Sósvízi folyamidelfin

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Infobox info icon.svg
Sósvízi folyamidelfin
Delfin maly.png
A faj mérete az emberhez viszonyítva
A faj mérete az emberhez viszonyítva
Természetvédelmi státusz
Sebezhető
Status iucn EX icon blank.svg Status iucn EW icon blank.svg Status iucn CR icon blank.svg Status iucn EN icon blank.svg Status iucn VU icon.svg Status iucn NT icon blank.svg Status iucn LC icon blank.svg
Rendszertani besorolás
Ország: Állatok (Animalia)
Törzs: Gerinchúrosok (Chordata)
Altörzs: Gerincesek (Vertebrata)
Főosztály: Négylábúak (Tetrapoda)
Osztály: Emlősök (Mammalia)
Alosztály: Elevenszülő emlősök (Theria)
Csoport: Eutheria
Alosztályág: Méhlepényesek (Placentalia)
Öregrend: Laurasiatheria
Csoport: Cetartiodactyla
Rend: Cetek (Cetacea)
Alrend: Fogascetek (Odontoceti)
Alrendág: Delphinida
Öregcsalád: Folyamidelfinek (Platanistoidea)
Család: Sósvízi folyamidelfin-félék (Pontoporiidae)
Nem: Pontoporia
Faj: P. blainvillei
Elterjedés
Cetacea range map La Plata River Dolphin.PNG
Hivatkozások
Wikifajok

A Wikifajok tartalmaz Sósvízi folyamidelfin témájú rendszertani információt.

Commons

A Wikimédia Commons tartalmaz Sósvízi folyamidelfin témájú médiaállományokat és Sósvízi folyamidelfin témájú kategóriát.

A sósvízi folyamidelfin (Pontoporia blainvillei) az emlősök (Mammalia) osztályának a cetek (Cetacea) rendjébe, ezen belül a fogascetek (Odontoceti) alrendjébe és a sósvízi folyamidelfin-félék (Pontoporiidae) családjába tartozó egyetlen faj.

Elterjedése[szerkesztés]

Az egyetlen folyami delfin, amely tengerben él, de a sekély part menti vizeket kedveli. Legtöbbször 9 méternél sekélyebb vízben figyelték meg. Ismert élőhelye a brazíliai Regencia melletti Rio Doce folyótól dél felé Uruguayon keresztül az argentínai Bahía Blancáig terjednek. Valószínűleg előfordul délebbre is, a Szent Mátyás-öböl északi partvidéke mentén. Egykor élt a Valdés-félsziget közelében is, de napjainkban már nem igen látni arrafelé. Leggyakoribb a Río de la Plata-torkolat Uruguay partjainál, de gyakori magában a torkolatban is, bár nem él a folyóban, még Buenos Aires közelében sem észlelték sohasem. Télen ritkán látni, ami valamiféle évszaktól függő vándorlásra utal.

Megjelenés[szerkesztés]

A sósvízi delfin a természetben ritkán látható. Tartózkodó, nem feltűnő állat, könnyen elkerüli a szemlélő figyelmét még nyugodt, csendes időben is. Közeli rokona ugyan a folyami delfineknek, de a tenger part menti, sekély vizeiben él. Az egyik legkisebb cetfaj, feltűnő jellegzetessége az arcorra, amely testéhez képest a leghosszabb a delfinek között, bár a fiataloké jóval rövidebb, mint a felnőtteké. Testszíne télen és az életkor előrehaladtával kivilágosodhat, némely idős állat jórészt fehér. Szórványos megfigyelések szerint általában magányosak, bár beszámoltak már 5 állatból álló csoportokról is. Fogyatkozásuk oka a halászhálókba gabalyodás, mely már csaknem megtizedelte a fajt.

  • Hátúszó: Kissé a középpont mögött helyezkedik el.
  • Felnőtt tömeg: 30–53 kg.
  • Újszülött tömeg: 7,3-8,5 kg.
  • Újszülött mérete: 70–80 cm.
  • Felnőtt mérete: 1,3-1,7 m.

Életmódja[szerkesztés]

Nagyon simán mozog. Ritkán fodrozza meg a felszínt, és alig mutat magából valamit ha feljön, ezért a tiszta, csendes idő kivételével nagyon nehéz észrevenni. Általában elkerüli a csónakokat, de néhányszor megfigyelték, hogy kis halászhajókat megközelített. Úgy gondolják, hogy a tengerfenéken vagy annak közelében a növényzet között kutat táplálék után. Láthatólag kedveli a vízmosta fövényt. Látták már, amint forró, napsütéses időben a sekély vízben a homokon fekszik, és néha a felszínre emelkedik lélegezni. Merülési ideje valószínűleg fél percnél kevesebb. Ha ragadozó, pl. cápa jelenik meg, teljesen mozdulatlanná dermed a felszín közelében.

Források[szerkesztés]