Sápi Csaba

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából

Sápi Csaba (Derecske, 1971. szeptember 16.) magyar nemzetközi labdarúgó-játékvezető. Polgári foglalkozása építőipari vállalkozó.

Sápi Csaba
Személyes adatok
Teljes név Sápi Csaba
Születési dátum 1971. szeptember 16.
Születési hely DerecskeMagyarország
Egyéb foglalkozás Építőipari vállalkozó
Nemzeti játékvezetés
Évek Bajnokság Státusz
19992008 NB I Játékvezető
Nemzetközi játékvezetés
Évek Konföderáció Státusz
20062008 FIFA-tag Játékvezető

Pályafutása[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Labdarúgóként[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Gyerekkorában játékosként került kapcsolatba a labdarúgással, szülőhelyén Derecskén játszott különböző korosztályos csapatokban. Miután kiöregedett az ificsapatból, úgy érezte, felnőttszinten már nem tud maradandót alkotni.

Labdarúgó-játékvezetőként[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Nemzeti játékvezetés[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

A játékot abbahagyva a futballpálya közelében akart maradni, ezért Debrecenben 1989-ben elvégezte a játékvezetői tanfolyamot. Fél év múlva már felnőtt összecsapást vezetett, és azt követően fokozatosan lépett előre a ranglétrán, a megyei szinteket követően NB. III-as, közben országos utánpótlás minősítést kapott, 1993-ban NB II-es, 1995-ben NB I/B-s, majd 1999 januárjában élvonalbeli kerettag lett. Első ligás mérkőzéseinek száma: 110

Nemzetközi játékvezetés[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Az MLSZ 2006-ban javasolta nemzetközi játékvezetőnek, a FIFA tagjának. Az MLSZ JB 2008 nyarán kizárta az NB. I.-ből és egyben visszavonta nemzetközi játékvezetői megbízatását, de a FIFA (december 31-éig) névre küldött mérkőzési kötelezettségének legjobb szakmai felkészültségével eleget tett. Nemzetközi játékvezetői minősítése 2008 decemberével szűnt meg.

Kupamérkőzés[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Rövid pályafutása alatt több Európai Labdarúgó-szövetség által szervezendő tornákon - UEFA-kupa, Intertotó Kupa és nemzetek közötti válogatott , U21-es EB-selejtező válogatott mérkőzés - szolgálta játékvezetőként a labdarúgást. Az UEFA Játékvezető Bizottságának illetékeseitől rendre jó visszajelzéseket kapott bíráskodásával kapcsolatban.

Sportvezetői pályafutása[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Hajdú-Bihar Megyei Labdarúgó-szövetség Játékvezető Bizottságának tagja, a megyei játékvezetők instruktora (ellenőr, oktató, mentor).

Pozitív sztori[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Még a legelső felnőttmérkőzésemen, a PolgárHajdú Volán összecsapáson történt. Az egyik dühös játékosnak felmutattam a sárga lapot, majd a vétkes labdarúgó kivette a kezemből a lapot és visszatette a zsebembe. Mivel éles meccs volt, nem állítottam ki, emiatt a játékvezető-ellenőr rendesen leszidott. Azóta rutinos lettem, így ha hasonló helyzetbe kerülnék, gondolkodás nélkül előhúznám a piros lapot.

Sikerei, díjai[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

A Nemzeti Sport osztályzatai alapján, egész éves remeklésének köszönhetően, a 2003/2004 szezonban az Év játékvezetője címet érdemelte ki. A vezetett 10 mérkőzésen az újságíróktól 8,2 átlagos osztályzatot kapott. A tudósítók 1-től 10-ig osztályozzák a bírók teljesítményét, akik csakúgy, mint a játékvezetők, a helyszínen, "élesben" hozzák meg döntéseiket.

Források[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]