„Jarama” változatai közötti eltérés

Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Nincs méretváltozás ,  6 évvel ezelőtt
a
Kora/késő + időszak (napszak, évszak, korszak stb.) különírása kézi botszerkesztéssel (lásd: Szerkesztő:BinBot/munka/kora)
[ellenőrzött változat][ellenőrzött változat]
a (hivatkozás előtti szóköz törlése, ld.: WP:BÜ AWB)
a (Kora/késő + időszak (napszak, évszak, korszak stb.) különírása kézi botszerkesztéssel (lásd: Szerkesztő:BinBot/munka/kora))
A Jarama völgye (és részben tágabb vízgyűjtője) természeti és kulturális örökségben gazdag. Ezek közül kiemelkedik a [[Torrelaguna]] mellett található különleges paratölgy-erdő. Torrelagunából [[Espinosa de Henares]] is könnyen elérhető.
 
A Jarama-Henares közének környéke a [[2001]] óta történt vizsgálatok szerint egyedülálló módon a felső- pleisztocén kora óta viszonylag változatlan. Ez különösen ösztönzi a természeti és történelmi örökségek megóvását.<ref name="Yac">J. PANERA, A. PÉREZ-GONZÁLEZ, S. RUBIO JARA y C. SESÉ" "[http://independent.academia.edu/Joaqu%C3%ADnPanera/Papers/579372/El_yacimiento_paleolitico_de_Hat_en_el_Valle_del_Jarama El yacimiento paleolítico de Hat en el valle del Jarama: Una aportación del Cuaternario de la cuenca de Madrid al debate sobre el inicio del Paleolítico Medio]", en ''Geología y conservación del patrimonio''. 20/26. 2004.</ref>
 
<!-- En [[1936]] fue línea de frente en la [[guerra civil española]] y escenario de la [[batalla del Jarama]]. Numerosos vestigios recuerdan en la orilla oriental del Jarama a las [[bando republicano|milicias de la República Española]] y en la occidental a las [[bando sublevado|tropas sublevadas]].<ref name="Ara">"[http://www.aranjuez.ws/vdj/ El valle del Jarama]", en ''Aranjuez.ws''.</ref> -->
169 756

szerkesztés

Navigációs menü