Sárgaszalagos nyílméregbéka

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Infobox info icon.svg
Sárgaszalagos nyílméregbéka
Sárgaszalagos nyílméregbéka a bristoli állatkertben
Sárgaszalagos nyílméregbéka a bristoli állatkertben
Természetvédelmi státusz
Nem fenyegetett
Status iucn EX icon blank.svg Status iucn EW icon blank.svg Status iucn CR icon blank.svg Status iucn EN icon blank.svg Status iucn VU icon blank.svg Status iucn NT icon blank.svg Status iucn LC icon.svg
Rendszertani besorolás
Ország: Állatok (Animalia)
Törzs: Gerinchúrosok (Chordata)
Altörzs: Gerincesek (Vertebrata)
Altörzság: Állkapcsosok (Gnathostomata)
Főosztály: Négylábúak (Tetrapoda)
Osztály: Kétéltűek (Amphibia)
Rend: Békák (Anura)
Alrend: Neobatrachia
Család: Nyílméregbékafélék (Dendrobatidae)
Alcsalád: Dendrobatinae
Nem: Dendrobates
Wagler, 1830
Faj: D. leucomelas
Tudományos név
Dendrobates leucomelas
Steindachner, 1864
Elterjedés
Az elterjedési területe
Az elterjedési területe
Hivatkozások
Wikifajok

A Wikifajok tartalmaz Sárgaszalagos nyílméregbéka témájú rendszertani információt.

Commons

A Wikimédia Commons tartalmaz Sárgaszalagos nyílméregbéka témájú médiaállományokat és Sárgaszalagos nyílméregbéka témájú kategóriát.

A sárgaszalagos nyílméregbéka (Dendrobates leucomelas) a kétéltűek (Amphibia) osztályának békák (Anura) rendjébe, ezen belül a nyílméregbékafélék (Dendrobatidae) családjába tartozó faj.

Előfordulása[szerkesztés]

A sárgaszalagos nyílméregbéka Észak-Brazília, Guyana, Délkelet-Kolumbia és Venezuela területein található meg. Az Orinoco- és az Amazonas-medencékben honos. 500-800 méteres tengerszint feletti magasságban is fellelhető. Az eddigi megfigyelések szerint, a sárgaszalagos nyílméregbéka nagy állománnyal rendelkezik.

A mezőgazdaság és az erdőirtások veszélyeztetik, azonban az ember közelségét is tűri. Talán a legnagyobb veszély számára az egzotikus állatokkal való kereskedelem.

Megjelenése[szerkesztés]

Idősebb példány; a fekete sávok foltokká alakulnak át

Ez a béka 3,1-5, de általában 4 centiméter hosszú, és 3 gramm tömegű. A legnagyobb Dendrobates-fajok közé tartozik. Az állat testét sárga és fekete borítják. Az idősebb példányok fekete sávjai foltokká szakadnak szét. Az élénk, rikító színezete a mérgező mivoltára utal. A bőre az elfogyasztott rovarokból származó anyagokból kivont mérgező váladékot halmoz fel. A nőstény nagyobb és kerekebb, mint a hím.

Életmódja[szerkesztés]

Ez a békafaj nappal tevékeny. Általában az esőerdő avarjában vagy folyók, patakok melletti köveken, kidőlt fákon pihen. A száraz évszakban kövek vagy kidőlt fák alá gyűlnek össze. A 26-30 Celsius-fokos hőmérsékletet kedveli.

Szaporodása[szerkesztés]

A petéket a szárazra rakja, aztán a hím felveszi a hátára vagy a szájába (a biológusok még nem értenek egyet ebben) és a legközelebbi forrásba, vagy broméliafélébe ereszti. A petéből 10-14 nap múlva kikel az ebihal. 70-90 nap alatt átalakulnak békává, aztán 12-18 hónap múlva ivaréretté válnak.

Fogságban jól szaporodik.

Különböző állatkertekben[szerkesztés]

Források[szerkesztés]