Szén-diszulfid

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Jump to navigation Jump to search
Szén-diszulfid
Carbon-disulfide-2D-dimensions.png
Szén-diszulfid
Carbon-disulfide-3D-vdW.png
IUPAC-név Szén-diszulfid
Más nevek szénkéneg
Kémiai azonosítók
CAS-szám 75-15-0
SMILES
S=C=S
Kémiai és fizikai tulajdonságok
Kémiai képlet CS2
Moláris tömeg 76,1 g/mol
Megjelenés színtelen folyadék
Nem tiszta állapotban világossárga
Sűrűség 1,26 g/cm³
Olvadáspont -111,6 °C (161,6 K)
Forráspont 46 °C (319 K)
Oldhatóság (vízben) 0,2 g/100 ml (20 °C)
Veszélyek
EU osztályozás Tűzveszélyes (F)
Mérgező (T)[1]
NFPA 704
NFPA 704.svg
4
3
0
 
R mondatok R11, R36/38, R48/23, R62, R63[1]
S mondatok (S1/2), S16, S33, S36/37, S45[1]
Lobbanáspont -30 °C
Öngyulladási
hőmérséklet
90 °C
LD50 1200 mg/kg (patkány, szájon át)[2]
Rokon vegyületek
Rokon vegyületek Szén-dioxid
Karbonil-szulfid
Az infoboxban SI mértékegységek szerepelnek. Ahol lehetséges, az adatok standard állapotra (25°C, 100 kPa) vonatkoznak. Az ezektől való eltérést egyértelműen jelezzük.

A szén-diszulfid (vagy más néven szénkéneg) a szén-dioxid kénanalóg[3] vegyülete. Erősen mérgező, illékony folyadék. Apoláris molekulákat alkot, emiatt vízben nem oldódik (oldhatósága 0,1 g/100 ml). Korlátlanul elegyedik viszont alkohollal, éterrel és kloroformmal. Sok szerves vegyület, apoláris molekulák (például zsírok, olajok, gyanták, kaucsuk, jód, foszfor, kén) jó oldószere. Teljesen tiszta állapotban kellemes, éterre emlékeztető szagú vegyület. A közönséges szénkéneg kellemetlen (a rothadt retekére emlékeztető) szagú, mert fény hatására bűzös vegyületekké bomlik. Fénytörése nagy.

Kémiai tulajdonságai[szerkesztés]

Könnyen bomlik, ami azzal magyarázható, hogy benne a kén -2-es oxidációs számú, ami nem túl stabilis oxidációs állapot.

Gyúlékony vegyület, már parázsló gyújtópálcától is meggyulladhat. Világoskék lánggal ég, égésekor szén-dioxid és kén-dioxid keletkezik. A szén-diszulfid-levegő elegy már szikra hatására is belobbanhat.

A szén-diszulfid anhidrotiosav, tiobázisokkal tiokarbonátokká alakul.

Reakcióba lép alkoholos hidroxilcsoportokat tartalmazó szerves vegyületekkel, így például a nátrium-cellulózzal alkotott, sűrű kolloid oldata a viszkóz.

Élettani hatása[szerkesztés]

A szén-diszulfid erős méreg, főként a központi idegrendszerre hat. Gőzeinek ismételt belégzésekor először mámoros hangulatot, indokolatlan jókedvet okoz, majd dührohamokat kap a mérgezett. Fülzúgást, kettős látást, éjszakai álmatlanságot, szédülést, fejfájást, ingerlékenységet okozhat.

Előállítása[szerkesztés]

Előállítása történhet elemeiből, vagy metánból és kénből.

Elemeiből úgy állítják elő, hogy kéngőzöket izzó faszénen vezetnek át. A távozó gőzöket víz alá vezetik. A szennyezéseket klórmész és ólomsók jelenlétében végzett desztillációval távolítják el. A szennyező anyagok eltávolíthatók higany(II)-klorid 1%-os oldatával összerázva is, ekkor a kellemetlen szagú kéntartalmú vegyületek higany(II)-szulfiddá (HgS) alakulnak.

Felhasználása[szerkesztés]

Mivel jó oldószer, a felhasználása is ezen tulajdonságon alapszik. Oldja a ként, a foszfort, a kámfort, a kaucsukot. Az iparban zsírok, olajok, gyanták kivonására alkalmazzák. A műselyemgyártásban nagy mennyiségben használják viszkóz előállítására. Használható a kaucsuk vulkanizálására, valamint a növények kiültetése (palántázása) előtt a különösen értékesebb, finomabb terményeknél a drótféreg (Agriotes spp.) irtására[4] és az ürgék ellen[5] is. A filoxéra megelőzésére helyenként még ma is alkalmazzák.[6]

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. ^ a b c A szén-diszulfid (ESIS)
  2. A szén-diszulfid vegyülethez tartozó bejegyzés az IFA GESTIS adatbázisából. A hozzáférés dátuma: 2010. október 22. (JavaScript szükséges) (németül)
  3. Olyan vegyület, amelyben az oxigént kén helyettesíti, amely a periódusos rendszer oxigénnel azonos csoportjába (VI/A) tartozik.
  4. Huszadik Század, 1913. május: Hogyan védekezhetünk a drótféreg ellen?
  5. Digitális Tankönyvtár: A kukorica kártevői
  6. Agrároldal: talajfertőtlenítő szerek

Források[szerkesztés]