Chuck Billy

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Chuck Billy
Testament 15.jpg
Életrajzi adatok
Született 1962június 23. (53 éves)
San Francisco, Kalifornia, Amerikai Egyesült Államok
Pályafutás
Műfajok Thrash metal
Aktív évek 1986 – napjainkig
Együttes Testament, Dublin Death Patrol, Rampage
Tevékenység énekes, dalszerző
Kiadók Atlantic Records, Megaforce Records, Spitfire Records, Burnt Offerings, Nuclear Blast, Godfodder

Chuck Billy (San Francisco, 1962. június 23. – ) egy amerikai énekes, aki a Testament nevű thrash metal együttes révén vált ismertté az 1980-as években.

Zenei karrierje[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

A pomo indián származású Billy 1986-ban csatlakozott az akkor még Legacy nevet viselő Testamenthez, miután az együttesből az Exodusba távozó jóbarátja, Steve "Zetro" Souza énekes beajánlotta őt maga helyett. Az 1987-ben megjelent első Testament lemezen már Chuck Billy énekelt. A közvetlenül a Thrash Metal Nagy Négyese (Metallica, Slayer, Megadeth, Anthrax) mögé felzárkózó zenekar sikereiben a jellegzetesen öblös hangú frontembernek is nagy szerepe volt.

Az 1990-es években a thrash metal stílusban tapasztalható hullámvölgy és a zenekart sújtó folyamatos tagcserék ellenére Chuck Billy és a gitáros Eric Peterson életben tartották a Testamentet, amely ma is folyamatosan koncertezik és nagyobb szünetekkel ugyan, de időről időre új albumokat is készít.

2007-ben a Testament mellett Steve "Zetro" Souzaval közösen létrehozta a Dublin Death Patrol nevű formációt, amelyben kettőjükön kívül a Bay Area környékén a nyolcvanas években működő underground metalegyüttesek, köztük Billy első zenekarának a Rampage-nek egykori tagjai is részt vesznek.

Saját zenekarai mellett Billy vendégszerepelt a neves metalgitáros James Murphy mindkét szólólemezén, valamint a Sadus 2006-ban megjelent albumán. Több neves zenésszel együtt pedig a 2005-ös Numbers from the Beast lemezen tisztelgett az Iron Maiden előtt a "Fear of the Dark" dal feldolgozásával.

Betegsége[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

2001-ben seminoma típusú csírasejt daganatot diagnosztizáltak Billynél, ami férfiaknál általában a herékben alakul ki, de az énekesnél a mellkasában, közel a szívhez mutatták ki a rákos elváltozást. 2001. augusztus 11-én Chuck Billy és a szintén rákkal küzdő Chuck Schuldiner megsegítésére Thrash of the Titans néven rendeztek segélykoncertet a zenészkollégák. A kemoterápiát követően Billyt gyógyultnak nyilvánították és folytathatta a munkát a Testamenttel.

Diszkográfia[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Testament[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Dublin Death Patrol[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Vendégszereplések[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

  • James Murphy – Convergence (1996)
  • James Murphy – Feeding The Machine (1999)
  • Iron Maiden Tribute – Numbers from the Beast (2005)
  • Sadus – Out for Blood (2006)

Források[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Külső hivatkozások[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]