„Dinobotok” változatai közötti eltérés

Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
a
r2.7.3) (Bot: következő eltávolítása: pt:Dinobot; kozmetikai változtatások
(→‎Egyéb információk: hivatalos személyek?)
a (r2.7.3) (Bot: következő eltávolítása: pt:Dinobot; kozmetikai változtatások)
A '''Dinobotok''' a [[Transformers – Az alakváltók|Transformers]] univerzum [[kitalált szereplő|kitalált]], [[dinoszauruszok]]ká és egyéb őslényekké alakuló alcsoportja. Rendszerint az első öt, [[autobot]] állampolgárságú szereplőre alkalmazzák a megnevezést, ám több Dinobot csoport is létezik a különböző Transformers univerzumokban.
 
== Történetük ==
=== Marvel képregény ===
 
Miután lezuhant a [[Föld]]re az [[autobot]] [[űrhajó]], a [[Bárka (Transformers)|Bárka]], úgy tűnt, mindenki meghalt. [[Sokkoló (Transformers)|Sokkoló]] [[álca]] vezér elindult a Földre, hogy legyőzze ellenségeit. Megérkezett a Földre kb i.e. 4 millió évvel ezelőtt. A Bárka érzékelte a veszélyt, és sürgősen nekilátott 5 Autobot harcos felélesztéséhez. Előtte azonban kiküldött egy szondát, hogy feltérképezze a terepet és kiderítse, mi az uralkodó életforma a bolygón. A szonda a [[dinoszauruszok|dinoszaurusz]]okatat gondolta annak, így miután visszatért, az űrhajó elkezdte az 5 kiválasztott robotot átépíteni úgy, hogy képesek legyenek dinoszaurusszá átváltozni. Így születtek meg a dinobotok. Elindultak elpusztítani Sokkolót, ám nem jártak sikerrel. Egyikük, Acsargó vigyázatlansága miatt leomló hegy mindannyiukat betemette. Több mint 4 millió évvel később [[Racsni (Transformers)|Racsni]] kereste meg őket, hogy segítsenek neki legyőzni [[Megatron (Transformers)|MegatronMegatront]]t.
 
Később az [[Üstökös (Transformers)|Üstökös]] nevű álca elleni harc során pusztultak el a 12. részben. Racsni a 16. részben az álca technológiát felhasználva újraélesztette Mogorvát, a dinobotok parancsnokát. Mogorva később társai érdekében szembefordult [[Optimusz Fővezér]]rel, elhagyta a Bárkát, és egy tiltott bolygóra szökött. Itt felélesztette harcosait egy nukleon nevű szerrel. [[Unikron]] [[Kibertron]] elleni támadását túlélték, és megküzdöttek a mélyben lakó démonokkal. A harc közben derült ki a nukleon káros mellékhatása: Mogorva újjászületett egy új, erősebb alakban, ám alakváltoztató képességét örökre elvesztette!
 
=== Sunbow rajzfilmsorozat (G1) ===
A Dinobotok a rajzfilm első évadában tűntek fel, eredettörténetük teljesen más, mint a képregényben. Az Autobotok a Bárka közelében dinoszaurusz [[fosszília|kövületkövületeket]]eket fedeztek fel, mire [[Kerék_Kerék (Transformers)|Kerék]], az Autobotok feltalálója, a fejébe veszi, hogy az erős dinoszauruszok mintájára három új robotot készít. Ők lettek Mogorva, Iszap és Salak. Sajnos alkotásai túl hűek voltak az alapmintákhoz, hiszen mesterséges agyuk éppoly kicsiny lett, mint az ősállatoké. Az elvadult Dinobotok veszélyt jelentettek társaikra, ezért elzárták őket. Később, mikor Optimusz és csapata bajba került, újból hozzájuk fordultak, és sikeresnek bizonyultak az Álcák elleni harcban.
 
Egy alkalommal Megatron a befolyása alá kerítette őket, így két új Dinobotot építettek (Roham és Acsargó), hogy ismét az Autobotok segítségére siessenek. Ezt követően a Bárka elzárt részein laktak, és csak vonakodva segítettek az Autobotoknak.
A Dinobotok hatalmas erejükről, lassú észjárásukról és furcsa beszédstílusokról voltak nevezetesek (harmadik személyben utaltak magukra). A rajzfilm harmadik évadjában Mogorva kivételével háttérszereplőkké váltak. A Dinobotok önjelölt vezére pedig immár humoros, gyermekbarát szereplőként jelent meg, aki csak nagy ritkán változott át robot alakjába.
 
== A Transformers: Animated rajzfilmsorozat ==
Ebben a rajzfilmben mindössze három Dinobot szerepelt: Grimlock (Mogorva), Snarl (Acsargó) és Swoop. A korábbi, rajzfilmes inkarnációikra alapozták őket, ennek megfelelően csökkent értelmi képességű barbárok voltak. Egyedül Grimlock tudott beszélni.
 
Amikor az autobotok visszatértek otthonukba, Kibertronra, a Dinobotok nem tartottak velük.
 
== Egyéb Dinobot csoportok ==
 
=== Beast Machines ===
A történet szerint a [[Beast Wars: Transformers|Beastiák Háborúja]] során elhunyt Maximal harcos, Dinobot Szikrája egyesült az Örök Szikrával. Kibertron bolygóján az Örök Szikrával kapcsolatban áló Orákulum (Oracle) nevű szuperszámítógép hozzáférést nyert Dinobot [[Dezoxiribonukleinsav|DNS]]-éhez, és egy maroknyi Maximalból létrehozta a Dinobotok csoportját, hogy harcba szálljanak Megatron Vehicon seregével.
 
A ''Beast Machines'' rajzfilmben nem szerepeltek, csak a képregényekre korlátozódtak.
 
=== Wal-Mart széria ===
[[2003]]-ban a [[Wal-Mart]] üzletlánc kiadott egy „Dinobots” nevű játéksorozatot, amely korábbi, őslényekké alakuló Transformers figurák újrafestett változatait tartalmazta. Hat figurát adtak ki. Semmilyen történetben nem szerepeltek.
 
=== Energon ===
Noha a [[Transformers: Energon|rajzfilmben]] ők sem szerepeltek, az ''Energon'' játéksorozatban kijött két Dinobot figura, Grimlock és Swoop. Képesek voltak egyesülni egy nagyobb robottá, Mega Dinobot-tá.
 
=== Power Core Combiners ===
Négy őslényalakot felvett, személyiség nélküli Alakváltó drón, akik egy központi tag, Grimstone végtagjait képezik, ha az robottá alakul. Nem tartozik egy történeti szálba sem, de a termékleírása szerint ő egy hatalommániás Autobot, aki tudatában van annak, hogy a gyengéket védelmezni kell. Power Core hatalma nemcsak erő-éhségét elégíti ki, hanem segíti is őt a jótevésben.
 
== Tagok ==
=== G1 Dinobotok ===
* [[Mogorva (Transformers)|Mogorva]] (Grimlock) - ''[[Tyrannosaurus]] rex'', de volt [[Dromaeosauridae|raptor]] is
* [[Iszap (Transformers)|Iszap]] (Sludge) - ''[[Apatosaurus]]''
* [[Roham (Transformers)|Roham]] (Swoop) - ''[[Pteranodon]]''
 
=== Beast Machines Dinobotok ===
* [[Magmatron]] – három ősállatból áll, ezek: ''[[Giganotosaurus]]'', ''[[Quetzalcoatlus]]'' és ''[[Elasmosaurus]]''
* T-Wrecks – ''Tyrannosaurus rex''
* Terranotron – ''Pteranodon''
 
=== Wal-Mart Dinobotok ===
* Grimlock - Dromaeosauridae, valószínűleg ''[[Velociraptor]]''
* Terranotron – ''Pteranodon''
* Slapper – ''[[Ankylosaurus]]''
 
=== Energon Dinobotok ===
* Grimlock – ''Tyrannosaurus rex''
* Swoop – ''Pteranodon''
* Mega-Dinobot – egyesült alak
 
=== Power Core Combiners Dinobotok ===
* Grimstone – ''[[Styracosaurus]]''
* végtag-drónok:
** egy ''Ankylosaurus''
 
== Egyéb információk ==
* A Salak (Slag) nevű Dinobotra a [[Hasbro]] újabban a Snarl nevet alkalmazza. Ez annak tudható be, hogy a „slag” szó [[Anglia|Angliában]] a gyenge erkölcsű nők egyik gúnyszava, és nem akarnak ilyen nevű játékot árulni. Az ''Animated'' rajzfilmsorozatban is Snarl a ''Triceratops'' robot neve, és történik egy humoros, kettős visszautalás is az eredetire: a gazdája, Scrapper eleinte Slag-nek akarta elnevezni, de ezt a Dinobot sértésnek vette. A „slag” szó egyébként a Transformers történetekben valóban egy szitokszó.
* Létezik egy Paddles nevű Dinobot is, aki mindössze egyetlen történetben szerepel. Ez hasonló világban játszódik, mint a G1 rajzfilm, de mégsem illik bele abba a kontinuitásba. Paddles ennek ellenére az eredeti Dinobotok tiszteletbeli tagja. Egy ostoba, de szeretetreméltó robot.
[[ja:ダイノボット]]
[[nl:Dinobots]]
[[pt:Dinobot]]
[[ru:Диноботы]]
[[zh:機器恐龍]]
157 665

szerkesztés

Navigációs menü