Forbidden

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Forbidden
Információk
Eredet Hayward, Kalifornia, USA
Alapítva 1985
Aktív évek 19851997, 2007–napjainkig
Műfaj Thrash metal
Kiadó Combat, G.U.N.
Kapcsolódó előadók Slayer, Testament, Vio-lence, Nevermore, Machine Head, Cannibal Corpse
Tagok
Russ Anderson
Craig Locicero
Steve Smyth
Matt Camacho
Mark Hernandez
Korábbi tagok
Robb Flynn
John Tegio
James Pittman
Glen Alvelais
Paul Bostaph
Tim Calvert
Steve Jacobs
Gene Hoglan

A Forbidden weboldala

A Forbidden (korábban Forbidden Evil) egy amerikai thrash metal együttes, amely 1985-ben alakult a kaliforniai Haywardban és a Bay Area-i thrash-hullám nyomán váltak ismertté. Mára klasszikussá érett 1988-as bemutatkozó albumuk emelte ki őket az átlagból, de népszerűségüket a következő években nem tudták tovább növelni, így megmaradtak kult-zenekarnak. Utoljára 1997-ben adtak ki nagylemezt.

A Forbidden legismertebb tagja Paul Bostaph dobos, aki 1992-ig játszott az együttesben, majd csatlakozott a Slayerhez. Tíz év kihagyás után, 2007-ben alakult újjá a Forbidden, jelenleg is koncerteznek és új albumra készülnek.

Történet[szerkesztés]

Aktív évek[szerkesztés]

Az együttes Forbidden Evil néven alakult 1985-ben a Slayer, a Metallica és az Exodus hatására. Russ Anderson énekes és Craig Locicero gitáros mellett az alapító felállásnak tagja volt az a Robb Flynn is gitáron, aki később a Vio-lence, majd a Machine Head révén vált ismertté. A Forbidden Evil az 1980-as években népszerűvé vált Bay Area-i thrash metal mozgalom második hullámához tartozott a Testament és a Death Angel zenekarokkal egyetemben. Demóiknak és az intenzív koncertjeiknek köszönhetően a Combat Records ajánlott lemezszerződést a Forbidden Evilnek.

1987-ben Robb Flynn valamint a komplett ritmusszekció távozott. Ezután érkezett az együttesbe Glen Alvelais gitáros, Matt Camacho basszusgitáros és Paul Bostaph dobos. Az új tagok érkezésével egyidőben Forbiddenre rövidítették a nevüket. Az 1988-ban megjelent, Forbidden Evil című bemutatkozó albumuk pozitív fogadtatásban részesült a thrash metal rajongók és a szakma részéről is. Európában turnézhattak és felléptek a kor legnagyobb metalfesztiválján a hollandiai Dynamo Open Air fesztiválon. Az itt rögzített koncertfelvételekből állították össze a Raw Evil: Live at the Dynamo c. koncert EP-t.

1989-ben kivált Glen Alvelais (később a Testamentben bukkant fel), a helyére pedig Tim Calvert érkezett. A második Forbidden albumot már vele készítette el az együttes. Az 1990-es Twisted into Form megerősítette a csapat státuszát, turnéztak az Exodus és a Death Angel vendégeként is, valamint első ízben játszottak a londoni Hammersmith Odeonban, a várva-várt nagy áttörés azonban mégis elmaradt.

1992 májusában Paul Bostaph kivált a zenekarból, mert meghívást kapott a Slayertől Dave Lombardo megüresedett helyének betöltésére. Az új dobos Steve Jacobs lett. Ezzel egyidőben szakítottak a Combat kiadóval, amely búcsúzóul még megjelentette a Point of No Return c. válogatáslemezt. A harmadik Forbidden stúdióalbum megjelenéséig további két év telt el. Az alternatív metal korszak közepén született 1994-es Distortion c. albumot a német G.U.N. Records adta ki, és a korábbi anyagokhoz képest kevésbé volt thrash-es, amit jól példáz, hogy a lemezre felkerült a King Crimson 21st Century Schizoid Man dalának feldolgozása is.

A Forbidden hattyúdala az 1997-ben megjelent Green lett. A csapat nem sokkal ezután feloszlatta magát. Tim Calvert gitáros a Nevermore-ban, majd később a Cannibal Corpse-ban folytatta, a többi Forbidden zenész pedig Russ Anderson énekes nélkül hozta létre a Manmade God zenekart.

Újjáalakulások[szerkesztés]

2001-ben a rákkal küzdő Chuck Billy (Testament) énekes megsegítésére szervezett Thrash of the Titans koncertre sok más kultikus Bay Area-i thrash metal együtteshez hasonlóan egy estére a Forbidden is összeállt, de a tagok nem gondolták, hogy folytatni kellene a Forbidden-sztorit.

2007-ben jött el végül a Forbidden igazi újjáalakulása. Paul Bostaph kivételével a klasszikusnak mondott 1987-1989-es felállás tagjai álltak össze Gene Hoglan (ex-Dark Angel, Death, Testament, Strapping Young Lad) dobos beszállásával, akit később Mark Hernandez (ex-Heathen, Vio-lence) váltott. Az együttes 2009 augusztusában jelentette be, hogy új dalokat kezdtek írni egy következő stúdióalbumra. Időközben Glen Alvelais gitáros ismét otthagyta a Forbiddent, helyére pedig az a Steve Smyth került, aki korábban a Vicious Rumors, a Nevermore és a Testament sorait erősítette.

Tagok[szerkesztés]

Jelenlegi tagok[szerkesztés]

 • Russ Anderson – ének (1985–1997, 2007–napjainkig)
 • Craig Locicero – gitár (1985–1997, 2007–napjainkig)
 • Steve Smyth – gitár (2009–napjainkig)
 • Matt Camacho – basszusgitár (1987–1997, 2007–napjainkig)
 • Mark Hernandez – dobok (2008–napjainkig)

Korábbi tagok[szerkesztés]

 • Robb Flynn – gitár (Forbidden Evil, 1985–1987)
 • John Tegio – basszusgitár (Forbidden Evil, 1985–1987)
 • James Pittman – dobok (Forbidden Evil, 1985–1987)
 • Glen Alvelais – gitár (1987–1989, 2007–2009)
 • Tim Calvert – gitár (1989–1997)
 • Paul Bostaph – dobok (1987–1992)
 • Steve Jacobs – dobok (1992–1997)
 • Gene Hoglan – dobok (2007–2008)

Diszkográfia[szerkesztés]

Források[szerkesztés]

Külső hivatkozások[szerkesztés]