„Jarama” változatai közötti eltérés

Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Nincs méretváltozás ,  4 évvel ezelőtt
a
Kurzív tartalmú zárójelek korr., ld.: WP:BÜ
[ellenőrzött változat][ellenőrzött változat]
a (Kora/késő + időszak (napszak, évszak, korszak stb.) különírása kézi botszerkesztéssel (lásd: Szerkesztő:BinBot/munka/kora))
a (Kurzív tartalmú zárójelek korr., ld.: WP:BÜ)
A ''sar-'' az egyik legáltalánosabb "folyik" jelentésű előtag a legkülönfélébb indoeurópai nyelvekben. A [[szanszkrit nyelv|szanszkrit]] ''sará-'' jelentése: folyékony, a [[görög nyelv|görög]] ''sarít-'': patak, a [[latin nyelv|latin]] ''serum'' szintén innen származik. A nem-atlanti irányú, föld- és vízrajzilag alapvetően Közép-Európai területeken is több folyónév származik innen, ezek közül a legismertebb a Rajna vízgyűjtőjében a Sarre-Saar.
 
A szókezdő S arab hatásra alakult a torokhangú irányba, habár a szókezdő torok és sziszegő hang billegés az indoeurópai nyelvekben is megfigyelhető, de főleg a magas rendű magánhangzók előtt. Miután az arabok még az Ibériai-helygségrendszer északi oldalának nagy részét is sokáig uralták, például [[Medinaceli]] vagy [[Calatayud]] környékét, e feltételezés szerint a Jarama neve a (''(sar-)'') előtagból is arab hatásra alakult a ma ismert formává.
 
<!--
329 308

szerkesztés

Navigációs menü