Shin Megami Tensei: Devil Survivor

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Jump to navigation Jump to search
Shin Megami Tensei: Devil Survivor
Fejlesztő Atlus
Kiadó Atlus
Tervező Shinjiro Takada
Sorozat Megami tenszei
Platformok Nintendo DS
Kiadási dátum Japán 2009. január 15.
USA 2009. június 23.
Műfaj Taktikai RPG
Játékmódok Egyjátékos
Korhatár CERO B.png CERO (Japán)
ESRB Teen.svg ESRB (Észak-Amerika)
A Shin Megami Tensei: Devil Survivor weboldala

A Shin Megami Tensei: Devil Survivor Japánban Megami Ibunroku Devil Survivor (女神異聞録デビルサバイバー?) egy RPG játék, amit az Atlus adott ki Nintendo DS-re. Japánban 2009. január 15-én, Amerikában 2009. június 23-án adták ki. A karaktereket Suzuhito Yasuda rajzolta.

Játékmenet[szerkesztés]

A Shin Megami Tensei: Devil Survivor egy japán körökre osztott RPG játék. A játékos négy embert irányíthat a harcokban. Minden embernek lehet két démona is. Amikor a játékos megüti ellenfelét (vagy fordítva) akkor a játék külső nézetből belsőbe vált. Ha az ellenfelek gyengéit támadja meg a játékos, akkor többet támadhat egyszer. Ha az összes ellenfél vagy a csapatuk vezetője meghal, akkor a kamera újra külső nézetbe vált. Ha meghal a játékos démona, akkor azt varázslattal vissza lehet hozni, vagy lehet újat venni helyette. Ha a játékos és annak összes csapata meghal, akkor a harc után újjáélednek, de ha bizonyos helyeken hal meg, akkor vége van a játéknak.

Ha a játékos nem harcol, akkor Tokió különböző részeire mehet el. Ezeken a helyeken beszélgethetnek emberekkel, a kérdéseikre adott válasz befolyásolhatja a játék végkimenetelét. Mint a többi Megami Tensei játékban, ebben is lehet a démonokat kombinálni.

Történet[szerkesztés]

Tokiót a Japán Védelmi Erő lezárja a démonok támadásai miatt. A főhős egy 17 éves középiskolai tanuló két barátjával Atsuro Kiharával és Yuzu Tanikawával a városban ragad.

Szereplők[szerkesztés]

Tizenkét irányítható karakter van a játékban. A főhős döntései miatt csatlakozhatnak hozzá emberek, de akár meg is halhatnak miatta. A játéknak hét befejezése lehet (Atsuro, Naoya, Amane, Yuzu, Gin, Haru, illetve egy hosszabb jelenettel kísért "Küldetés elbukva" befejezés a 6. napon), amint az egyik meg lett nyitva, annak az arcképe felkerül a főmenübe (kivéve az utolsót, amely nem számít önálló befejezésnek).

Főhős (主人公Hepburn
 Shujinkō?)
A játék főszereplője aki egy másodikos középiskolai tanuló. A Communication Player (röviden „COMP”, egy Nintendo DS) egy multifunkciós készülék segítségével, amit Naoya módosított, fel tudja venni a kapcsolatokat a démonokkal. Amane és Naoya megnyeréseiben kiderül, hogy a főhős Ábel reinkarnációja.
Atsuro Kihara (木原 篤郎Hepburn
 Kihara Atsurō?)
A főszereplő barátja és osztálytársa. Atsuro egy programozó. Van egy barátja a 10BIT cégnél. Amikor feltörte a COMPokat, akkor szabadultak el a démonok. Atsuro jön rá, hogy eredetileg Aya tudott démonokat idézni. Azt akarja, hogy az összes démont emberek irányítsák, de a játékos úgy is dönthet, hogy megöli őket.
Yuzu Tanikawa (谷川 柚子Hepburn
 Tanikawa Yuzu?)
A főszereplő már általános iskolában is a barátja volt. Yuzut gyakran hívja „Yoohoo”-nak Atsuro. Yuzu rajong a D-VA-ért (egy zenekar) és Haruért (a D-VA egyik tagja). Yuzu inkább elfutna a démonok elől, minthogy harcoljon velük. Ha a játékos úgy döntött, hogy hallgat Yuzura, akkor megszökhet Tokióból.
Naoya (直哉?)
A főszereplő unokatestvére. A szülei kiskorában meghaltak így a főhős szülei nevelték. Már nem él velük, Aoyamába költözött. Ő adta a főhősnek és a barátainak a COMP-okat a „Démon Idéző Program”-mal telepítve. Ő a világ egyik legjobb programozója. Amane és Naoya megnyerésében kiderül, hogy ő Káin reinkarnációja.
Keisuke Takagi (高城 圭介Hepburn
 Takagi Keisuke?)
Atsuro egyik barátja. Az iskolában állandóan piszkálják. Miatta jön elő Yama, az alvilág bírája. A játékos döntései miatt Pazuzu megölheti.
Midori Komaki (小牧 翠Hepburn
 Komaki Midori?)
Egy népszerű cosplayes lány. Tokióban tartózkodott a démonok támadása alatt, és most a barikádok miatt nem tud kimenni a városból. Ő is szerez egy COMP-ot. Az apja azt mondta neki, hogy mindig védje meg az embereket, és mindig higgyen magában, még ha senki más nem is hisz benne. A főhős és csapata menti meg, majd ő is csatlakozik hozzájuk.
Eiji Kamiya (神谷 詠司Hepburn
 Kamiya Eiji?)
A Gin tulajdonosa. Azon aggódik, hogy miután Tokió helyreállt, nem fogja tudni kinyitni a boltját. Ayával randizott volna fél évvel ezelőtt, de eltűnt. A játékos döntései miatt Amane csapdájába eshet, aki megöli.
Mari Mochizuki (望月 麻里Hepburn
 Mochizuki Mari?)
Atsuro privát tanára. Kaido régi barátja, akinek testvérébe szerelmes. Kresnik csapdájába esik, aki ellopja a táskáját (információk vannak benne egy Kudlak nevű démonról), de a főhős és csapata megmenti őt. A játékos döntései miatt a táskáját visszakaphatja, és legyőzhetik Kudlakot is. Később csatlakozik a játékos csapatába.
Tadashi Nikaido (二階堂 征志Hepburn
 Nikaidō Tadashi?)
A „Shibuya Daemons” 19 éves vezetője. Beceneve: Kaido. Eredetileg a testvére volt a vezető, de őt megölték. A démonokon áll bosszút testvére haláláért. A játékos csapatával megidézik Pazuzut, a szél királyát. A játékos döntései miatt megölheti Keisukét vagy segíthet Marinak.
Misaki Izuna (飯綱 ミサキHepburn
 Izuna Misaki?)
Egy katonatiszt, aki nem hagyhatja, hogy bárki is kimenjen a városból. A főhős és barátainak hála, ő is megtanul bánni a démonokkal, és csatlakozhat is hozzájuk.
Amane Kuzuryu (九頭竜 天音Hepburn
 Kuzuryū Amane?)
Egy tizenhat éves lány. A főhős és barátai a temetőben találkoznak vele, mielőtt Tokiót lezárták volna. Az apja egy Jezebel nevű démont zárt Amane testébe. Amane győzte le Jikokut, aki egy a négy deva közül. A főhőstől kér segítséget, hogy megakadályozza apját abban, hogy megidézze Belberithet. A játékos döntései miatt a főszereplő legyőzheti Jezebelt, ezzel pedig Amane csatlakozik hozzájuk.
Black Frost (?)
Egy Jack Frost akit Midori legyőzött, de megtanulta a „szerelem erejét”. Több ember támad rá. A játékos segíthet Black Frostnak, aki ezzel csatlakozik a csapathoz.
Yoshino Harusawa (春沢 芳野Hepburn
 Harusawa Yoshino?)
A D-Va énekese. Beceneve: Haru. Ő is tud démonokat idézni. Úgy érzi, hogy a démonok az ő hibája miatt támadják meg Tokiót. Ez igaz is, mivel az éneke miatt támadtak rá a városra. Haru és Atsuro elpusztíthatja az összes démont.
Yasuyuki Honda (本多 保行Hepburn
 Honda Yasuyuki?)
Tokióban ragadt, de sürgősen fiához akar menni, akit meg kell műteni. Kaidóval harcolt együtt, amíg ki nem jutott Tokióból. Ha a játékos úgy dönt, hogy megszökik a városból, akkor segít neki megmenteni a világot.
Shoji (東海林Hepburn
 Shouji?)
Egy újságírónő. Gyakran használ angol szavakat is. Sokszor találkozik a főhőssel. Nem tud démonokat idézni.

Kritikák[szerkesztés]

Kritikák
Publikáció Pont
IGN 8.7[1]
Famitsu 33/40[2]
GameSpot 9.0[3]
GamePro 3.5[4]
GameZone 8.7/10
Átfogó cikket közlő weboldal Összpontszám
Metacritic 84[5]
GameRankings 84,48%[6]

A japán Famitsu magazin 33/40-es értékelést adott a játékra. A Gamespot 9/10-et.

Referenciák[szerkesztés]

Külső hivatkozások[szerkesztés]