Chuck Billy

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Jump to navigation Jump to search
Chuck Billy
Testament 15.jpg
Életrajzi adatok
Született 1962június 23. (55 éves)
San Francisco, Kalifornia, Amerikai Egyesült Államok
Pályafutás
Műfajok Thrash metal
Aktív évek 1986 – napjainkig
Együttes Testament, Dublin Death Patrol, Rampage
Hang bariton
Tevékenység énekes, dalszerző
Kiadók Atlantic Records, Megaforce Records, Spitfire Records, Burnt Offerings, Nuclear Blast, Godfodder

Chuck Billy (San Francisco, 1962. június 23. –) egy amerikai énekes, aki a Testament nevű thrash metal együttes révén vált ismertté az 1980-as években.

Zenei karrierje[szerkesztés]

A pomo indián származású Billy 1986-ban csatlakozott az akkor még Legacy nevet viselő Testamenthez, miután az együttesből az Exodusba távozó jóbarátja, Steve "Zetro" Souza énekes beajánlotta őt maga helyett. Az 1987-ben megjelent első Testament lemezen már Chuck Billy énekelt. A közvetlenül a Thrash Metal Nagy Négyese (Metallica, Slayer, Megadeth, Anthrax) mögé felzárkózó zenekar sikereiben a jellegzetesen öblös hangú frontembernek is nagy szerepe volt.

Az 1990-es években a thrash metal stílusban tapasztalható hullámvölgy és a zenekart sújtó folyamatos tagcserék ellenére Chuck Billy és a gitáros Eric Peterson életben tartották a Testamentet, amely ma is folyamatosan koncertezik és nagyobb szünetekkel ugyan, de időről időre új albumokat is készít.

2007-ben a Testament mellett Steve "Zetro" Souzaval közösen létrehozta a Dublin Death Patrol nevű formációt, amelyben kettőjükön kívül a Bay Area környékén a nyolcvanas években működő underground metalegyüttesek, köztük Billy első zenekarának a Rampage-nek egykori tagjai is részt vesznek.

Saját zenekarai mellett Billy vendégszerepelt a neves metalgitáros James Murphy mindkét szólólemezén, valamint a Sadus 2006-ban megjelent albumán. Több neves zenésszel együtt pedig a 2005-ös Numbers from the Beast lemezen tisztelgett az Iron Maiden előtt a "Fear of the Dark" dal feldolgozásával.

Betegsége[szerkesztés]

2001-ben seminoma típusú csírasejt daganatot diagnosztizáltak Billynél, ami férfiaknál általában a herékben alakul ki, de az énekesnél a mellkasában, közel a szívhez mutatták ki a rákos elváltozást. 2001. augusztus 11-én Chuck Billy és a szintén rákkal küzdő Chuck Schuldiner megsegítésére Thrash of the Titans néven rendeztek segélykoncertet a zenészkollégák. A kemoterápiát követően Billyt gyógyultnak nyilvánították és folytathatta a munkát a Testamenttel.

Diszkográfia[szerkesztés]

Testament[szerkesztés]

Dublin Death Patrol[szerkesztés]

Vendégszereplések[szerkesztés]

  • James Murphy – Convergence (1996)
  • James Murphy – Feeding The Machine (1999)
  • Iron Maiden Tribute – Numbers from the Beast (2005)
  • Sadus – Out for Blood (2006)

Források[szerkesztés]

Külső hivatkozások[szerkesztés]