Reini ciszterci apátság

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Nem tévesztendő össze a norvégiai Reini apátsággal!
Reini ciszterci apátság
Denkmalgeschütztes Objekt
Az apátság nyugati oldalán található templom
Az apátság nyugati oldalán található templom
Település Eisbach
Elhelyezkedése
Reini ciszterci apátság (Ausztria)
Reini ciszterci apátság
Reini ciszterci apátság
Pozíció Ausztria térképén
é. sz. 47° 08′ 06″, k. h. 15° 17′ 06″Koordináták: é. sz. 47° 08′ 06″, k. h. 15° 17′ 06″
Commons
A Wikimédia Commons tartalmaz Reini ciszterci apátság témájú médiaállományokat.

A Reini ciszterci apátság (latinul Runa) ciszterci monostor a stájerországi Eisbach mellett, melynek régi neve Rein. 1990 óta németül teljes neve Stift Rein-Hohenfurt, mivel az 1945-ben Csehszlovákiából, a Vyšší Brodból (ném.: Hohenfurt) idemenekültek a ciszter szerzetesek a kommunisták elől.

Története[szerkesztés]

A kolostort 1129-ben alapította I. Lipót stájer őrgróf, aki a bajorországi ebrachi kolostorból telepített ide szerzeteseket. Ezek a szerzetesek alapították a Linz melletti wilheringi apátságot. Szlovéniában is van egy alapításuk, a stičnai apátság (ném.: Sittich), valamint Bécsújhely mellett a Neukloster.

1448-ban az apátság elnyerte az akkor a Trois Fontainestől kivált szentgotthárdi apátságot, ami 1565-ig volt a birtokában. Az apátság aztán megszűnt, de a 18. században újjáalapították. Rein megpróbálta visszaszerezni, de alulmaradt a Heiligenkreuzi apátsággal szemben.

Az elmúlt ötven évben rengeteg gimnáziumot létesített Ausztriában. Rendkívül kiterjedt könyvtára van, ahol közel 300 kézzel írt régi dokumentummal, vagy ősnyomtatvánnyal rendelkezik. A kolostorban II. János Pál pápa is látogatást tett.

Külső hivatkozás[szerkesztés]