Sablon:Kezdőlap kiemelt cikkei/2013-49-2

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Az eklektikus stílusban épült Zichy-kastély
Az eklektikus stílusban épült Zichy-kastély

Zichyújfalu község Fejér megyében, a Gárdonyi járásban, a Velencei-tótól 10 kilométerre délre. A település jól megközelíthető közúton (6212-es közút) és vasúton (Székesfehérvár–Pusztaszabolcs-vasútvonal) egyaránt. A település labdarúgóklubja a Zichyújfalu SE a Fejér megyei labdarúgó-bajnokság harmadosztályának állandó szereplője, 2002-es fennállása óta csak egy alkalommal szerepelt a megyei másodosztályban. A község korábban Gárdony városrésze volt, majd 1997 decemberében önállósult.

Zichyújfalu első okleveles említése 1239-ból való, amikor villa Nowa (Nova) a Csákok vértesi birtokaihoz tartozott. 1447-ben említik nemesi előnévben, Wyfalw (Újfalu)-ként.

Már a török időkben megjelent a Zichy család mint földesúr Újfalun. A török után egy ideig a seregélyesi jobbágyok bérelték. 1784-ben a puszta birtokosa gróf Zichy Ferenc, fia, Zichy János kastélyt építtetett Újfalun, és vadaskertet létesített.

A megkülönböztető Zichy előtag az egykori földesurakra, a gróf Zichy család tagjaira utal. A településen megtalálható a grófi család egykori vadászkastélya, amelyben jelenleg a polgármesteri hivatal működik, így az épület csak kívülről tekinthető meg. A kastélyhoz tartozó park és parkerdő aktív pihenéshez nyújt lehetőséget.