Ugrás a tartalomhoz

Sablon:Kezdőlap kiemelt cikkei/2012-4-1

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Egy T-Rex szobra a senckenbergi múzeumban
Egy T-Rex szobra a senckenbergi múzeumban

A dinoszauruszok (Dinosauria) a hüllők egy csoportja. Változatos méretű (csirke nagyságútól a 30 méteresig) szárazföldi állatok voltak, melyek 165 millió éven át uraltak egyes ökoszisztémákat. A triász időszakban, mintegy 230 millió éve jelentek meg, és körülbelül 65,5 millió éve, a kréta időszak végén (a kréta–tercier kihalási eseményben) pusztultak ki. A Földön található kövületek összessége (a fosszilis rekord) azt jelzi, hogy a madarak a theropoda dinoszauruszokból fejlődtek ki a jura időszakban. Egyes ilyen dinoszauruszok, köztük a modern madarak ősei túlélték a kréta-tercier eseményt. Emiatt a modern osztályozó rendszerek ezeket az állatokat is a dinoszauruszok egy fajtájának, egyetlen, máig fennmaradt csoportjának tekintik.

A dinoszauruszok állatcsoportja igen változatos volt. Az őslénykutatók több, mint 500 különböző nemet és több, mint 1000 fajt azonosítottak, maradványaikat a Föld összes kontinensén megtalálták. A 19. század első felében a tudósközösség nagy része úgy vélte, hogy a dinoszauruszok lomhák, unintelligensek és hideg vérűek lehettek, az 1970-es években azonban megállapították, hogy aktív, magasabb anyagcsereszintű állatok voltak, a társas kapcsolatokhoz szükséges adaptációkkal. Voltak köztük növényevők, húsevők és mindenevők is, egy részük négy lábon járt, mások pedig alkalmanként vagy kizárólag két lábon. Több fajuk csontvázában bonyolult módosulások alakultak ki, például testpáncél, szarvak vagy fejdíszek. A dinoszauruszokat általában nagytestűeknek tartják, pedig sokuk volt ember méretű vagy kisebb. A legtöbb nagy csoportjuk fészeképítő, tojásrakó állatként ismert, ami arra utal, hogy a modern madarakhoz hasonlóan szaporodtak.

A dinoszaurusz szót néha tévesen használják olyan őshüllőkre is, mint a pelycosaurusok közé tartozó Dimetrodon, a szárnyas pteroszauruszok, a vízi ichthyoszauruszok, plezioszauruszok és a moszaszauruszok, pedig ezek nem tartoznak a dinoszauruszok közé. Mióta a dinoszauruszok megkövesedett csontjainak mibenlétére fény derült, világszerte a múzeumok legfőbb látványosságai lettek és a kultúra részévé váltak. Számos sikeres könyvben és filmben szerepelnek, mint például a Jurassic Park (Őslénypark), a média pedig rendszeresen beszámol az új leletekről és hipotézisekről.