Spliti helyiérdekű vasút

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Spliti Helyiérdekű Vasút
HŽ 7122 sorozatú (korábban SJ Y1 sorozat motorvonat a vonalon
HŽ 7122 sorozatú (korábban SJ Y1 sorozat
motorvonat a vonalon
Vonal:Split - Kaštel Stari
Hossz:17,8 km
Nyomtávolság:1435 mm
Üzemeltető:Hrvatske željeznice
Seget Donji (tervezett)
Trogir (tervezett)
Split Airport – Split repülőtér (tervezett)
Kaštel Stari
Kaštel Lukšić (még meg nem nyitott megállóhely)
Jadranska Magistrala (Adria-menti főút)
Kaštel Kambelovac (új állomás)
Kaštel Gomilica (új állomás)
Kaštel Sućurac
Solin
Jadro
Split Predgrađe
Split dél(tervezett földalatti állomás)
Split Kikötő

A Spliti Helyiérdekű Vasút (horvátul: Splitska gradska željeznica) egy 1435 mm-es nyomtávolságú elővárosi vasútvonal a Dalmácia legnagyobb városában Splitben. A vonal tervek szerinti kiépítés esetén kapcsolatot teremtene Trogir és Split kikötője között, érintve a sűrűn lakott part menti területeket.

Története[szerkesztés]

A helyi érdekű vasútvonalat 2006. december 10-én nyitották meg. Az egy vonalból álló rendszer 7 megállót foglal magába. Az útvonala a Spliti Kikötőtől indul és Kaštel Stariban végződik. A teljes pálya hossza 17,8 km, míg az utazás időtartama 25 perc. A helyi érdekű vasút a Dalmáciai vasútvonalon halad két alagúton keresztezve a belvárost. A rendszert a Horvát Vasutak üzemelteti.

Tervezett fejlesztése[szerkesztés]

A jövőben tervezik villamosítását, kétvágányúsítását és új alacsony padlós vonatok beszerzését. Új pálya építésével további négy új állomás létesítését prognosztizálják. A vasutat északi irányba szeretnék meghosszabbítani Kaštel Stari, továbbá Split repülőtér, Trogir és Seget Donji (Trogir észak) megállóhelyekkel. A közeljövőben a metróállomás Split-Sud is megnyitásra kerül, amely összeköti a Hrvatske Bratske Zajednice téren. 2008-tól tervezték a korábban lezárult állomás Kaštel-Lukšić újranyitását is.

A Horvátországban egyedülálló mini-metro rendszert az eredeti tervek szerint 2012-ig szerették volna teljessé tenni.

Források[szerkesztés]

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben a Split Suburban Railway című angol Wikipédia-szócikk fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.

További információk[szerkesztés]