Rocky II

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Rocky II
(Rocky II)
1979-es amerikai film

A visszavágó – Rocky Balboa és Apollo Creed IMDb 6,6/10
A visszavágó – Rocky Balboa és Apollo Creed
IMDb 3hvof5.svg 6,6/10
Rendező Sylvester Stallone
Producer Robert Chartoff
Irwin Winkler
Műfaj
Forgatókönyvíró Sylvester Stallone
Főszerepben Sylvester Stallone
Talia Shire
Burt Young
Carl Weathers
Burgess Meredith
Tony Burton
Zene Bill Conti
Operatőr Bill Butler
Díszlettervező Ric Berger
Gyártás
Gyártó Chartoff-Winkler Productions
Metro-Goldwyn-Mayer
Ország Amerikai Egyesült Államok
Nyelv angol
+ magyar (szinkron)
Forgatási helyszín
Játékidő 119 perc
Forgalmazás
Forgalmazó USA United Artists
magyar InterCom
Bemutató1979. június 15.
Korhatár12 II. kategória (F/5463/J)
Bevétel 85 millió dollár (USA)
200 millió dollár (világszerte)
Kronológia
ElőzőRocky
KövetkezőRocky III
További információk

A Rocky II egy 1979-es amerikai akció-filmdráma, a hat filmből álló Rocky-sorozat második része. A filmet Sylvester Stallone rendezte, aki ezúttal is a bokszoló Rocky Balboát alakítja. Az első részből szerepel még Carl Weathers, Talia Shire, Burt Young, Burgess Meredith és Tony Burton.

A történet szerint a nehézsúlyú ökölvívó-világbajnok, Apollo Creed (Carl Weathers) visszavágót követel Rockytól, aki először hallani sem akar erről, de aztán az anyagi nehézségek és Apollo folyamatos támadásai hatására ismét ringbe száll…

Cselekmény[szerkesztés]

Dialog-stop-hand.svg Alább a cselekmény részletei következnek!

A film az első rész végén látható bokszmérkőzés 15. menetének felidézésével kezdődik, melynek során Apollo és Rocky is komoly sérüléseket szerzett, a meccset végül megosztott pontozással Apollo nyerte meg. A küzdelem után a két sportoló kórházba kerül, ahol Apollo dühödten azt követeli Rockytól, hogy újra mérjék össze erejüket, mivel az Olasz Csődör volt az első ellenfele, akit nem volt képes kiütni. Rocky azonban a visszavonulást tervezi, főként azután, hogy az orvosok szerint súlyos szemsérülést szenvedett.

Miután kikerül a kórházból, Rocky egy állatkertben megkéri barátnője, Adrian (Talia Shire) kezét, majd az esküvő után szinte két kézzel szórja el azt a pénzt, melyet a bokszmeccsért kapott. Hogy újabb bevételre tegyen szert, Rocky különféle reklámokban vállal szerepet, de olvasási nehézségei miatt ezt hamar félbe kell hagynia. Képzetlenségéből adódóan Rocky nem kaphat irodai munkát, de leépítés miatt még abból a húsüzemből is elbocsátják, ahol korábban sógora és barátja, Paulie (Burt Young) dolgozott. Végül a bokszoló edzője, Mickey (Burgess Meredith) termében köt ki, ahol takarít és besegít amiben csak tud. Adrian – immár terhesen – szintén munkába áll abban az állatkereskedésben, ahol az első részben dolgozott.

Eközben Apollo - akit rengeteg támadás ért, mivel kritikusai a meccs megbundázásával vádolják - igyekszik újra a ringbe csalni Rockyt és ehhez a nyilvános megalázás eszközét választja. Edzője, Tony „Duke” Evers (Tony Burton) ezt nem nézi jó szemmel, mert az Olasz Csődört túlságosan veszélyes ellenfélnek tartja. Apollo taktikája beválik, Rocky hajlandó vele ismét megküzdeni; a mérkőzést 1976 novemberére, hálaadás-napjára írják ki. Mickey a felkészülés idején azt találja ki, hogy az eredetileg balkezes tanítványa álljon át jobbkezes alapállásra, így nem csak összezavarhatja riválisát, hanem megvédheti a sérült jobb szemét is.

Adrian ellenzi a visszavágót és ez Rocky edzésére is kihat: Balboa nem képes teljes eltökéltséggel és odaadással készülni, ami Mickeynek is szemet szúr. Amikor Paulie az állatkereskedésben húga szemére hányja, hogy viselkedésével összezavarja Rockyt, a terhes Adrian rosszul lesz és koraszülés miatt kórházba kerül, majd kómába esik. A történtek hatására Rocky félbehagyja az edzést, és minden idejét felesége ágya mellett tölti. Újszülött fiát sem nézi meg mindaddig, míg felesége állapota nem stabilizálódik. Miután Adrian felébred a kómából és a támogatásáról biztosítja Rockyt, Mickey útmutatásával az Olasz Csődör kemény tréningezésbe kezd.

A szembenálló sportolók a Philadelphia Spectrumban találkoznak, ahol az első menetben Apollo gyors támadásba kezd, hogy minél előbb kiüsse ellenfelét és bizonyítsa fölényét. A ringben a két harcos között brutális ütközet alakul ki, Rocky többször is padlóra kerül és a pontozást tekintve behozhatatlan lemaradást szerez. Duke az utolsó, 15. menet előtt azt tanácsolja Apollónak, ne akarja mindenáron kiütni Rockyt, hiszen pontozással máris megnyerte a viadalt, de ő nem hallgat edzőjére. Rocky egy ütéssel padlóra küldi Apollót, de a kimerültség miatt ő is elesik – a bíró számolni kezd, mindkét bokszoló próbál talpra állni, de végül az utolsó pillanatban Rockynak sikerül felállnia, ezzel megnyerve a meccset és a világbajnoki övet.

Az újdonsült bajnok a győzelmi beszédében kifejezi háláját mindenkinek, aki segített neki elérnie élete legnagyobb álmát, majd élő televíziós adásban feleségét is üdvözli, aki otthonról követte figyelemmel az eseményeket.

Dialog-go-hand.svg Itt a vége a cselekmény részletezésének!

Fogadtatás[szerkesztés]

A Rocky II nagyrészt pozitív visszajelzéseket kapott, kritikai és pénzügyi szempontból is jól teljesített. Az Internet Movie Database-n 10-ből 6.6 pontot szerzett, míg a Rotten Tomatoes weboldalon 67%-ot ért el. A film az Amerikai Egyesült Államokban 85 182 160,[1] világszerte pedig összesen 200 182 160 dollárt hozott.

Szereplők[szerkesztés]

Színész Szerep Magyar hang[2]
Sylvester Stallone Rocky Balboa Kálid Artúr
Talia Shire Adrian (Pennino) Balboa Kocsis Judit
Burt Young Paulie Pennino Kerekes József
Carl Weathers Apollo Creed Háda János
Burgess Meredith Mickey Goldmill Makay Sándor
Tony Burton Tony „Duke” Evers Szűcs Sándor
Joe Spinell Anthony „Tony” Gazzo Barbinek Péter
Sylvia Meals Mary Anne Creed n. a.
Seargeoh Stallone Rocky Balboa Jr.

Rocky korábbi munkaadója, az uzsorás Tony Gazzo a Rocky-filmek közül ebben a részben szerepel utoljára.

Amikor Rocky az Apollo elleni visszavágóra készül, Mickey edzőtermében, a ringben egy nála alacsonyabb és fürgébb bunyós ellen gyakorol. Ellenfelét Roberto Durán, egy visszavonult ökölvívó-világbajnok alakítja.[3]

Stallone bátyja, Frank Stallone ismét feltűnik a filmben, mint utcai énekes. Rocky újszülött fiának szerepét Seargeoh Stallone kapta, aki Sylvester Stallone és első felesége, Sasha Czack másodszülött fia.[4]

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Box Office Mojo – Rocky III. (Hozzáférés: 2009. január 16.)
  2. Rocky II. – ISzDb (magyar nyelven). Internetes Szinkron Adatbázis. (Hozzáférés: 2018. november 12.)
  3. Roberto Durán – IMDb. (Hozzáférés: 2009. február 18.)
  4. Seargeoh Stallone – IMDb. (Hozzáférés: 2009. február 25.)

Külső hivatkozások[szerkesztés]

Wikiquote-logo.svg
A magyar Wikidézetben további idézetek találhatóak Rocky II témában.