„Légykapófélék” változatai közötti eltérés

Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
a
nincs szerkesztési összefoglaló
a
A '''légykapófélék''' ''(Muscicapidae)'' a [[madarak]] ''(Aves)'' osztályának [[verébalakúak]] ''(Passeriformes)'' [[rend (rendszertan)|rendjébe]] tartozó [[család (rendszertan)|család]]. 2 alcsalád, 49 [[nem (rendszertan)|nem]] és 277 [[faj]] tartozik a családba.
 
A családhoz jelenleg négy alcsalád és néhány alcsaládba egyértelműen be nem sorolható faj tartozik. A korábbi rendszer csak a ma ''[[Muscicapinae]]'' alcsaládba sorolt fajokat helyezte e családba. Később az időközben lezajlott molekuláris vizsgálatok eredményei alapján a ''Saxicolinae'' alcsaládba sorolsorolt fajokat - melyek korábban a [[rigófélék]] ''(Turdidae)'' családjába tartoztak - is áthelyezték ide. Áthelyezésük nem talált teljes egyetértésre a taxonómusok között, mivel ökológiai és viselkedéstani alapon legalább ugyanolyan közel állnak ezek a fajok a rigókhoz, mint a légykapókhoz. A még később lezajlott genetikai jellegű vizsgálatok alapján még tovább tagolták a családot, így az alcsaládok száma négyre emelkedett.
A még később lezajlott genetikai jellegű vizsgálatok alapján még tovább tagolták a családot, így az alcsaládok száma négyre emelkedett.
 
Az alcsaládba be nem sorolt fajok taxonómiáját ez idáig alig kutatták.

Navigációs menü