„Tudományos fokozat” változatai közötti eltérés

Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
nincs szerkesztési összefoglaló
a (Visszaállítottam a lap korábbi változatát 84.2.130.130 (vita) szerkesztéséről BinBot szerkesztésére)
Címke: Visszaállítás
Eredetileg az [[egyetem]] által adományozott tudományos fokozat volt a ''dr. phil.'' a filozófia területén. A [[Doktorátus|doktori]] (latin: ''tanár)'' címet gyakran csak középkorúak kapták meg a [[tudomány]]nak (azaz a tanulásnak, a tudásnak és a tudás terjesztésének) szentelt élet elismeréseképpen. A [[filozófia|filozófiát]] mint a [[teológia]] szolgálóleányát ''(ancilla theologiæ)'' bevezető tanulmányoknak tekintették, ezért a ''philosophiæ doctor'' sok egyetemen kihalt.
 
A fokozatot a [[19. század]]ban a [[Humboldt Egyetem|Friedrich-WilhelmsWilhelm Egyetem]]en újjáélesztették. Annak adták, aki eredeti kutatást végzett a [[Természettudomány|természettudományok]] vagy a [[bölcsészettudományok]], majd a [[20. század]] első felétől a [[társadalomtudományok]] területén is. Németországból terjedt el az [[Amerikai Egyesült Államok]]ban és az [[Egyesült Királyság]]ban a [[20. század]] elején.
 
Magyarországon, valamint néhány más volt [[Szocializmus|szocialista]] országban a [[második világháború]] után a [[Szovjetunió|szovjet]] rendszert vezették be, azaz megvonták az egyetemektől évszázados jogukat a fontosabb tudományos fokozatok adományozására, amit a politikailag ellenőrzött testületeknek, például a tudományos akadémiáknak adtak. Az 50-es években az egyetemek visszakapták a doktori címek adományozásának lehetőségét, azonban ez nem minősült tudományos fokozatnak. Magyarországon az egyetemi diploma után az elsőként megszerezhető fokozat az '''egyetemi doktor'''i (közkeletű néven „kisdoktori”), illetve 1984-től a ''„dr. univ.”'' volt. Ettől függetlenül szerezhető volt, de az esetek elsöprő többségében a ''dr. univ.'' címet követte az MTA Tudományos Minősítő Bizottsága által adott '''kandidátus'''i fokozat (CSc.). A kandidátusi címmel rendelkező személy a '''tudományok doktora''' (DSc.; az ún. „nagydoktori”) címet szerezhette meg. E rendszer megszűnése után bizonyos megkötések mellett a régi kisdoktorik egy (kisebbik) részét az egyetemek PhD-fokozattá minősíthették át, ezzel a lehetőséggel nem minden egyetem élt, mivel a kisdoktori fokozatok nem feleltethetők meg közvetlenül a PhD-nak (az alacsonyabb szintű publikációs követelmények, nyelvtudás egyéb tudományos minősítések alacsonyabb elvárt szintje miatt). A korábbi tudományok doktora címnek felel meg a mai rendszerben az [[MTA doktora]] titulus, amelynek a megszerzési folyamata és követelményei megegyeznek a tudományok doktora követelményrendszerével, és azzal megegyezően ezt a címet is az MTA adományozza.<ref>Nagy Péter Tibor: A tudományos továbbképzés Kádár-korszakbeli társadalomtörténetéhez
Névtelen felhasználó

Navigációs menü