„Szesztilalom” változatai közötti eltérés

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
[ellenőrzött változat][ellenőrzött változat]
Tartalom törölve Tartalom hozzáadva
DanjanBot (vitalap | szerkesztései)
a [061] <ref> hibás központozással AWB
Elírás jav.
Címkék: Mobilról szerkesztett Mobil web szerkesztés
1. sor: 1. sor:
[[kép:Destroying booze, 3-23-23 LCCN2016847378.jpg|thumb|jobbra|300px|Szeszesitalok megsemmisítés előtt, a begyűjtésüket követően ([[Amerikai Egyesült Államok]], [[1823]] ]]
[[kép:Destroying booze, 3-23-23 LCCN2016847378.jpg|thumb|jobbra|300px|Szeszesitalok megsemmisítés előtt, a begyűjtésüket követően ([[Amerikai Egyesült Államok]], [[1923]] ]]


A '''szesztilalom''' az [[alkoholos ital]]ok fogyasztásának hatósági tilalma, ami gyakran azok eladására, gyártására és birtoklására is kiterjed. A szesztilalom általában folytonos tilalmat jelent, de időnként így nevezik az olyan korlátozásokat is, amelyek csak bizonyos napokon vagy napszakokban tiltják az alkohol forgalmazását.
A '''szesztilalom''' az [[alkoholos ital]]ok fogyasztásának hatósági tilalma, ami gyakran azok eladására, gyártására és birtoklására is kiterjed. A szesztilalom általában folytonos tilalmat jelent, de időnként így nevezik az olyan korlátozásokat is, amelyek csak bizonyos napokon vagy napszakokban tiltják az alkohol forgalmazását.

A lap 2019. augusztus 20., 18:18-kori változata

Szeszesitalok megsemmisítés előtt, a begyűjtésüket követően (Amerikai Egyesült Államok, 1923

A szesztilalom az alkoholos italok fogyasztásának hatósági tilalma, ami gyakran azok eladására, gyártására és birtoklására is kiterjed. A szesztilalom általában folytonos tilalmat jelent, de időnként így nevezik az olyan korlátozásokat is, amelyek csak bizonyos napokon vagy napszakokban tiltják az alkohol forgalmazását.

A szesztilalom általában csak az élvezeti célú alkoholfogyasztásra terjed ki, az etanol egyéb (akár élelmiszeripari) felhasználását pedig csak annyiban érinti, amennyiben azok akadályozzák a tilalom betartását.

Mivel a szesztilalom alatt legálisan nem (vagy csak korlátozottan) lehet emberi fogyasztásra alkalmas etanolhoz hozzájutni, az ilyen korszakokban jellemzővé vált a denaturált szesz (vagy azt tartalmazó termékek, például arcszesz), valamint a feketefőzésben készült alkohol fogyasztása.

A szesztilalom az Amerikai Egyesült Államokban

Orvosi recept alkohol (általában whisky) kiadására az 1920-as évekből

Miután egyre többen akarták (pl. Nemzeti Prohibiciós Párt), hogy egy alkoholmentes társadalom legyen az Amerikai Egyesült Államok, és 26 tagállamban (akkoriban 48 volt) már betiltották az alkohol forgalmazását, ezért 1920. január 16-án életbe lépett a 18. alkotmánymódosítás, amely az egész államszövetség területén megtiltotta az alkohol előállítását, forgalmazását és behozatalát. A törvényt Volstead-törvény néven is ismerik, Andrew Volstead republikánus politikus után. Ennek voltak gazdasági okai is, ugyanis azok a munkások, akik szeszesitalokat fogyasztottak, kisebb mértékben voltak munkaképesek, és nem tudtak annyi hasznot termelni, mint azok, akik nem ittak.

Szesz ártalmatlanítása. Mindennapos jelenet az amerikai szesztilalom idején

Az alkoholfogyasztás azonban nem szűnt meg, sőt egyáltalán nem csökkent, mert a feketekereskedelem gyorsan és hatékonyan kiépült, annak ellenére, hogy a rendőrség és az ügyészség igen komoly lépésekkel próbálta betartatni a törvényt. Az alkoholtilalom végül azért bukott meg, mert olyan fokú bizonytalanságot teremtett az amerikai társadalomban, amelynek kockázatai meghaladták azokat a jótékony hatásokat, amelyekkel jártak (fogyasztás, betegségek csökkenése). A tilalmat végül 1933. december 5-én oldották fel.

A feketekereskedelem segítségével gazdagodott meg például Al Capone is, de valamennyi másik gengszterbanda szakosodott az illegális alkoholkereskedelemre. Az alkoholpiac felosztásáért véres háborúkat vívtak ezek a bandák, s törekedtek arra, hogy a környékükön minél kevesebb legyen a szabadúszó, egyéni vállalkozás, csakis ők irányíthassák a lepárlókat. Több ezer zugfőzde működött az országban, volt ahol egyénileg vezette néhány zugfőző, másutt a bandák kezében összpontosult. Jóllehet az 1929-es nagy gazdasági világválságtól kezdve az illegális szeszforgalmazás hatalmas mértékben esett vissza, mint ahogy a legális vállalkozások is. A jólét csökkenésével az alkoholra nem volt túlzott igény, sokkal inkább a napi szükségletekre fordították az emberek a keresetüket, így a maffiahálózatok fokozatosan áttértek más ágazatokra, majd a Volstead-törvény megsemmisítésével teljesen felhagytak ezzel az ágazattal.

Magyarországon

1919. március 21. és augusztus 1. között, a Tanácsköztársaság alatt Magyarországon is szesztilalom volt.

1978. január 1-től a belkereskedelmi miniszter 19/1977 (XII. 20.) Bk M számú rendelete a szeszes ital értékesítésének korlátozásáról 7. § (1)[1] értelmében a vendéglátó üzletekben munkanapokon szeszes italt értékesíteni a napi üzletnyitástól reggel 9 óráig tilos volt (ún. "reggeli szesztilalom"), hogy a munkába igyekvők ne tudjanak szeszesitalt fogyasztani. Az intézkedést Hofi Géza is parodizálta egyik hanglemezén:[2] "...akinek annyi vegyespálinkája nincs otthon, hogy másnap reggel a gyárig elég legyen, az száradjon ki!". Ezt a tilalmat 1986-ban kiterjesztették az élelmiszerboltokra is. Az akció megjelent az akkoriban igen népszerű Szomszédok című szappanopera 1988-ban készült 25. epizódjában is, amikor Vágási Feri konyakot szeretne venni az esti vendégséghez Lenke néni boltjában, aki közli, hogy azt majd csak 9 után, de szívességből felviszi nekik.

Ezt végül a Németh-kormány szüntette meg 1989 tavaszán; mivel nem volt teljes a tilalom, ez visszaélésekre adott okot.[forrás?]

Magyarországon jelenleg is van korlátozás szeszesital-fogyasztással kapcsolatban.

  • Debrecenben az éjszaka is nyitva tartó üzletek nem árusíthatnak alkoholt este 10 órától reggel 6-ig. A korlátozás bizonyos vendéglátóhelyekre is vonatkozik. Az új rendelkezéssel a környéken élők nyugalmát akarják védeni.
  • Nem szabad alkoholt inni Ózd utcáin és terein, azaz a közterületeken. Ha valakit mégis rajtakapnak, akár 50 ezer forintos bírság is kiszabható rá.[1][2]
  • Ugyanígy Budapest egyes kerületeiben is bevezették az éjszakai alkoholtilalmat este 11 és reggel 6 között.

Átmeneti szesztilalmat szoktak bevezetni a parlamenti választások napján.

Megjelenése a kultúrában

  • William Faulkner amerikai író novellái és regényei bemutatják a szesztilalom Amerikáját.
  • A Volt egyszer egy Amerika (1984) című film is ábrázolja a szesztilalmat.
  • A Van, aki forrón szereti (1959) című film az amerikai szesztilalom idején játszódik, részben egy illegális szórakozóhelyen.
  • Az Aki legyőzte Al Caponét (1987) című film az amerikai szesztilalom végén játszódik.
  • Az Oscar (1991) című film főszereplője egy gengszterfőnök az amerikai szesztilalom idején.
  • Az Életfogytig (1999) című vígjáték két főszereplője Eddie Murphy és Martin Lawrence is a szesztilalom "jóvoltából" jut hosszú időre börtönbe a filmben.
  • A Lackadaisy című képregény egy illegális bárról szól az amerikai szesztilalom idején.
  • A Fékezhetetlen, Lawless (2012) című film, Matt Bondurant regénye alapján. A film a Bondurant fivérek harcát mutatja be a szesztilalom ellen, egy kisvárosban közel Chicagóhoz

Jegyzetek

  1. Tanácsok Közlönye 1977. év 57. lapszám 1480. old. (Országgyűlési Könyvtár) http://www.ogyk.hu/
  2. Hofi, 1978. Szabhatjuk – Copyright © 2000. Hungaroton

További információk