Szilas Imre

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Szilas Imre
(Fotó: Thaler Tamás)
(Fotó: Thaler Tamás)
Életrajzi adatok
Születési névSzilas Imre
Született1950. január 24. (74 éves)
Pályafutás
EgyüttesZenith, Pannónia, Gemini
Hangszerorgona
DíjakSzikra-díj életműdíj (2021)
Tevékenységzeneszerző, zeneoktató, orgonista
A Wikimédia Commons tartalmaz Szilas Imre témájú médiaállományokat.
SablonWikidataSegítség

Szilas Imre (1950. január 24. –) zeneszerző, zeneoktató, orgonista, a világ első beatmiséjének szerzője[1][2]. Magyarországi tartózkodása alatt rendszeresen közreműködik az AcCordis Együttes koncertjein.

2019 tavaszán előadásra került a Húsvéti mise, majd karácsonykor a Karácsonyi mise. Erre az alkalomra látott napvilágot a két misét tartalmazó kottafüzet.

Élete[szerkesztés]

Katolikusként nőtt fel. A Bosnyák téri templomba, Zuglóba járt. Az egyházzene nagy hatással volt rá.

8 éves korában templomban hallott orgonazenét, és abban a pillanatban tudta, hogy templomi zenész szeretne lenni. Énekelt a rádió gyermekkórusában, zongorázni, hegedülni tanult, orgonistának jelentkezett a konzervatóriumba, de zeneszerzés szakra vették fel.

A zeneiskolában a világhírű zenepedagógus, Kodály Zoltán módszere szerint fejlődött. Gyakran ment át Kodályhoz énekelni és zongorázni. A hatvanas évek elején kezdett beatmiséket írni, így a hazai keresztény könnyűzene indulása tulajdonképpen az ő nevéhez köthető. Az új műfaj első műve 1967 húsvétján az általa szerzett beatmise formájában szólalt meg az abonyi katolikus templomban.[3] A rákövetkező év, 1968 húsvétján a Mátyás-templomban a Zenith zenekart a templom ifjúsági kórusa egészítette ki. Az érdeklődők nem fértek be a templomba, a Szentháromság tér is tele volt fiatalokkal.[4]

A Szent vagy, Uram! néhány húsvéti énekének szövegét és az Üdvözlégy Máriát dolgozta fel beat dallamokkal és hangszerekkel. (Ez volt az új magyar ordinárium talán első többszólamú feldolgozása.)

Nem távolodott el a beattől, a rocktól, a Zenith után a Pannónia, majd a Gemini együttesben játszott. A vallásos meghatározottság, a klasszikus muzsika, a magyar népzene, de főleg a kor meghatározó beat együttesei, a Beatles, a Byrds, a Kinks, az Animals zenéje volt rá nagy hatással.

Akkoriban a nyugati zenéket a Szabad Európa Rádiót hallgatva érte el Magyarországon. Először arra gondolt, hogy írni kellene szövegeket az új zenéhez, de aztán tanulmányozta a Szent vagy, Uram! orgonakönyv szövegeit, és inkább ezekre írt dallamot.

Volt ennek egy másik oldala is, abban a korban, amikor a kommunizmus gátakat szabott, úgy érezte, biztosabb, ha elfogadott szövegeket használ fel. A történelmi jelentőségű Mátyás-templomban megtartott előadásra ötezer ember jött el, akik nemcsak a templomot, hanem az előtte lévő teret is megtöltötték.

A rendőrség teljes készültségben vonult fel, az együttest kordonnal körbezárták[2].

1997-ben született Abonyi mise az első beatmise bemutatásának 30. évfordulójára született Széll Vince (1945-2016) barátja ötlete nyomán.

Szilas Imre rendőri fenyegetés miatt hamarosan emigrációba kényszerült, és Amerikában telepedett le[5]. Itt fejezte be zenei tanulmányit, orgonaművész, zeneszerző lett és egyházzenéből ledoktorált. 2011. óta a pasadenai Westminster Presbyterian Church orgonistája[6].

Dalait közül az egyik legismertebb az Üdvözlégy Mária. 1991-ben, amikor II. János Pál pápa Budapestre látogatott, az Üdvözlégy, Máriát énekelték a pápa érkezésére várók.

Magyarországon többször is játszik beatmisét, ahol Bardóczi Gyula dobossal – mindketten volt Gemini-tagok – lép fel. 2019-ben például Szilas Imre mintegy 50 évvel ezelőtt írt Beatmiséjét mutatták be Balatonszabadi-Sóstón, a kápolna megújulásának ünnepe alkalmából, Örvendjetek, vigadjatok címmel[7].

2021-ben a Szikra-díj életműdíjával tüntették ki[8].

Egy leánygyermeke van.

Jegyzetek[szerkesztés]

2021-ben született Pünkösdi misét Bardóczi Gyula barátja kérésére komponálta, akivel még a Geminiben játszottak együtt. A mise bemutatására 2022. június 12-én került sor a soroksári Fatimai Szűzanya templomban.

Források[szerkesztés]

  • zene Zeneportál • összefoglaló, színes tartalomajánló lap