Steve Souza

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Steve "Zetro" Souza
Steve "Zetro" Souza on stage with Dublin Death Patrol.jpg
Életrajzi adatok
Becenév Zetro
Született 1964május 24. (54 éves)
Amerikai Egyesült Államok
Pályafutás
Műfajok Thrash metal
Aktív évek 1984 – napjainkig
Együttes Legacy, Exodus Dublin Death Patrol, Tenet, Hatriot
Tevékenység énekes, szövegíró

Steve "Zetro" Souza weboldala
Commons
A Wikimédia Commons tartalmaz Steve "Zetro" Souza témájú médiaállományokat.

Steve "Zetro" Souza (1964. május 24.) egy amerikai énekes, aki az Exodus nevű thrash metal együttes révén vált ismertté az 1980-as évek második felében.

Zenei pályafutása[szerkesztés]

Zetro 1986-ban érkezett az Exodusba Paul Baloff énekes helyére, közvetlenül az Exodus második albumának (Pleasures of the Flesh) felvételei előtt. Zetro korábban egy másik Bay Area-i thrash metal együttes, a Testament elődjének számító Legacy frontembere volt két éven át. Velük egy négyszámos demót készített 1984-ben, de az első Testament-album (The Legacy, 1987) legtöbb dalának szövege és énektémája is az ő nevéhez fűződik, habár a lemezt utódja, Chuck Billy énekelte fel.

Souza hét év alatt – az Exodus 1993-as feloszlásáig – négy stúdióalbumot és egy koncertlemezt készített az együttessel. A thrash metal stílusalapítói közé tartozó Exodus azonban nem tudott olyan sikereket elérni, mint a műfaj Nagy Négyese (Metallica, Slayer, Megadeth, Anthrax). A zenekar 1997-ben alakult újjá, de az eredeti énekes Paul Baloff-al, majd egy év múlva ismét feloszlottak.

2001-ben állt össze újra az Exodus a Thrash of the Titans segélykoncertre. Ezúttal is Baloff volt az énekes, de a következő év februárjában Baloff agyvérzést kapott és meghalt. Az együttes Steve "Zetro" Souzát kérte fel, hogy legyen az Exodus énekese. 2004-ben vele rögzítették 12 év után az első Exodus stúdióalbumot Tempo of the Damned címmel. Egy év koncertezés után Zetro kilépett a zenekarból.

2007-ben a Testament énekes Chuck Billyvel közösen hozta létre a Dublin Death Patrol nevű formációt, amelyben kettőjükön kívül a Bay Area környékén a nyolcvanas években működő underground metalegyüttesek tagjai is részt vesznek. 2009-ben a korábbi Strapping Young Lad tagokat felsorakoztató kanadai/amerikai metal együttes, a Tenet énekese lett, és Sovereign címmel készítették el bemutatkozó lemezüket.

2011-ben megalakította Hatriot nevű saját zenekarát, amiben rövid ideig Glen Alvelais (ex-Forbidden, Testament) gitáros is közreműködött.[1]

Diszkográfia[szerkesztés]

Exodus[szerkesztés]

Dublin Death Patrol[szerkesztés]

Tenet[szerkesztés]

Hivatkozások[szerkesztés]

Források[szerkesztés]

Külső hivatkozások[szerkesztés]