Richie Sambora

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Jump to navigation Jump to search
Richard Stephen Sambora
Richie Sambora O2.jpg
Életrajzi adatok
Született 1959július 11. (59 éves)
New Jersey
Házastársa Heather Locklear (1994. december 17.–2007. április 11.)
Élettárs
Iskolái Woodbridge High School
Pályafutás
Műfajok rock, blues
Aktív évek 1977
Együttes Bon Jovi, Cher, Message
Hangszer gitár
Tevékenység
Kiadók Mercury Records, Island Records stb.

Richard Stephen Sambora weboldala
Commons
A Wikimédia Commons tartalmaz Richard Stephen Sambora témájú médiaállományokat.

Richard Stephen „Richie” Sambora a Bon Jovi együttes gitárosa, háttérvokalistája és dalszerzője. A frontemberrel, Jon Bon Jovival írja az együttes szinte összes dalát.

Richie hobbijai: baseball, jet-ski, gitárgyűjtés. Vannak tetoválásai: kis csillag a kezén, a jobb karján „who dares wins” („aki mer, az nyer”) felirat, rózsákkal körülvéve. Példaképei: Beatles, Led Zeppelin. A zenész színvak a pirosra, a zöldre és a barnára.

Élete[szerkesztés]

Szülei: Adam és Joan Sambora. Apja lengyel volt, anyja pedig olasz. Nincsenek testvérei. Richie állítólag 4 évesen döntötte el, hogy zenész lesz. Kiharcolta a szüleitől, hogy megnézhesse éjjel a Beatlest a The Ed Sullivan Show-ban. Richie a Woodbridge High Schoolban tanult, ami Woodbridge Township városban van, New Jersey államban. Jimi Hendrix halálának hatására kezdett el 12 évesen gitározni. Ebben a korai időszakában hatott rá a blues és a '60-as évekbeli rock'n'roll. Akkoriban a kedvenc gitárosai Eric Clapton, Jimi Hendrix, Jeff Beck, Tim Varley, Jimmy Page és Joe Kmiecik voltak. Ezen kívül hatott még rá a spanyol komolyzene is, és azóta szereti a spanyol gitárt. Pszichológiából érettségizett, tud játszani dobon, zongorán, szaxofonon és harmonikán. Élete során kétszer is letartóztatták: először 17 évesen, mikor erősen ittas állapotban durván viselkedett, másodszor 19 évesen kábítószer miatt. Mielőtt csatlakozott volna a Bon Jovihoz, már 30 vagy 40 zenekarban volt. Richie odasétált a fiatal Jon Bon Jovihoz egy klubban, és kijelentette, hogy ő lesz Jon bandájának új gitárosa - és ekkor született meg a Bon Jovi.

Felesége Heather Deen Locklear színésznő, 1994. december 17-én Párizsban házasodtak össze, 2007 áprilisában váltak el. 1997. október 4-én született gyermekük, Ava Elisabeth.

Technika[szerkesztés]

Sambora általában kerüli a stílus néhány jellegzetességét, helyette inkább a dallamra koncentrál.

A legtöbb dologgal, amit a Bon Jovi dalokban játszottam nem fejlődtem a szólók terén, viszont amit játszottam az emlékezetes és dallamos volt. A szólók többek voltak dallamos közjátékoknál. El tudod képzelni, hogy akármelyik más hangszer játssza, vagy az egész zenekar. Ezek a dalok inkább dallam-központúak, mint szóló-központúak.

Diszkográfia[szerkesztés]

Szóló

Bon Jovi

Lásd: Bon Jovi-diszkográfia
  • zene Zeneportál • összefoglaló, színes tartalomajánló lap