Meguro Sódzsi

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Jump to navigation Jump to search
Meguro Sódzsi
Életrajzi adatok
Született 1971június 4. (47 éves) [1]
Japán
Iskolái Nihon University
Pályafutás
Műfajok J-pop
Hangszer
Tevékenység
Kiadók Aniplex, Atlus, First Smile Entertainment, Five Records, Frontier Works, King Records

Meguro Sódzsi (目黒 将司HepburnShōji Meguro?) (született Tokió, 1971. június 4.) japán videojáték zeneszerző és rendező, aki 1996-ban csatlakozott az Atlushoz és számos játék, köztük a Megami Tensei sorozat több címének is ő szerezte a zenéjét.

Életrajz[szerkesztés]

1971–1995: Gyermekkor, iskolás évek[szerkesztés]

Meguro Sódzsi 1971. június 4-én született Tokióban. Ötéves korában édesanyja biztatására kezdett el elektronikus orgonán játszani, a középiskola alsó tagozatán az intézmény fúvószenekarának tagja volt harsonásként. Mivel csalódnia kellett az iskola zenekarában, ezért barátja javaslatára szintetizátor és gitár órákat vett. Ekkor kezdték el érdekelni a videojátékok; kapott egy korai személyi számítógépet, amin saját játékokat kezdett írni. Eközben saját dalokat szerzett és négy évig tagja volt az Aardvark és a Foggy Gift nevű együtteseknek. A figyelme azonban a programozásra irányult, de ennek ellenére szülei ellenkezésére zenész szeretett volna lenni. Ugyan nem volt jó tanuló, mégis felvették a Nihon Egyetemre, ahol később hidrodinamika szakon diplomázott, autótervezőnek készült. A tanulmányai finanszírozására dalokat írt át karaoke bároknak. A tanulmányai során rádöbbent, hogy nem fog tudni elhelyezkedni egyetlen jelentősebb technikai cégnél sem, így ismét a zenei pálya jutott eszébe. Tudta, hogy videojáték-zeneszerzőkre van kereslet, viszont úgy gondolta, hogy a Nintendo Entertainment System játékkonzolon nem képes teljesen mértékben kifejezni magát. Később a CD alapú konzolok megjelenésnek köszönhetően komolyan fontolóra vette a videojáték zeneszerzői pályát.

1996–2002: A karrier kezdete, kisebb munkák[szerkesztés]

Számos videojáték-fejlesztő céghez beadta a jelentkezését, viszont mindenhonnan visszautasítást kapott a konzolos játékok ismeretének hiánya miatt. Egy demó kazetta és két interjú után álláshoz jutott az Atlusnál, annak ellenére, hogy Meguro semmit nem tudott a cég legismertebb sorozatáról, a Megami Tenseiről. Eredetileg Revelations: Persona zenéjén kellett közreműködnie. A játék producere, Aoki Hidehito már azelőtt felkérte egy a játék végén hallható opera ária elkészítésére. A dal később, olyan sikeresnek bizonyult, hogy az összes Persona játékban hallható. A játékhoz végül tizenhat zeneszámot szerzett és a hangeffektek készítésébe is segítkezett. Az első éveiben különböző feladatoknak kellett megfelelnie; nem tudta kifejezni magát, mivel a Megami Tensei sorozat hard rock stílusához kellett alkalmazkodnia a játékok érdekében.

Következő munkáját a Dreamcastos Devil Summoner: Soul Hackers játék jelentette. Körülbelül ötven számot szerzett, melyek a játék világához illő dzsessz és techno dalokat jelentett. Ugyan a játékosok jó fogadtatásban részesítették, azonban Meguro mégis elégedetlen volt; 100–200KB-os mintákat kellett használnia, ezért szerinte néhány dal „olcsónak” hatott. A Maken X-nél viszonylag szabad kezet kapott, mivel új franchiseról volt. A szoftver egy akciójáték volt ellentétben a korábbi szerepjátékok munkáival, ezért Meguro, mivel szerinte az jobban passzol egy ilyesfajta játéékhoz, techno és rock elemeket keresztezett. A játék PlayStation 2-es remake-jéhez is készített új dalokat, ám ezek inkább a gitár elemeket helyezték előtérbe a tecnóval szemben. Bár több a hardverek korlátozottságára visszavezethető hibába botlott, ám gyorsan az Atlus egyik legtehetségesebb zeneszerzőjének nyilvánították.

2003–05: Áttörés[szerkesztés]

Meguro a Shin Megami Tensei: Nocturne-nél tölthette be először a főzeneszerző helyét. Megpróbált hű maradni a sorozathoz, miközben Maszuko Cukasza szerzeményeire sem akart túlságosan hasonlót alkotni. A stílus a korábbi hard rock alapojairól a zenekari és fúziós dallamokra váltott. A zeneszerzés folyamata alatt a játék képsorainak megtekintésekor fellépő érzelmeit próbálta kifejezni. A játék kibővített változatához, a Nocturne Maniaxhez is szerzett néhány új dalt. A tengerentúl figyelmét is felkeltette, mivel az Atlus az észak-amerikai kiadásához hozzácsomagolt egy a játék zeneszámait tartalmazó válogatás lemezt.

Állítása szerint a karrierjének fordulópontját a Shin Megami Tensei: Digital Devil Saga játék jelentette. Itt már a korai fejlesztői stádiumnál jelen volt. Korábban úgy érezte, hogy a Megami Tensei sorozat hard rock hangzásvilágához kell alkalmazkodnia, itt viszont saját indusztriális beütésű rock darabokat szerzett és különösebb hardveres akadályokba sem ütközött; a dalok több mint felét streamelték a játékhoz. Több számot szerzett, mint bármely más projektjéhez, hozzáfűzte, hogy korábban „Vártam, hogy a zene istene leereszkedjen hozzám, de ezen napokban kényszerítettem, hogy eljöjjön, mivel nem volt idő at önteltségnek.” A játék folytatásának zenéje is az ő nevéhez fűzhető, a játék könnyedebb hangulatához igazodva több a vidám és élnénk darab.

2005-ben a Nintendo DS kézikonzolra megjelent Trauma Center: Under the Knife orvosszimulátor játék viszonylag rövid zenei betétein is közreműködött. Az rákövetkező évben megjelent Shin Megami Tensei: Devil Summoner: Raidou Kuzunoha vs. The Soulless Army-nál először streamelhette az egész zenei anyagot, így először bármiféle technikai kompromisszumba sem ütközött. A zenéje jóval dzsesszesebb, mint az előző munkái, de találhatóak funk, ambient és rock szerzemények is. A játék mellé csomagolt válogatás albumon a Devil Summoner sorozat több zeneszámát is átdolgozta. Ezen időszak alatt a Trauma Center: Second Opinion hang igazgatója volt és a Shin Megami Tensei: Imagine főcímdalát is megírta.

2006–: Újabb sikerek, rendezői pálya[szerkesztés]

Meguro szerezte a PlayStation 2-es Persona 3 zenéjét is. A modern megközelítés a véletlen műve; Mass Destruction címmel elkészített egy kizárólag prototípusnak szánt dalt, amely viszont annyira megtetszett a cégnek, hogy végül ebbe az irányba tolódott el az egész album. Az új stílus sikeresnek bizonyult, hiszen a játék zenei albumából több, mint 100 000 példány kelt, így aranylemezzé lett minősítve. A játék bővített változatához is készített új dalokat, illetve a Burn My Dread -Reincarnation: Persona 3- lemezen tizenkét korábbit is átdolgozott. A 2008-as Persona 4 zenéjét is ő komponálta; folytatva a Persona 3 fiatalosabb stílusát, viszont hangzásvilágában érezhetőbb a retróhatás. Több Persona Music Live koncerten is fellépett, szerzeményeit a Press Start -Symphony of Games- 2009 rendezvényen is előadták.

A Shin Megami Tensei: Devil Summoner 2: Raidou Kuzunoha vs. King Abaddon játéknál ismét keményebb rock dallamokat komponált, de a történelmi Japán helyszínhez igazodva a sakuhacsit is megszólaltatja szerzeményiben. A Revalations: Persona PSP remake-jénél nem csak, mint zeneszerző, de rendezőként is közreműködött. Zenéjénél a Persona 3-éhoz hasonló poposabb irányvonalat követte.

A Shin Megami Tensei: Strange Journey zenéjének legnagyobb részét – ellentétben a sorozat korábbi rockosabb dalaival – a komorabb zenekari darabok teszik ki. A Persona 3 2009-ben megjelent feljavított remake-je, a Persona 3 Portable az új lány főszereplőhöz igazodva még lágyabb, még poposabb hangzással bír.

Meguro a 2011-es Catherine zenéjénél klasszikus darabokat dolgozott át. A Persona 2 PSP portjánál Meguro teljesen átdolgozta az eredeti játék számait, lágyabbra véve a hangsúlyt.

A 2011-es Persona 4 The Animation anime, a 2012-es Persona 4: The Ultimate in Mayonaka Arena, a Persona 4 remake-jének; a Persona 4: The Goldennek és a Persona 5-nek is ő fogja szerezni a zenéjét.

Stílus és inspirációk[szerkesztés]

Ugyan alkotásainak többségére a rock stílus a jellemző, azonban Meguro több zenei stílussal, köztük a zenekari-, elektronikus-, dzsessz-, rap-, rhythm and blues- és a hiphop stílusokban is kipróbálta magát. Meguro a T-Square-t, a Casiopeát, Ludwig van Beethovent és Pjotr Iljics Csajkovszkijt nevezte inspirációjának forrásának.[2]

Munkái[szerkesztés]

Források[szerkesztés]

  1. Shoji Meguro adatlapja (Angol nyelven). Overlocked Remix
  2. Shoji Meguro (angol nyelven). Square Enix Music Online. (Hozzáférés: 2011. szeptember 21.)

Külső hivatkozások[szerkesztés]

  • zene Zeneportál • összefoglaló, színes tartalomajánló lap