civilization. Routledge and Kegan Paul, London 1980, ISBN 0-7100-0495-8
  • Dietrich Wildung: Ägypten vor den Pyramiden - Münchner Ausgrabungen in Ägypten. von Zabern, Mainz 1981 ISBN 3-8053-0523-0
  • Günter Dreyer: Umm el-Qaab II. Band. von Zabern, Mainz 1998, ISBN 9783805324861

Külső hivatkozások[szerkesztés]

Előző uralkodó:
?
Egyiptom uralkodója
i. e. 31. század
0. dinasztia
A fáraók kettős koronája
Következő uralkodó:
?
  • ókor Ókorportál • összefoglaló, színes tartalomajánló lap