Sillye Jenő (zeneszerző)

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Sillye Jenő
Sillye Jeno 1947.jpg
Életrajzi adatok
Született 1947. május 17. (72 éves)
Budapest
Pályafutás
Műfajok egyházi könnyűzene
Tevékenység zeneszerző

Sillye Jenő (Budapest, 1947. május 17. –) magyar zeneszerző, egyházi könnyűzenész.

Élete[szerkesztés]

Édesapja: id. Sillye Jenő, sakkmester, a Hajdú kerület utolsó főkapitányának, Sillye Gábornak unokája, édesanyja, Selmeczi Margit. Angyalföldi, anyai ágon nagyon vallásos családba született. Bár apja három és fél éves korában elhagyja őket, mégis apatiszteletre nevelik. 15 éves korában már nagykórusban énekel. A beatzene nagy hatással van rá, elkezd gitározni. Magyar-történelem szakos tanárnak készül, de vallásossága (illetve annak megvallása) miatt nem folytathatja tanulmányait. Nős, öt gyermeke és nyolc unokája van.

Zenei pályafutása[szerkesztés]

További életére nagy hatással van Aimé Duval francia jezsuita atya: tőle hall egy magnófelvételt, amelyen gitárral kísérve énekel. 1969-ben, 22 évesen írja első dalát (Hol van a szeretet). 1971 nyarán először a verőcei, majd a nagymarosi, felsőgödi és kismarosi plébánián játssza első dalait az úgynevezett Dunakanyar-egyházközségben (Kismaros, Nagymaros, Felsőgöd, Verőce) a hittanórákon. A találkozók rendszeressé válásával és a létszám gyarapodásával a társaság kinőtte a helyi templomot, s 1978-tól Nagymaros lesz a találkozók helyszíne (mind a mai napig). Az Állami Egyházügyi Hivatal pap-áthelyezésekkel kívánta szétoszlatni a társaságot, ám fordított hatást értek el: így még több fiatalhoz értek el. Jenő és barátai később országjárásba kezdtek.

Közel 400 dalt írt, melyek száma folyamatosan gyarapszik. A rendszerváltás után elsőként kezdett el zenekarával művelődési házakban koncertezni. 1995-ben és 1997-ben zenekarával a Petőfi Csarnokban adott telt házas koncertet.

50. születésnapját a káposztásmegyeri Szentháromság Templomban ünnepli a 10 évvel korábban írt Jézus anyja, Mária c. oratórium előadásával.

Elismerések[szerkesztés]

2007. május 28-án, Pünkösdhétfőn, Dr. Erdő Péter Esztergom-Budapesti bíboros, prímás érsek a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia által alapított Pro Ecclesia Hungariae díjat adta át neki. A testület ezzel a kitüntetéssel ismerte el a zenész több évtizedes, áldozatos szolgálatát, melyet a magyar egyházi zene, az ifjúsági pasztoráció és az országhatárokon is túlnyúló evangelizáció terén fejtett ki.[1]

2010. október 23. alkalmából megkapta a Magyar Köztársasági Érdemrend tisztikeresztje kitüntetést.[2]

2016. november 10-én Magyarország keresztény könnyűzenei díja, a Szikra-díj életműdíját vehette át.[3]

2017. április 22-én Erdő Péter bíboros adta át az elkötelezett, Egyházat támogató munkájának elismeréseként a Szent Adalbert-díj nagyérem fokozatát.[4]

Források[szerkesztés]

  1. Karizmák Ünnepe Máriaremetén. uj.katolikus.hu. (Hozzáférés: 2017. november 13.)
  2. Archivált másolat. [2014. január 6-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2010. november 12.)
  3. Átadták a Szikra-díjat, református.hu, 2016. november 11.
  4. https://www.magyarkurir.hu/hazai/ministransok-unnepe-es-szent-adalbert-dijak-atadasa-esztergomban
  • Kamarás István. Lelkierőmű Nagymaroson. Vita Kiadó (1989). ISBN 9635211902 

  • Zene Zeneportál • összefoglaló, színes tartalomajánló lap