„Kárminvörös (színezék)” változatai közötti eltérés

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
[ellenőrzött változat][ellenőrzött változat]
Tartalom törölve Tartalom hozzáadva
a JSoos átnevezte a(z) Kárminvörös lapot a következő névre: Kárminvörös (színezék): a szó értelmezése elsődlegesen a Kárminvörös (szín) lenne, de ez a szócikk még nincs megírva
a Megtévesztő volt az előző információ. Nem gyártják a kármin savat kémiai úton.
35. sor: 35. sor:
}}
}}


A '''kárminsav''' (C<sub>22</sub>H<sub>20</sub>O<sub>13</sub>) a kárminvörös színanyaga. Élelmiszer-adalékanyagként ugyanúgy az E120 a kódja, mint a kárminvörösnek. Kárminsavat először 1991-ben sikerült szintetizáni, előtte kizárólag a [[bíbortetű]]ből tudták kinyerni.
A '''kárminsav''' (C<sub>22</sub>H<sub>20</sub>O<sub>13</sub>) a kárminvörös színanyaga. Kárminsavat először 1991-ben sikerült szintetizáni, azonban kémiai előállítása gazdaságtalan.


== Források és jegyzetek ==
== Források és jegyzetek ==

A lap 2016. november 5., 16:14-kori változata

A kárminvörös (E120) (más néven carmines, Crimson Lake, Cochineal, Natural Red 4, C.I. 75470, egyes esetekben kárminsav) egy adalékanyag, melyet a bíbortetű nőstény egyedeiből állítanak elő. A megnevezést egy bizonyos mély-vörös árnyalatra is használják.

Felhasználási területei elsősorban a művirágok szinezése, festékgyártás, rúzsok, kozmetikumok szinezése, valamint élelmiszer-szinező adalékanyag, mely megtalálható elsősorban gyümölcsitalokban, jégkrémekben, joghurtokban, édességekben, szemceruzákban, rúzsokban stb. Habár eredetileg vörös festék, sok rózsaszín, piros, vagy lila színű ételben is megtalálhtó. Állati eredete miatt vegetáriánusok, és sokan vallási előírások miatt nem fogyasztják.

Előállítása

A bíbortetű egyedeit kiszárítva, majd kiforralva kinyerhető belőlük a kárminsav (lásd lejjebb)), melyet ezt követően timsóval, tisztított bórkővel, vagy kálium-hidrogén-oxaláttal finomítanak. Ennek hatására az állati fehérjek kicsapódnak. Más módszerek tojásfehérjét, enyvet, vagy zselatin hozzáadását javasolják még a kicsapatás előtt.

A kármin minősége nagyban függ az előállítás során elért hőmérséklettől, a hozzáadott timsó mennyiségétől, és az eljárás idejétől.

Allergiás reakciók

Erős kontakt allergén volta a kozmetikai iparban történő felhasználásakor bizonyosodott be. A szervezetbe bekerülve egyes embereknél anaphylaxiás sokkot is kiválthat. [forrás?]

Kárminsav

Kárminsav[1]

Chemical structure of carminic acid
IUPAC-név 7-α-D-Glucopyranosyl-9,10-dihydro-
3,5,6,8-tetrahydroxy-1-methyl-9,10-
dioxoanthracenecarboxylic acid
Más nevek Carminic acid
C.I. Natural Red 4
C.I. 75470
Kémiai azonosítók
CAS-szám 1260-17-9
SMILES
Cc1c(C(O)=O)c(O)cc2C(=O)c3c(O)c
(O)c([C@H]4O[C@H](CO)[C@@H](O)
[C@H](O)[C@H]4O)c(O)c3C(=O)c12
Kémiai és fizikai tulajdonságok
Kémiai képlet C22H20O13
Moláris tömeg 492,38 g/mol
Sűrűség ? g/cm3
Olvadáspont 120 °C (bomlik)
Ha másként nem jelöljük, az adatok az anyag standardállapotára (100 kPa) és 25 °C-os hőmérsékletre vonatkoznak.

A kárminsav (C22H20O13) a kárminvörös színanyaga. Kárminsavat először 1991-ben sikerült szintetizáni, azonban kémiai előállítása gazdaságtalan.

Források és jegyzetek

  1. Merck Index, 11th Edition, 1850.