Steve Souza

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Steve "Zetro" Souza
Steve "Zetro" Souza on stage with Dublin Death Patrol.jpg
Életrajzi adatok
Becenév Zetro
Született 1964május 24. (52 éves)
Pályafutás
Műfajok Thrash metal
Aktív évek 1984 – napjainkig
Együttes Legacy, Exodus Dublin Death Patrol, Tenet, Hatriot
Tevékenység énekes, szövegíró

Steve "Zetro" Souza weboldala
Commons
A Wikimédia Commons tartalmaz Steve "Zetro" Souza témájú médiaállományokat.

Steve "Zetro" Souza (1964. május 24.) egy amerikai énekes, aki az Exodus nevű thrash metal együttes révén vált ismertté az 1980-as évek második felében.

Zenei pályafutása[szerkesztés]

Zetro 1986-ban érkezett az Exodusba Paul Baloff énekes helyére, közvetlenül az Exodus második albumának (Pleasures of the Flesh) felvételei előtt. Zetro korábban egy másik Bay Area-i thrash metal együttes, a Testament elődjének számító Legacy frontembere volt két éven át. Velük egy négyszámos demót készített 1984-ben, de az első Testament-album (The Legacy, 1987) legtöbb dalának szövege és énektémája is az ő nevéhez fűződik, habár a lemezt utódja, Chuck Billy énekelte fel.

Souza hét év alatt – az Exodus 1993-as feloszlásáig – négy stúdióalbumot és egy koncertlemezt készített az együttessel. A thrash metal stílusalapítói közé tartozó Exodus azonban nem tudott olyan sikereket elérni, mint a a műfaj Nagy Négyese (Metallica, Slayer, Megadeth, Anthrax). A zenekar 1997-ben alakult újjá, de az eredeti énekes Paul Baloff-al, majd egy év múlva ismét feloszlottak.

2001-ben állt össze újra az Exodus a Thrash of the Titans segélykoncertre. Ezúttal is Baloff volt az énekes, de a következő év februárjában Baloff agyvérzést kapott és meghalt. Az együttes Steve "Zetro" Souzát kérte fel, hogy legyen az Exodus énekese. 2004-ben vele rögzítették 12 év után az első Exodus stúdióalbumot Tempo of the Damned címmel. Egy év koncertezés után Zetro kilépett a zenekarból.

2007-ben a Testament énekes Chuck Billyvel közösen hozta létre a Dublin Death Patrol nevű formációt, amelyben kettőjükön kívül a Bay Area környékén a nyolcvanas években működő underground metalegyüttesek tagjai is részt vesznek. 2009-ben a korábbi Strapping Young Lad tagokat felsorakoztató kanadai/amerikai metal együttes, a Tenet énekese lett, és Sovereign címmel készítették el bemutatkozó lemezüket.

2011-ben megalakította Hatriot nevű saját zenekarát, amiben rövid ideig Glen Alvelais (ex-Forbidden, Testament) gitáros is közreműködött.[1]

Diszkográfia[szerkesztés]

Exodus[szerkesztés]

Dublin Death Patrol[szerkesztés]

Tenet[szerkesztés]

Hivatkozások[szerkesztés]

Források[szerkesztés]

Külső hivatkozások[szerkesztés]