Kárminvörös

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából

A kárminvörös (E120) (más néven carmines, Crimson Lake, Cochineal, Natural Red 4, C.I. 75470, egyes esetekben kárminsav) egy adalékanyag, melyet a bíbortetű nőstény egyedeiből állítanak elő. A megnevezést egy bizonyos mély-vörös árnyalatra is használják.

Felhasználási területei elsősorban a művirágok szinezése, festékgyártás, rúzsok, kozmetikumok szinezése, valamint élelmiszer-szinező adalékanyag, mely megtalálható elsősorban gyümölcsitalokban, jégkrémekben, joghurtokban, édességekben, szemceruzákban, rúzsokban stb. Habár eredetileg vörös festék, sok rózsaszín, piros, vagy lila színű ételben is megtalálhtó. Állati eredete miatt vegetáriánusok, és sokan vallási előírások miatt nem fogyasztják.

Előállítása[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

A bíbortetű egyedeit kiszárítva, majd kiforralva kinyerhető belőlük a kárminsav (lásd lejjebb)), melyet ezt követően timsóval, tisztított bórkővel, vagy kálium-hidrogén-oxaláttal finomítanak. Ennek hatására az állati fehérjek kicsapódnak. Más módszerek tojásfehérjét, enyvet, vagy zselatin hozzáadását javasolják még a kicsapatás előtt.

A kármin minősége nagyban függ az előállítás során elért hőmérséklettől, a hozzáadott timsó mennyiségétől, és az eljárás idejétől.

Allergiás reakciók[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Erős kontakt allergén volta a kozmetikai iparban történő felhasználásakor bizonyosodott be. A szervezetbe bekerülve egyes embereknél anaphylaxiás sokkot is kiválthat. [forrás?]

Kárminsav[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Kárminsav[1]
Carminic acid structure.png
Chemical structure of carminic acid
IUPAC-név 7-α-D-Glucopyranosyl-9,10-dihydro-
3,5,6,8-tetrahydroxy-1-methyl-9,10-
dioxoanthracenecarboxylic acid
Más nevek Carminic acid
C.I. Natural Red 4
C.I. 75470
Kémiai azonosítók
CAS-szám 1260-17-9
Kémiai és fizikai tulajdonságok
Kémiai képlet C22H20O13
Moláris tömeg 492,38 g/mol
Sűrűség  ? g/cm3
Olvadáspont 120 °C (bomlik)
Ha másként nem jelöljük, az adatok
az anyag standard állapotára vonatkoznak.
(25 °C, 100 kPa)

A kárminsav (C22H20O13) a kárminvörös színanyaga. Élelmiszer-adalékanyagként ugyanúgy az E120 a kódja, mint a kárminvörösnek. Kárminsavat először 1991-ben sikerült szintetizáni, előtte kizárólag a bíbortetűből tudták kinyerni.

Források és jegyzetek[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

  1. Merck Index, 11th Edition, 1850.