David Bryan

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
David Bryan
Bryan a When We Were Beautiful 2009-es premierjén
Bryan a When We Were Beautiful 2009-es premierjén
Életrajzi adatok
Születési névDavid Bryan Rashbaum
Született1962február 7. (62 éves)
Perth Amboy, New Jersey
Iskolái
Pályafutás
MűfajokHard rock
Glam rock
AOR
Aktív évek1978
EgyüttesBon Jovi
Hangszerének, gitár, harmonika, zongora, szintetizátor
Tevékenység
KiadókIsland Records

David Bryan weboldala
A Wikimédia Commons tartalmaz David Bryan témájú médiaállományokat.
SablonWikidataSegítség

David Bryan Rashbaum, ismertebb nevén David Bryan (Perth Amboy, New Jersey, 1962. február 7. –) amerikai zenész, a Bon Jovi együttes billentyűse, a Memphis című musical írója.

Fiatalkora[szerkesztés]

Bryan a New Jersey-i Perth Amboyban született és a szintén a New Jersey-i Edisonban nőtt fel. Édesapja, Eddie Rashbaum trombitán játszott. Bryant zsidó vallásúnak nevelték.[1][2] Hétévesen kezdett zongorázni tanulni és tizenhárom éven keresztül tanult Emery Hackkel a Julliard egyetem professzorával. Felvették a Rutgers Egyetemre, de ő inkább a Julliardra ment New Yorkba.

Magánélete[szerkesztés]

1990. augusztus 25-én elvette középiskolai szerelmét, April McLeant, akitől 2004-ben elvált. Három gyerekük született: Gabriella Luna és Colton Moon ikrek (1994. március 10-én) és Tiger Lily (2000. április 28-án). 2010. augusztus 7-én újraházasodott és elvette Lexi Quaast a New Jersey-i Colts Neckben.

1991-ben mielőtt segített volna barátjának, Richie Sambora gitárosnak a Stranger In This Town című szólólemezének felvételeiben, egy dél-amerikai parazitától szenvedett, mely az együttes dél-amerikai turnéján fertőzte meg. Bryan kórházba került, fájdalmairól a következőképp nyilatkozott: "A parazita megtámadta a gyomromat, a beleimet és az idegvégződéseimet. Bejutott a vérkeringésembe, megmérgezett. 65 kiló voltam és nagyon beteg. Két hétig voltam kórházban és további egy hónapig ágyhoz kötve otthon.". Felgyógyult és 1992 végén az együttessel kiadták a Keep The Faithet megmutatva a világnak hogy még együtt vannak. Az 1990-es évek végén a Crush felvétele előtt majdnem levágta az egyik ujját egy körfűrésszel. Egy év rehabilitáció után újra képes volt mozgatni az ujját és visszatérhetett a billentyűk mögé.

Diszkográfia[szerkesztés]

Szóló

Bon Jovi

Lásd: Bon Jovi-diszkográfia

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben a David Bryan című angol Wikipédia-szócikk fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.

Források[szerkesztés]

  1. Ouzounian, Richard. „Toxic Avenger found his bard in Bon Jovi”, The Star, 2009. december 6. 
  2. http://www.forward.com/articles/126673/