Jarama

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Jarama
A Jarama Titulciánál.
A Jarama Titulciánál.
Országok Spanyolország
Földrajzi adatok
Hossz190 km
Vízgyűjtő terület11 000 km²
Forrás Peña Cebollera (Sierra de Ayllón, Sistema Central)
Torkolat Tajo Aranjueznél (Madrid)
é. sz. 41° 09′ 58″, ny. h. 3° 32′ 18″Koordináták: é. sz. 41° 09′ 58″, ny. h. 3° 32′ 18″
Elhelyezkedése
A Tajo mellékfolyói (a Jarama az 1-es számú)
A Tajo mellékfolyói (a Jarama az 1-es számú)
A Wikimédia Commons tartalmaz Jarama témájú médiaállományokat.

A Jarama egy folyó Spanyolországban, a Tajo egyik legfontosabb mellékfolyója. Az Ayllóni hegyen ered, Madrid keleti határfolyója a Barajas repülőtér mögött, a várost átszelő Manzanares folyócska anyafolyója is.

A folyó Coslada-nál folgadja az Henarest, majd Rivas-Vaciamadridnál fogadja be a Manzanarest. A következő nagyobb település Arganda del Rey, majd a folyó Aranjueznél ömlik a Tajóba.

Mellékfolyói[szerkesztés]

A Jarama főbb mellékfolyói:


Neve[szerkesztés]

A sar- az egyik legáltalánosabb "folyik" jelentésű előtag a legkülönfélébb indoeurópai nyelvekben. A szanszkrit sará- jelentése: folyékony, a görög sarít-: patak, a latin serum szintén innen származik. A nem-atlanti irányú, föld- és vízrajzilag alapvetően Közép-Európai területeken is több folyónév származik innen, ezek közül a legismertebb a Rajna vízgyűjtőjében a Sarre-Saar.

A szókezdő S arab hatásra alakult a torokhangú irányba, habár a szókezdő torok és sziszegő hang billegés az indoeurópai nyelvekben is megfigyelhető, de főleg a magas rendű magánhangzók előtt. Miután az arabok még az Ibériai-helygségrendszer északi oldalának nagy részét is sokáig uralták, például Medinaceli vagy Calatayud környékét, e feltételezés szerint a Jarama neve a (sar-) előtagból is arab hatásra alakult a ma ismert formává.


Történelem és örökség[szerkesztés]

A Jarama völgye (és részben tágabb vízgyűjtője) természeti és kulturális örökségben gazdag. Ezek közül kiemelkedik a Torrelaguna mellett található különleges paratölgy-erdő. Torrelagunából Espinosa de Henares is könnyen elérhető.

A Jarama-Henares közének környéke a 2001 óta történt vizsgálatok szerint egyedülálló módon a felső pleisztocén kora óta viszonylag változatlan. Ez különösen ösztönzi a természeti és történelmi örökségek megóvását.[1]


Jegyzetek[szerkesztés]

  1. J. PANERA, A. PÉREZ-GONZÁLEZ, S. RUBIO JARA y C. SESÉ" "El yacimiento paleolítico de Hat en el valle del Jarama: Una aportación del Cuaternario de la cuenca de Madrid al debate sobre el inicio del Paleolítico Medio", en Geología y conservación del patrimonio. 20/26. 2004.

Bibliográfia[szerkesztés]

Külső hivatkozások[szerkesztés]