Elasmosaurus

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Elasmosaurus
Evolúciós időszak: Késő kréta 80,5–72,1 Ma
Elasmosaurus platyurus
Elasmosaurus platyurus
Természetvédelmi státusz
Fosszilis
Rendszertani besorolás
Ország: Állatok (Animalia)
Törzs: Gerinchúrosok (Chordata)
Altörzs: Gerincesek (Vertebrata)
Altörzság: Állkapcsosok (Gnathostomata)
Főosztály: Négylábúak (Tetrapoda)
Csoport: Magzatburkosok (Amniota)
Osztály: Hüllők (Reptilia)
Öregrend: Sauropterygia
Rend: Plezioszauruszok (Plesiosauria)
Alrend: Plesiosauroidea
Család: Elasmosauridae
Nem: Elasmosaurus
Cope, 1868
Hivatkozások
Wikifajok
Wikifajok

A Wikifajok tartalmaz Elasmosaurus témájú rendszertani információt.

Commons
Commons

A Wikimédia Commons tartalmaz Elasmosaurus témájú kategóriát.

Az Elasmosaurus a hüllők (Reptilia) osztályának plezioszauruszok (Plesiosauria) rendjébe, ezen belül az Elasmosauridae családjába tartozó fosszilis nem.

Tudnivalók[szerkesztés]

Manapság csak egy faját ismerik el, az Elasmosaurus platyurus-t, melyet 1868-ban Edward Drinker Cope amerikai őslénykutató és összehasonlító anatómus írt le, illetve nevezett meg. Ez a típuspéldány az ANSP 10081 raktárszámot viseli. Korábban egyéb Elasmosaurus-fajokat is számontartottak, azonban azokból egyeseket átsoroltak más nemekbe, vagy pedig kétséges fajokká váltak.[1][2][3]

Az Elasmosaurus a késő kréta korban, körülbelül 80,5-72,1 millió évvel ezelőtt élt.

Az állat feje mintegy 60-70 centiméter, hossza összesen 10,3 méter lehetett; ebből a nyak 710 centimétert tett ki.[4] Tehát a nyak, a 72 csigolyával kitette az állat hosszának több mint a felét. A felső állcsontján 14, míg az állkapcsán 19 fog ült. Az Elasmosaurus úszáskor négy hatalmas úszóját használta.

Az állat ügyes vadász volt, hosszú nyakát arra használta, hogy hozzáférjen a zsákmányához anélkül, hogy az észrevegye. Fejét oldalirányba mozgatva könnyen elkapta áldozatát. Fejének kis mérete szabta meg a zsákmány nagyságát. Tápláléka halakból és fejlábúakból állt.

Az Elasmosaurus egész életét a vízben töltötte, gyakran a partok mentén, halrajok után kutatva. Időnként lemerült a tenger fenékre, hogy kerek köveket nyeljen le. A kövek segítették az emésztést és nehezéket is biztosítottak.

A hatalmas vízihüllő nagy távolságokat tett meg párkeresésekor és a párzási hely eléréséhez. Bizonyítékok vannak rá, hogy az állat elevenen szülte kicsinyeit.

Lelőhelyek[szerkesztés]

Elasmosaurus maradványokat találtak Észak-Amerika területén. Az első Elasmosaurust Kansas államban találták meg.

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Sachs, S. (2005). „Redescription of Elasmosaurus platyurus, Cope 1868 (Plesiosauria: Elasmosauridae) from the Upper Cretaceous (lower Campanian) of Kansas, U.S.A”. Paludicola 5 (3), 92–106. o.  
  2. Carpenter, K. (1999). „Revision of North American elasmosaurs from the Cretaceous of the western interior”. Paludicola 2 (2), 148–173. o.  
  3. Brown, D. S. (1993). „A taxonomic reappraisal of the families Elasmosauridae and Cryptoclididae (Reptilia: Plesiosauroidea)”. Révue de Paléobiologie 7, 9–16. o.  
  4. (2016) „A Small Body Sized Non-Aristonectine Elasmosaurid (Sauropterygia, Plesiosauria) from the Late Cretaceous of Patagonia with Comments on the Relationships of the Patagonian and Antarctic Elasmosaurids”. Ameghiniana 53 (3), 245–268. o. DOI:10.5710/AMGH.29.11.2015.2928.  

Források[szerkesztés]

Fordítás[szerkesztés]

Ez a szócikk részben vagy egészben az Elasmosaurus című angol Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.