„Szerkesztővita:Tambo” változatai közötti eltérés

Az oldal más nyelven nem érhető el.
A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Legutóbb hozzászólt Regasterios 10 évvel ezelőtt a(z) Pethes Sándor témában
Tartalom törölve Tartalom hozzáadva
HMArnold (vitalap | szerkesztései)
139. sor: 139. sor:


Ja, akkor már minden világos. Köszönöm még egyszer. [[Szerkesztő:Regasterios|Regasterios]] <sup>[[Szerkesztővita:Regasterios|vita]]</sup> 2014. március 5., 13:53 (CET)
Ja, akkor már minden világos. Köszönöm még egyszer. [[Szerkesztő:Regasterios|Regasterios]] <sup>[[Szerkesztővita:Regasterios|vita]]</sup> 2014. március 5., 13:53 (CET)

== Posta Kísérleti Intézet ==

Kedves Tambo!

A Posta Kísérleti Intézet (Gyáli út) és a Távközlési Kutató Intézet (Rózsadomb, Gábor Áron utca) két külön intézmény.
Az előbbi egy nagy múltú intézmény, az utóbbi a Rákosi korszak iparosítása során született. A Posta Kísérleti Intézet
és elődje a Posta Kísérleti Állomás történelmi jelentőségű! Békésy György a Posta Kísérleti állomáson dolgozta ki az emberi fül működésének elméletét, amiért a Svédországi Karolinska Intézet munkatársaként kapta meg az 1961. évi orvosi, illetve élettani Nobel-díj osztatlan kitüntetését. Kellene, hogy legyen Wikipédia oldal!! Az intézet nagy öregje Lajta György (http://www.tmit.bme.hu/lajtha.gyorgy) Ő az aki mindent tud...

Üdvözlettel Herpy Miklós

A lap 2014. március 5., 20:16-kori változata

Welcome to the machine

Ha személyes üzeneted van, kérlek küldj e-mailt.

A mentorkeresőket itt találod: Wikipédia:Kocsmafal (kezdőknek)

Posta Kísérleti Intézet

Kedves Tambo!

Nincs a terveid között, hogy létrehozol valamit a Posta Kísérleti Intézetről? A profilodba beleillik. Egy halálozási dátumot javítottam, és ennek során vettem észre, hogy a témáról nincs Wikis cikk. Az intézmény meg, ha jól olvasom, valahogy elkallódott, a MATÁV még istápolta, az Ungarische Telekom, vagy hogy hívják őket legutóbb, elsorvasztotta.

Üdvözöllek -- Garamond vita 2014. február 19., 12:21 (CET)Válasz

Szép anyag, és bámulatos gyors vagy. Úgy veszem, ez a cikk a másik szülinapi ajándékom! (Az egyik az volt, hogy kigyógyultam a hányós-hasmenős vírusból, amit elkaptam az unokámtól.) Majd hozzászólok, csak még megmutatom annak a téma iránt biztosan nagyon érdeklődő kollégámnak, akivel ilyen szakmai dolgokról szoktunk eszmét cserélni. (Fanatikus rádiócsőgyűjtő.) Addig csak annyit, hogy úgy látom a szervezet infoboxnak kell a „vezető címe” kitöltése is, mert azt írja a nevek elé vastag betűvel. Csak azt nem tudom, mi volt a cím. Az utóbbi időben biztosan „Igazgató”, arról a két emberről is, akit személyesen ismertem, már így írnak. (Sallai Gyula és Koralewsky Vilmos.) Korábban lehet, hogy cifrább volt, teszem azt „X. Y. MATÁV főosztályvezető, a PKI vezetője”, vagy „a Magyar Posta mérnök főtanácsosa, állomásvezető”. (De ezeket persze csak fantáziálom.) (De ezt meg találtam, és jé, pont olyan, mint amit gondoltam: „Frischmann Gábor … Matáv Rt., fejlesztési igazgató, PKI igazgató, 1993–1999. …”) Viszont, akiket név szerint felhoztál, azok talán nem ezt a címet viselték.

A (nagyon) hivatalos neve mintha az lett volna, hogy „Magyar Királyi Posta Kísérleti Állomás”. (Az „Állami Posta Kísérleti Állomás”, meg a „Posta Kísérleti Laboratórium”, ami előfordult a találataimban, érzésem szerint valakinek a memóriahibája.)

Nekem jobban tetszik egy másik fénykép, gyakorlatilag ugyanabból a forrásból, és alighanem azonos időből: http://www.postamuzeum.hu/uploads/item_photo/images/9995002.jpg (de biztos csak azért, mert nincs rajta olyan hideg, mert azt nem szeretem). -- Garamond vita 2014. február 21., 00:45 (CET)Válasz

Vadász János

Hogy tompítsam a háborút az anon és a szerkesztők között, törlési javaslatot tettem a lapra. A cél: a személyiségi jogi vita tompítása, a viták egy helyen összpontosítása és a közösségi döntés. Egyúttal az anonnak is fel lenne kínálva ezzel a lehetőség, hogy a törlésre javaslás tanácskozása alatt ne a szócikk törzsét támadja, hanem egy külön helyen fejtse ki véleményét, miért ne szerepeljen a szócikke és a másik oldal is ugyanott tudja kifejteni, miért szerepeljen a Wikipédiában. Egyúttal lehetőség arra is, hogy az anon és a szerkesztők között mindkét fél számára többé-kevésbé elfogadható alku szülessen. Végül a hely: Wikipédia:Törlésre javasolt lapok/Vadász János (politikus) Apród vita 2014. február 21., 02:17 (CET)Válasz

Posta Kísérleti Intézet

(Megint én. Majd ha visszakerülsz, elolvasod. Tetszett, hogy lecserélted a képet az általam ajánlottra, intelligens gesztus, mások biztos (csakazértis) az első ötletüket hagyták volna meg.)

Úgy látom, be lett dobozolva a levelezésünk. Ha úgy gondolod, maradjon egyben a párbeszéd, emeld vissza az archivból a szakaszt, amihez hozzáírok, én nem akarok mások oldalán nyúlkálni.

Szerettem volna linkeket, meg egyértelműsítőket kirakni. De azt észleltem, hogy „PKI” több jelentéssel is előfordul. Az angol Wikiben is nézve:

  1. Nyilvános kulcsú infrastruktúra (Public Key Infrastructure) az a rendszer, melynek feladata a digitális aláíráshoz szükséges nyilvános kulcsok létrehozása és kezelése, nem vagyok benne biztos, hogy lesz önálló címszó róla, ezért csak a javasolt linkeket írtam bele. (A másodikban bizonytalan vagyok, eléggé mélyen van egy szócikk belsejében. Könnyen lehet, hogy ennek viszont lesz egyszer önálló címszava, akkor viszont a helyes link inkább nyilvános kulcs, annak ellenére, hogy ez így piros.)
  2. Protein kináz gátló (ang. Protein kinase inhibitor), itt sem hiszem, aránybéli okokból, hogy kellene róla saját szócikket írni. Igaz, az enwikin van, de az az enwiki. Ahol (a magyaron) megtaláltam, a KemoterápiásSzerek sablon, ott is csupa piros link díszeleg, nem ez lenne tehát a legsürgősebb írnivaló.
  3. Az Indonéz Kommunista Párt (indonézül Partai Komunis Indonesia) nevének rövidítése. Hát nem tudom, mennyire lenne fontos róla szócikknek létezni, nyilván csak történelmi jelentősége van. A privát véleményem az, hogy minthogy a legnagyobb nem-állampárti kommunista párt volt, létszámban megelőzte a francia és olasz pártot, legalább piros linket megérdemel. (Önálló cikk egyébként utóbbi kettőről sincs.)
  4. (És természetesen az a jelentése, ami miatt most eszmét cserélünk.)

Na, akkor most mi legyen egyértelműsítő, mi legyen átirányító?

Ahogy helyesen észrevételezted, a korai névváltozatban „Állomás” szerepel, ennek megfelelően, amikor adatot keresek, az ennek megfelelő „PKÁ”-t is fontos figyelembe venni; ennek ellenére ilyen átirányítást nem látok indokoltnak felvenni.

Egy sajtóhibát javítottam a cikkedben. Minden egyéb véleménycsere függőben. Minden jót a jövő hétre. -- Garamond vita 2014. február 23., 18:05 (CET)Válasz


Javaslatodra átnéztem, meg is mutattam másnak. Nincs akkora gondolatom hozzá, hogy feltételezzem, gazdaságosabb nekem beleszerkeszteni, mint, ha tovább írod, és új tippeket se kaptam. Háttéranyagot azonban összeállítottam, és itt adom. Alapvetően én a szócikket rendben levőnek érzem.

  • Hiányolom
A PKI szerepe a magyar televíziózás bevezetésében
Az Állami Díjjal kitüntetett hálózat analizátor
Az első magyar pénzbedobós távbeszélő állomások
A beszédkutatás eredményeként sikerült jó minőségű mesterséges beszédet előállítani.
  • Javaslom
ha nem esik szét tőle a cikk szerkezete, az átszervezése(i?) szakaszt a fő tevékenységek elé áthelyezni, mert így, mintha a fennállásának legvégén szervezték volna át.
  • Az intézmény forrásolható neve:
1891–1954. Posta Kísérleti Állomás
1954–1990. Posta Kísérleti Intézet
1993–1999. PKI Távközlésfejlesztési Intézet
2001–? MATÁV Rt. PKI Távközlésfejlesztési Intézet (rövidítéseként 2005., 2006-ban PKI-FI-t láttam)
?–2009. Magyar Telekom PKI Távközlésfejlesztési Igazgatóság(!?) (Nyilván tévedés; Matávéknál minden Igazgatóság volt, de ez Intézet.)
  • Az intézmény forrásolható vezetője:
1891–1893. Kolossváry Endre "a Posta Kísérleti Állomás vezetője". (1914. m. kir. posta és távirda műszaki főigazgató.)
1921–1932. Paskay Bernát "a Posta Kísérleti Állomás vezetését bízták rá". (1933-ban m. kir. pt. ny. [gondolom magyar királyi posta nyugalmazott] műszaki főigazgató. (Másutt a PKÁ "mérnök-igazgatója"; de szerintem ez nem formális megnevezés, csak tartalmi.)
1945–1946. Zakariás János "ideiglenes vezetői megbízatás"
1946–? Dr. Barna János „hivatalvezető” (de az intézmény vezetője volt-e?)
1954–1956. Nagy Dezső "az intézet irányítója"
1984–1990(?). Sallai Gyula igazgató
1993–1999. Frischmann Gábor igazgató
1999. Kozma Béla igazgató
2003–? Koralewsky Vilmos (igazgató?) (2002-ban első ember még nem lehetett, mert akkor a PKI fejlesztési igazgatója volt)
2005., 2006. Koós Attila igazgató
2009. Dévényi István igazgató
  • Az intézet saját periodikái:
PKI Közlemények
Magyar távközlés
Sok cikkük itt is: Híradástechnika
  • Jeles munkatársak:
Nem tudom, nincs elegendő tárgyismeretem. Ha a Wikipédia konvergens (de hát ez a fő kérdés az egész kezdeményezéssel kapcsolatban), akkor egy eléggé teljes és eléggé méltányos lista talán majd egyszer kialakul. Bízzunk a volt PKI-sok alkotókedvében.
  • További szinonímák, nem szabad keresni, mert akkor találunk:
PKI ⇒ Pécsi Keresztény Ifjúság, nem tudom, elég nevezetes-e
PKI ⇒ Papíripari Kutatóintézet. Most FMK-PKI, NYME-FMK-PKI, de lehetett időszak, amikor feltehetőleg pont úgy rövidítették, mint a Posta Kísérletit.
Más: MVH PKI ⇒ Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal Piaci Támogatások és Külkereskedelmi Intézkedések Igazgatósága ("a továbbiakban: MVH PKI"), de ez szerintem nem vált állandósult rövidítéssé (2012-es adat).
Más: MTA PKI ⇒ a Magyar Tudományos Akadémia Pszichológiai Kutatóintézete (2007.) 2012-től MTA TTK PKI (MTA Természettudományi Kutatóközpont Kognitív Idegtudományi és Pszichológiai Intézete).
MTA PKI Űrkutató Csoport. Engem kicsit meglepett, ez is a fenti Pszichológiai Intézet része.

-- Garamond vita 2014. február 27., 18:19 (CET)Válasz

Pethes Sándor

Szia! A cikkből kivettem ezt a képet, mert rossz minőségű, homályos és tökéletesen alkalmatlan illusztrációnak. Nem értem, hogy egy amúgy sem túl nagy felbontású képből miért kell kisajtolni egy kis részletet. Nyilvánvaló, hogy az eredmény olyan csapnivaló lesz, mint amilyen ez a kép. --Regasterios vita 2014. március 5., 10:08 (CET)Válasz

Ezt valóban csúnyán benéztem, köszönöm, hogy jelezted. Ki is vettem a képet. --Regasterios vita 2014. március 5., 11:36 (CET)Válasz

Köszönöm. Nekem valamiért nem adta ki a „Ferenc Pethes” kategóriát, azért nem tettem be az előbb. --Regasterios vita 2014. március 5., 13:21 (CET)Válasz

Ja, akkor már minden világos. Köszönöm még egyszer. Regasterios vita 2014. március 5., 13:53 (CET)Válasz

Posta Kísérleti Intézet

Kedves Tambo!

A Posta Kísérleti Intézet (Gyáli út) és a Távközlési Kutató Intézet (Rózsadomb, Gábor Áron utca) két külön intézmény. Az előbbi egy nagy múltú intézmény, az utóbbi a Rákosi korszak iparosítása során született. A Posta Kísérleti Intézet és elődje a Posta Kísérleti Állomás történelmi jelentőségű! Békésy György a Posta Kísérleti állomáson dolgozta ki az emberi fül működésének elméletét, amiért a Svédországi Karolinska Intézet munkatársaként kapta meg az 1961. évi orvosi, illetve élettani Nobel-díj osztatlan kitüntetését. Kellene, hogy legyen Wikipédia oldal!! Az intézet nagy öregje Lajta György (http://www.tmit.bme.hu/lajtha.gyorgy) Ő az aki mindent tud...

Üdvözlettel Herpy Miklós