Sin megami tenszei

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Shin Megami Tensei
SMT logo black.svg
SMT logo black.svg
Fejlesztő Atlus
Kiadó Atlus
Sorozat Megami tenszei
Platformok Game Boy Advance, PC Engine, PlayStation, Sega CD, Super Famicom, Virtual Console
Kiadási dátum Super Famicom
1992. október 30.[1]
PC Engine Super CD-Rom
1993. december 25.[2]
Sega-CD
1994. február 25.[3]
PlayStation
2001. május 31.[4]
Game Boy Advance
2003. március 28.[5]
Műfaj RPG[6]
Játékmódok Egyjátékos
A Shin Megami Tensei weboldala
Tokyo Revelation
OVA: Tokyo Revelation
Rendező Oszamu Jamazaki
Stúdió Sony Music Entertainment
Ország Japán
Megjelenés 1995. április 21.[7] –
1995. július 21.[7]
Epizódok 2[8]
Játékidő30[9] perc
Manga: Shin Megami Tensei: Kahn
Rajzoló Kazuaki Janagiszawa
Kiadó Japán Enterbrain, Inc.
USA Kanada Tokyopop[10]
Franciaország Editions Ki-oon[11]
Megjelenés 1998. február –
2009. szeptember
Kötetek 9

A Sin megami tenszei (真・女神転生?) egy RPG játék amit az Atlus fejlesztett és adott ki 1992. október 30-án Super Famicomra. Később kiadták még PC Engine Super CD-Rom-ra és Sega CD-re, majd PlayStationre és Game Boy Advance-re. A játék folytatását a Shin Megami Tensei II-t 1994-ben, a Shin Megami Tensei III: Lucifer's Call-t pedig 2003-ban adták ki.

A játékból készítettek egy kétrészes OVA-t, a Tokyo Revelationt, amit 1995-ben adott ki a Sony Music Entertainment és a Manga Entertainment.[12]

A sorozatból készítettek egy 9 kötetes mangát Shin Megami Tensei: Kahn (真・女神転生 [KAHN]?) néven. Ezt az Enterbrain, Inc. adta ki Japánban 1998 februárja és 2009 szeptembere között.[13][14]

Történet[szerkesztés]

A játék az 1990-es évek Tokiójában játszódik. A Makaiból démonok szabadulnak a Földre. Egy japán vezér a démonsereget használva puccsot akar, de az amerikai hadsereg közbeavatkozik. A főhősnek e-mailben elküldik a „Devil Summoning Program”-ot (Démon Idéző Program) amivel kapcsolatba tud lépni a démonokkal.

A pusztítás után a játékosnak el kell döntenie milyen világot akar felépíteni. Választhatja az angyalokat és a világból egy nagy királyság lesz, választhatja a démonokat és akkor anarchia lesz, de elpusztíthatja mind az angyalokat mind a démonokat is.

Játékmenet[szerkesztés]

A Shin Megami Tensei egy belső nézetű RPG játék. A játékos öt társával együtt labirintusokban küzd. A harcok körökre vannak osztva.

A játékban emberek és démonok vannak. Ezeket a démonokat „gyűjteni” is lehet. A főhős ezeket úgy szerezheti meg, hogy beszélget velük vagy lefizeti őket. Ezeket a démonokat egy hordozható számítógépben tárolják és egy bizonyos összegért harcolhatnak.

Kettő vagy három démont is lehet kombinálni így létrehozva egy erősebbet. Ennek a rendszernek a neve: „Akuma Gattai”. Ez a rendszer már a sorozat első tagjában a Digital Devil Story: Megami Tenseiben is benne volt.

Emberek[szerkesztés]

Az emberek a játékban használhatnak lőfegyvereket, közelharci fegyvereket és páncélokat is vehetnek fel. A játékban csak az emberek fejlődnek a démonok nem.

Démonok[szerkesztés]

A Shin Megami Tensei játékban különböző mitológiai lények a démonok. Minden démonok három képessége van és ezeken nem lehet változtatni mint a Shin Megami Tensei II-ben vagy a Shin Megami Tensei III: Lucifer's Callban. Mindegyiknek van erőssége és gyengéje is.

Csoportok[szerkesztés]

Azt, hogy egy démon mely csoportba tartozik két tulajdonsága határozza meg:

 • Fény – Semleges – Sötétség
 • Törvény – Semleges – Káosz

Törvény[szerkesztés]

A játékban a keresztény vallás és a kék és fehér színek jelképezik. A világ biztonságához vezet, de egyben a diktatúrába is vezet. A játékban a fő céljuk a Százéves Királyság létrehozása amit az Isten fog vezetni. Valójában csak néhányan élhetnének a Százéves Királyságban, a többieket mind megölnék.

Káosz[szerkesztés]

A játékban Lucifer, a szabadság, a háború és a vörös és fekete színek jelképezik. A világ szabadságához vezet, ami pedig a háborúkhoz és az anarchiához. A játékban a fő céljuk a Messiás seregének elpusztítása és Tokió feletti teljes hatalom átvétele.

Semleges[szerkesztés]

Elfogadják, hogy szükség van törvényekre, de ezek nem mehetnek a szabadság kárára. Ezt a legnehezebb elérni mert a mind a Káoszt, mind a Törvényt el kell pusztítani.

Az emberek is tartozhatnak valamelyik csoportba. Több olyan tárgy van amit csak bizonyos csoportba tartozva lehet használni. A démonok sem csatlakoznak a játékoshoz ha az ellentétes csoportba tartozik.

A Főhősnek a játékos döntései határozzák meg melyik csoportba tartozzon. A játék során több kérdésre is válaszolni kell és ezek is befolyásolják a játékos csoportját. A démonok megidézése is növeli az ahhoz a csoportba való tartozást amilyen a megidézett démon is. A játékos feladatokat kap mindkét csoporttól és ezek teljesítése nagyban befolyásolja a játékos beállítottságát. A főhős beállítottsága befolyásolja a játék végkimenetelét.

OVA[szerkesztés]

Oszamu Jamazaki rendezte a 2 részes OVA-t amit 1995-ben adtak ki Tokyo Revelations (真・女神転生 東京黙示録; Hepburn: Shin Megami Tensei: Tokyo Mokushiroku?) néven.[12]

Szereplők[szerkesztés]

A négy emberi karakternek a játék nem ad nevet. A PlayStationös Steven Report 1-ben (hivatalos végigjátszás) megadták az angol neveiket és a Kazuma Kaneko Complete Illustration Worksben („art book”) is (kivéve a főhősnőjét).

Főhős
A játékba soha nem szólal meg. Steven adta neki a „démon idéző program”-ot. Tévesen elítélik gyilkosság miatt és börtönbe zárják. Itt találkozik az „Igazság Hősével” majd később a „Káosz Hősével” és csatlakozik a főhőnőhöz, hogy megakadályozzák a nukleáris rakéták kilövését Japánra. Ez nem sikerül neki, de a főhősnő elteleportálja a Makaiba (Démon Világ).
Új világot kell építenie. Ha az „Igazság Hősét” választja, akkor a világban angyalok fognak uralkodni, ha a „Káosz Hősét” választja a világban Lucifer és démonai fognak uralkodni, de ha semleges marad akkor az angyalok és a démonok is elpusztulnak.
A Shin Megami Tensei II-ben a Colosseumban van egy szobor róla amire az van írva, hogy az első bajnok.
A Steven Report 1-ben Kazuya a neve, a Kazuma Kaneko Complete Illustration Works-ben Futsuo.
Főhősnő
Egy földalatti ellenállócsapat vezére. A főhős megmenti az életét a játék kezdetekor. Nagyon nagy a szellemi energiája. Megmenti a Főhőst, az Igazság Hősét és a Káosz Hősét is azzal, hogy elteleportálja őket a Makaiba.
A pusztítás során meghal, de egy fiatal lányban újraéled. Az előző életéből mindent elfelejt kivéve a Főhőst. Sibujában elfogják és egy démon rátámad. Minden teliholdkor fájdalmai vannak és életéből is veszít. A PsychoDiver segítségével a Főhős bejut az elméjébe és elpusztítja a benne rejlő démont, ezzel megszabadítva a Főhősnőt a szenvedéseitől.
A Steven Report 1-ben Yuka a neve.
Igazság Hőse
Egy fiatal férfi. Először a börtönben lehet vele találkozni. Jóságos és együtt érző, de a céljai teljesítése érdekében bármire képes.
A pusztulás után a Törvény csoportba tartozik. Egy Black Baron (Sötét Báró) nevű démon öli meg amikor a lelkét elválasztja a testétől. Messiásként éled újjá. Fő célja a Százéves Királyság létrehozása. Az angyalok parancsait követi. Ha a játékos a semleges vagy a káosz utat választja akkor megöli, de ha a törvény útját választja akkor a Káosz Hőse öli meg.
A Steven Report 1-ban Yuji, a Kazuma Kaneko Complete Illustration Works-ben Yoshio a neve.
Káosz Hőse
Egy fiatal férfi akit akkor lehet látni amikor Ozawa és bandája megveri. Azért csatlakozik a Főhőshöz, hogy bosszút állhasson Ozawán. Érzelmileg gyenge, mindig másokra hagyatkozik.
A pusztulás után megpróbálja megöli Ozawát, de ez nem sikerül neki. Úgy gondolja, hogy a valódi erő a démonokból ered ezért kombinálja magát egy démonnal Jakyouban. Ezután könnyen megöli Ozawát és magára hagyja a Főhőst. Később csatlakozik hozzá egy Rie nevű lány akivel anarchiát akar a világra szabadítani. Az igazság és a semlegesség útján megöli a Főhős, de ha a káosz útját választja a játékos akkor is meghal.
A Steven Report 1-ben Takeshi, a Kazuma Kaneko Complete Illustration Works-ben Waruo a neve.
Yuriko
Egy fiatal nő aki megígéri a Főhősnék, hogy mindig mellette lesz. Valójában Lilith, aki egy manipulatív, alakváltó démon. Mindenkit elpusztít aki a Főhős közelébe férkőzik, így csak rá tud hallgatni.
A pusztulás után csatlakozik a Káosz Hőséhez Rie néven. Bármelyik utat is választja a játékos Lilith meg fog halni.
STEVEN
Egy kerekesszékbe kényszerült programozó. Ő írta a Démon Idéző Programot. Miután megtudta, hogy a démonok rátámadnak a Földre STEVEN az interneten keresztül annyi embernek küldte el a programját amennyinek csak tudta.
STEVEN hozta létre a Terminal System projektet is, amivel terminálok között lehet utazni. Az egyik kísérlete során az egyik kapu a Makaiban jött létre amin keresztül átjött egy démon és megsebesítette őt.
A pusztulás után Ginzába él ahol továbbfejlesztette a Démon Idéző Programot. Bármelyik utat is választja a játék STEVEN túléli a történteket. A Shin Megami Tensei II-ben is szerepel.
Stephen Hawking-ról mintázták.
Goto
A pusztulás okozója. Miután megtudja, hogy STEVEN termináljai kapcsolódhatnak a Makaihoz démonokat hoz onnan, hogy azokkal megakadályozza a Százéves Királyság létrehozását.
Úgy gondolja, hogy Gaia elutasítja a Föld további irányítását. Azt hiszi, hogy a démonok ősi istenek és azért jönnek, hogy megakadályozzák a világ pusztulását. Az ellenállócsapatok vezérének csak a nevét tudja és minden nőt akinek ugyanaz a neve elfogatja.
Ha a játékos az igazság vagy a semlegesség útját választja akkor a Főhős megöli, de ha a káosz útját akkor a pusztulás során meghal.

Hivatkozások[szerkesztés]

 1. Super Famicom. GameSpot
 2. Pc Engine. GameSpot
 3. Sega Mega-CD. GameSpot
 4. PlayStation. GameSpot
 5. Game Boy Advance. GameSpot
 6. Műfaj. GameSpot
 7. a b OVA megjelenése. Anime DataBase
 8. OVA epizódok. AnimeNfo
 9. OVA hossza. AnimeNfo
 10. Amerikában és Kanadában a Tokyopop adja ki a mangát. Tokyopop. [2008. október 22-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2009. október 12.)
 11. Franciaországban az Editions Ki-oon adja ki a mangát. Editions Ki-oon
 12. a b Tokyo Revelation (OVA). Anime News Network
 13. 真・女神転生〈KAHN〉 (1). Amazon
 14. 真・女神転生〈KAHN〉 (9). Amazon

Külső hivatkozások[szerkesztés]