„Wikipédia:Szavazás/Az egyszerűsített törlés bevezetése, 2020” változatai közötti eltérés

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Tartalom törölve Tartalom hozzáadva
Címke: 2017-es forrásszöveg-szerkesztő
49. sor: 49. sor:
# -- [[Szerkesztő:Ato 01|ato]] <sup>[[Szerkesztővita:Ato 01|vita]]</sup> 2020. szeptember 11., 17:15 (CEST)
# -- [[Szerkesztő:Ato 01|ato]] <sup>[[Szerkesztővita:Ato 01|vita]]</sup> 2020. szeptember 11., 17:15 (CEST)
# – [[Szerkesztő:Dodi123|Dodi123]] <sup>[[Szerkesztővita:Dodi123|vita]]</sup> 2020. szeptember 11., 17:23 (CEST)
# – [[Szerkesztő:Dodi123|Dodi123]] <sup>[[Szerkesztővita:Dodi123|vita]]</sup> 2020. szeptember 11., 17:23 (CEST)
# – [[Szerkesztő:Wikizoli|Wikizoli]] <sup>[[Szerkesztővita:Wikizoli|vita]]</sup> 2020. szeptember 11., 17:33 (CEST)


==== Ellenzem ====
==== Ellenzem ====

A lap 2020. szeptember 11., 17:33-kori változata

Az egyszerűsített törlés bevezetése, 2020

A jelen szavazás tárgya az, hogy vezessük be az angol Wikipédián PROD néven emlegetett egyszerűsített törlési mechanizmust. Az előkészítő megbeszéléseken széles körben támogatott javaslat lényege az, hogy az olyan cikkeket, amelyekre az azonnali törlés feltételei nem állnak ugyan fönn, de várható, hogy az lap törlése ellen nem lesz kifogás, törlési megbeszélés nélkül, egyszerűsített eljárásban lehessen töröltetni. Az eljárást a lenti szürke keretben lévő szöveg vázolja. A lényeg az, hogy az egyszerűsített törlésre jelölt cikkeket – a szubcsonkokhoz hasonlóan – hét nap után további vita nélkül törlik az adminisztrátorok. Ha azonban a hét nap folyamán bárki kifogást emel a törlés ellen, akkor a lapot már csak törlési megbeszélés keretében lehet törölni. Ezzel tehermentesülne a WP:T lap, mert lekerülnének róla a szemmel láthatólag nem vitatott esetek. Ugyanakkor az eljárás nagyobb védelmet ad a meggondolatlanság ellen mint az azonnali törlés, mert beépül a hét nap várakozási idő, ami alatt bárki (akár a lap létrehozója is, akit kötelező módon értesíteni kell a vitalapján) megállíthatja a folyamatot.

Malatinszky vita 2020. szeptember 11., 17:00 (CEST)[válasz]

Formalitások

A szavazáson bárki részt vehet, aki regisztrált, első szerkesztését 2020. június 6. előtt végezte, és akinek 2020. szeptember 6-án megvolt a 200 szócikknévtérbeli szerkesztése, valamint 2020. június 6. és 2020. szeptember 6. között legaláb 5 napon szerkesztette a Wikipédiát. A pontos részletek a WP:SZI irányelvben olvashatóak.

Szavazni a lenti Szavazás rovatban lehet a Támogatom illetve Ellenzem alszakaszban elhelyezett # --~~~~ karaktersorozattal.

Tekintve, hogy formálisan a Wikipédia:Törlés irányelv módosításáról szavazunk, a javaslat elfogadásához legalább 10 támogató szavazat, és kétharmados többség szükséges. A szavazás két hétig tart.

A jelenlegi helyzet fennmaradására a javaslat ellenzésével lehet szavazni.

Kezdete: 2020. szeptember 11.,
vége: 2020. szeptember 25. 17.00 (CEST)

A szavazás témája

Támogatom, hogy a Wikipédia:Törlés irányelv az alábbi szöveggel egészüljön ki közvetlenül a „Törlési indítvány” szakasz előtt, és egyben támogatom, hogy a „Törlési indítvány” szakasz első mondatában a „Ha a lap nem esik az azonnali törlés kategóriába” szavak helyébe a „Ha a lap nem esik az azonnali vagy egyszerűsített törlés kategóriába” szavak kerüljenek.

===Egyszerűsített törlés===

Ha egy lap nem felel ugyan meg az azonnali törlés feltételeinek, de úgy gondolod, hogy törölni kell, és valószínűnek látszik, hogy a törlést senki sem fogja vitatni, akkor megpróbálhatod egyszerűsített eljárásban töröltetni. Ehhez nincs más teendőd, mint hogy a lap tetején elhelyezel egy {{Egyszerűsített törlés}}(?) sablont, és értesíted a lap létrehozóját.

Ha ezután a cikk törlését nem kifogásolja senki, akkor hét nap elteltével az adminisztrátorok további vita nélkül törlik a lapot. Ha a lap törlését valaki kifogásolja, akkor egyszerűen eltávolítja az {{Egyszerűsített törlés}}(?) sablont.

Az egyszerűsített törlés nem alkalmazható olyan lapokra, amelyeket korábban már (akár egyszerűsített, akár rendes eljárásban) törlésre jelöltek, és megmaradtak. Ha továbbra is indokoltnak tartod a lap törlését, akkor kezdeményezz róla törlési megbeszélést.

====Tipikus esetek, ahol az egyszerűsített törlés alkalmazható====

  • Reklámnak tűnő lapok (az ilyeneket többnyire vita nélkül töröljük, de néha nem értünk egyet abban, hogy valami tényleg reklám-e, illetve az is előfordul, hogy valaki vállalja a cikk reklámmentesítését, ezért az azonnali törlés nem megfelelő eljárás).
  • Élő személyekről szóló forrásolatlan cikkek.
  • Gépi fordítású(nak tűnő) cikkek (az ilyeneket gyakran vita nélkül töröljük, de néha akad egy szerkesztő, aki kijavítgatná a cikket)
  • Szélsőségesen rossz minőségű szócikkek, amelyek annyira nem felelnek meg, hogy valószínűleg egyszerűbb a semmiből újraírni őket, de esetleg lehet, hogy valaki mégis elbíbelődik a följavításukkal.
  • Bármilyen más eset, ahol a jelölő szerkesztő szinte biztos abban, hogy egyetértés lesz a törlésről, és így nem érdemes az energiát pocsékolni egy TMB-vel, de az azonnali törlés feltételeinek a lap nem felel meg.

Szavazás

Szavazni a megfelelő alszakaszban elhelyezett # --~~~~ karaktersorozattal lehet. A szavazólap áttekinthetősége érdekében arra kérlek benneteket, hogy az esetleges indokaitokat, megjegyzéseiteket, riposztjaitokat és érveiteket a lenti Megjegyzések, vita szakaszban írjátok le, és ne túrjátok szét az ilyesmivel a lenti két alszakaszt.

Támogatom

  1. --Malatinszky vita 2020. szeptember 11., 17:00 (CEST)[válasz]
  2. --Gg. AnyÜzenet 2020. szeptember 11., 17:02 (CEST)[válasz]
  3. -- ato vita 2020. szeptember 11., 17:15 (CEST)[válasz]
  4. – Dodi123 vita 2020. szeptember 11., 17:23 (CEST)[válasz]
  5. Wikizoli vita 2020. szeptember 11., 17:33 (CEST)[válasz]

Ellenzem

Megjegyzések, vita