Scaphognathus

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Infobox info icon.svg
Scaphognathus
Evolúciós időszak: késő jura, 155,7–150,8 Ma
A Scaphognathus rekonstrukciója

A Scaphognathus rekonstrukciója
Természetvédelmi státusz
Fosszilis
Rendszertani besorolás
Ország: Állatok (Animalia)
Törzs: Gerinchúrosok (Chordata)
Altörzs: Gerincesek (Vertebrata)
Osztály: Hüllők (Reptilia)
Rend: Pteroszauruszok (Pterosauria)
Alrend: Rhamphorhynchoidea
Család: Rhamphorhynchidae
Alcsalád: Scaphognathinae
Nem: Scaphognathus
Wagner, 1861
Szinonimák

Lásd a szövegben.

Fajok
Hivatkozások
Wikifajok

A Wikifajok tartalmaz Scaphognathus témájú rendszertani információt.

Commons

A Wikimédia Commons tartalmaz Scaphognathus témájú kategóriát.

A Scaphognathus rhamphorhynchida pteroszauruszok egyik neme, amely a késő jura korban Németország területén élt. A szárnyfesztávolsága körülbelül egy méter volt.

Elnevezés[szerkesztés]

Scaphognathus crassirostris skeletal reconstruction from 1875

Az első ismert Scaphognathus példány leírását 1831-ben August Goldfuss[1] készítette el, aki a leletet tévedésből a Pterodactylus új fajaként, P. crassirostris néven sorolta be.[2] A faj nevének jelentése „kövér orr”. A lelet egy 1 méteres szárnyfesztávolságú felnőtt példány hiányos maradványa, amely Eichstätt közelében a Solnhofen-mészkőből került elő. 1858-ban Johann Wagner egy második, Mühlheimben talált, farokkal együtt megőrződött példány révén felismerte a „Pcrassirostris „rhamphorhynchoidea” természetét. A második Scaphognathus példány az előzőnél jóval teljesebb volt, de a mérete csak a felét érte el (a szárnyfesztávolsága 50,8 centiméter), és még részben összeforrt csontokkal rendelkezett.[2] Ezek a tulajdonságok azt jelzik, hogy a második példány még fiatal volt.[2] Miután Leopold Fitzinger és Christoph Gottfried Andreas Giebel foglalt neveket választottak, Wagner 1861-ben létrehozta a Scaphognathus nevet az ógörög σκάφη szkaphé ('csónak', 'kád') és γναθος / gnathosz ('állkapocs') szavak összetételével, a tompa állkapocscsontra utalva.

Szinonimák[szerkesztés]

Anatómia[szerkesztés]

A holotípusról A. Goldfuss által készített illusztráció

Jelenleg a Scaphognathus három kimmeridge-i korszakból származó, a Solnhofen-mészkőben felfedezett példány alapján ismert.[3][2] Megjelenését tekintve nagyon hasonlított a Rhamphorhynchusra, de a két nem koponyája jelentősen eltért.[2]

A Scaphognathus tompa végű koponyája 11,4 centiméter hosszú volt, és nagy szemelőtti koponyaablakkal rendelkezett.[2] A fogai inkább függőlegesen irányultak, mint vízszintesen. Eredetileg úgy vélték, hogy 18 helyezkedett el a felső állcsontban és 10 az alsóban.[2] Azonban S. Christopher Bennett 2004-ben egy új, harmadik példányt megvizsgálva kimutatta, hogy a felső állcsontban csak 16 fog volt; a korábbi, magasabb számot a hibásan kinőtt csere fogak miatt állapították meg.[4]

A Scaphognathus a szklerotikus gyűrűinek a modern madarakéval és hüllőkével való összehasonlítása alapján nappal aktív (diurnális) állatként élhetett. Ez azt jelezheti, hogy egy ökológiai fülkén osztozott az olyan kortárs éjszakai pteroszauruszokkal, mint a Ctenochasma és a Rhamphorhynchus.[5]

Források és jegyzetek[szerkesztés]

Ez a szócikk részben vagy egészben a Scaphognathus című angol Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel.

  1. Goldfuss, G. A. (1830). „Pterodactylus crassirostris”. Isis von Oken, Jena 23, 552–553. o. (Hozzáférés ideje: 2011. július 11.)  
  2. ^ a b c d e f g szerk.: Cranfield, Ingrid: Scaphognathus, The Illustrated Directory of Dinosaurs and Other Prehistoric Creatures. London: Salamander Books, Ltd., 308–309. o. 
  3. Weishampel, David B., et al..szerk.: Weishampel, David B.; Dodson, Peter; and Osmólska, Halszka: Dinosaur distribution (Late Jurassic, Europe), The Dinosauria, 2nd, Berkeley: University of California Press, 545–549. o. (2004). ISBN 0-520-24209-2 
  4. Bennett, S. C. (2004). „New information on the pterosaur Scaphognathus crassirostris and the pterosaurian cervical series”. Journal of Vertebrate Paleontology 24(Supplement to #3) (38A).  
  5. Schmitz, L., Motani, R. (2011). „Nocturnality in Dinosaurs Inferred from Scleral Ring and Orbit Morphology” (PDF). Science 332 (6030), 705–708. o. DOI:10.1126/science.1200043. (Hozzáférés ideje: 2011. július 11.)  
  • Johnson, Jinny. Fantastic Facts About Dinosaurs. Parragon, 64. o. (2000). ISBN 0-7525-3166-2 

További információk[szerkesztés]

Kapcsolódó szócikkek[szerkesztés]