Szarvasi arborétum

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Jump to navigation Jump to search
Szarvasi arborétum
Szarvas arborétum4.jpg
Elhelyezkedése
Ország Magyarország
Helyszín Szarvas (település)
Szarvasi arborétum (Békés megye)
Szarvasi arborétum
Szarvasi arborétum
Pozíció Békés megye térképén
é. sz. 46° 52′ 25″, k. h. 20° 31′ 40″Koordináták: é. sz. 46° 52′ 25″, k. h. 20° 31′ 40″
Általános adatok
Alapítója Bolza Pál
Fenntartó Budapesti Corvinus Egyetem Tájépítészeti Kara
Típusa természetvédelmi terület
Terület 82 ha km²
Szarvasi arborétum weboldala

A Szarvasi arborétum, közismertebb nevén Pepi-kert; a Hármas-Körös egyik holtága mentén alakult ki, és mára hazánk egyik legnagyobb és legjelentősebb élő fagyűjteményének számít, ahol száz évet megélt mocsárciprusokat, mamutfenyőket is láthatunk 82 hektár területen. Itt mára már 5 fás növénygyűjtemény található; a "Pepikert",a Törzsültetvény és faiskola, a Parkerdő, a Mitrowssky-kert és az ún. Konyhakert.

Az arborétum ma országos védettségű természetvédelmi terület, melynek kezelője előbb a Kertészeti és Élelmiszeripari Egyetem, ma annak jogutódja a Budapesti Corvinus Egyetem Tájépítészeti Kara.

A terület védettségének kezdete: 1943.

Története[szerkesztés]

Arborétum és a "Pepi-kert" története az olasz eredetű Bolza család nevéhez fűződik. Bolza Péter tábornok 1798-ban szarvasi földbirtokos lett, és elvette feleségül Harruckern János György unokáját, Stockhammer Antóniát. Fiuk, Bolza József feleségével, gróf Batthyány Annával kezdte meg az Anna-liget fásítását. A parkban és a később ide épült kastélyban ma a Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatósága működik. Az ifjú Bolza József - akit "Pepinek" becéztek - a mai Arborétum magasabban fekvő részein - amelyet az árvizek nem öntöttek el -, ültetett el néhány fát. Ők ketten szállították földlabdástól a mamut- és páfrányfenyők első példányait szekérrel a bécsi császári birtokról a Körös parti 5 hektáros parkba. Majd később, a múlt században, mikor a Hármas-Köröst szabályozták a 19. század nyolcvanas éveiben - ismét földlabdástól - kerültek át végleges helyükre, mai arborétum területére.

Bolza Pál azután bátyja, munkáját folytatta, és rendkívül gondosan és szakszerűen fogott hozzá az örökölt területen a "Pepi-kert" tervezéséhez, építéséhez. Munkájában segítője egy osztrák kertész: Joseph Grines volt.

A tervezett parkot úgy alakította ki, hogy a terület peremét védelem céljából erdősávval vette körül, melyek megvédték a belső területre ültetett facsoportokat, melegebb klímát kedvelő fafajokat az éles, pusztító szelektől, kedvezőbb mikroklímát is teremtve számukra, és így a 19. század kilencvenes éveiben Amerikából, Afrikából, Ázsiából és más idegen, sziklás, mocsaras, trópusi és sivatagi tájakról összegyűjtött, ide telepített fajok nagyrészt akklimatizálódtak, jó részük meg is maradt, bebizonyítva, hogy az Alföld legszegényebb részein is meg lehet honosítani más éghajlathoz szokott növényeket és biztosítani egészséges fejlődésüket.

A "Pepi-kert" már Bolza Pál idejében is szépen gyarapodott, a fennmaradt adatok szerint 1920-ban 263, 1955-ben 730,1957-ben 1392 fajt és változatot az 1990-es évek elejére pedig már majdnem másfélezer fa- és cserjefaj, illetve fajta volt már a gyűjteményben, leszámítva azt is, hogy a messzi tájról idehozott fák közül sok el is pusztulhatott, de a többség a Körösök völgyének szélsőséges éghajlata ellenére is megmaradt, ami nagyban köszönhető az arborétum párásabb mikroklímájának, és a kertet keletről határoló Holt-Körös ágnak , és a lomb- és tűlevelűek által egyaránt kedvező öntéstalajnak is.

A fák ültetése itt az akkor még élő folyószakasz mellett elterülő, 35 hektár területű "liget és fás legelő" magasabban fekvő részén kezdődött, amelyet nem öntöttek el a gyakori áradások.

A folyószabályozás befejeztével megszűntek az áradások is, így megindulhatott a telepítés a mélyebben fekvő részeken is.

Az 1890-es évek végére már kezdett kialakulni az angolkert körvonala; a kert határát is jelző védőerdősávok és a kisebb-nagyobb tisztásokat körülvevő fás ligetek, erdőcskék formájában.

Bolza Pál féltve a kert jövőjét; annak felügyeletét 1943-ban az államra bízta, melyet még abban az évben védetté nyilvánítottak. Mára Országos Jelentőségű Természetvédelmi Terület.

Az államosítást követően az Arborétumnak több tulajdonosa is volt: 1985-ben a Kertészeti és Élelmiszeripari Egyetem keretében önálló intézetté alakították. Ma a Budapesti Corvinus Egyetem Tájépítészeti Kara felügyelete alatt működik. A gyűjteményekben ma 1600 fa- és cserjeféle, valamint -változat található. Ezenkívül 250 lágyszárú növényfaj, 211-féle kalapos gomba is megtalálható itt. Az újabb vizsgálatok eredménye szerint 415 feltárt rovarfaja alapján igen gazdag a rovarvilága, és több mint 100 körüli a madárfajok száma is, emellett számos más állatfaj is megfigyelhető még a területen.

Források[szerkesztés]