RZSD TGM3

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
RZSD TGM3
DieselLoco tgm3.jpg
RZSD TGM3 sorozat
Általános adatok
Gyártó Ljugyinovói Dízelmozdonygyár
Gyártásban 1963-1966
Darabszám 56
Műszaki adatok
Tengelyelrendezés Bo-Bo
Nyomtávolság 1520 mm
Teljesítmény
Névleges 550 kW
Engedélyezett legnagyobb sebesség 60 km/h
Hossz 12600 mm
Szolgálati tömeg 70 t
Kocsi / Motorkocsi
Üzemmód Dízel
Commons
A Wikimédia Commons tartalmaz RZSD TGM3 témájú médiaállományokat.

Az RZSD TGM3 sorozat egy orosz Bo-Bo tengelyelrendezésű dízelmozdony-sorozat. 1963 és 1966 között gyártotta a Ljugyinovói Dízelmozdonygyár. Összesen 56 db készült a sorozatból.

Története[szerkesztés]

Az RZSD TGM3 a Ljugyinovói Dízelmozdonygyár első nagy sorozata volt a hidraulikus közepestolató műfajban. Motorja ugyanaz az M75x, mint a DR1-esekben, adott esetben M751, később M753, 750 LE névleges teljesítménnyel. A futómű annak a kéttengelyes változata, ami a MÁV M62 alatt is van. Eredetileg volt az Alco RSD1, háromtengelyű forgóvázakkal, ezekből fejlődött a TE3-as futóműve, ami néhány lépésben azt az alakot öltötte, amit a Szergejnél ismerünk. A kéttengelyes változat a „birodalomban” először a TE2 alatt jelent meg, de ez még az Alco-hoz volt hasonló, vastagfalú hengereltacél hossztartókkal. A TGM3 alá is egy ilyen gyökerű konstrukció került, de a TE3 alatt lévőnek a stílusában előadva. A TGM3 elődjének a sikertelen TGM2-es tekinthető, de ezzel még Luganszk próbálkozott, majdnem párhuzamosan a szintén sikertelen, vonali TG100, majd TG102-vel.

A TGM3-asnak két, szériában gyártott változata volt: a TGM3a és a TGM3b. A TGM3a-ban a kalugai UGP hidraulikus hajtóműcsalád 750 LE-hez való változatát használták fel (az alapváltozatban luganszki hajtómű volt, és ez sem bizonyult túl sikeresnek), a TGM3b-ben pedig tengelykapcsoló nélküli hajtóművet használtak, csak nyomatékmódosítós fokozatai vannak.

Külső hivatkozások[szerkesztés]

Commons
A Wikimédia Commons tartalmaz RZSD TGM3 témájú médiaállományokat.