„Girolamo Fracastoro” változatai közötti eltérés

Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
a
a (egyértelműsítés - Verona)
 
== Élete ==
Gazdag [[Verona (Olaszország)|veronai]] családba született. A [[padova]]i egyetemen [[matematika|matematikát]], [[filozófia|filozófiát]] és [[orvostudomány]]t tanult. Itt találkozott [[Nikolausz Kopernikusz|Nikolaus Kopernikusszal]] is.<ref>[http://www.britannica.com/biography/Girolamo-Fracastoro Girolamo Fracastoro], Encyclopedia Britanica.</ref> Tanulmányai befejeztével [[III. Pál pápa]] orvosa lett. FracostoroFracastoro 1553. augusztus 8-án hunyt el szülővárosában.
 
== Tudományos munkája ==
=== Orvostudomány ===
A legtöbbetLegtöbbet tanulmányozott szakterülete a [[szifilisz]] volt. A középkor végén és az újkor elején a szifilisz Itáliából és Franciaországból meglepő gyorsasággal minden európai országba elterjedt. „Syphilis” eredetileg Girolamo Fracastoro (1530) latin nyelvű versének címe volt. Ez a hosszú, mitologikus költemény egy Syphilus nevű pásztort említ, aki megsértette a napistent, ezért ezzel a betegséggel bünhődött. Ezt a szerző is „francia betegségnek” (morbus gallicus) nevezi, amely kifejezést aztán a következő évszázadokban széleskörűen alkalmazták. A franciák persze ugyanezt olasz betegségnek hívták (a hollandok spanyol, az oroszok lengyel, a törökök keresztény, a japánok pedig portugál betegségnek).
 
Mindenesetre a szifilisz ijesztő terjedése hamar véget vetett a középkori szexuális hanyagságnak. A korábban népszerű nyilvános fürdőket bezárták, a nép pedig egyre prűdebbé vált. Fracastoro a fertőző betegségek elterjedésének három féle módozatát határozza meg:
*közvetlen
*közvetett
*távolsági módon
 
Mindenesetre aA szifilisz ijesztő terjedése hamar véget vetett a középkori szexuális hanyagságnak. A korábban népszerű nyilvános fürdőket bezárták, a nép pedig egyre prűdebbé vált. Fracastoro a fertőző betegségek elterjedésének három féle módozatát határozzahatározta meg: közvetlen, közvetett és távolsági módon.
=== Csillagászat ===
Kiállt a [[Nikolausz Kopernikusz|kopernikuszi]] [[heliocentrikus világkép]] mellett, és vizsgálta a [[Föld]] mágnesességetmágnesességét is. Sokan FracastoronakFracastorónak tulajdonítják a távcső feltalálását, mivel egyik művében (Homocentricorum seu de stellis, Liber unus – 1538) a lencsék összetételéről beszél, amikami által nagyobb képeket kapott.
 
=== Művei ===
*[[1535]]: Homocentricorum sive de Stellis, de Causis Criticorum Dierum Libellus
*[[1538]]: Homocentrica
*[[1539]]: Syphilis sive de morbo gallico.
*[[1546]]: De contagione, contagionis morbis et eorum curratione
*[[1539]]: Syphilis sive de morbo gallico.
 
== Jegyzetek ==

Navigációs menü