Rókamanguszta

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Infobox info icon.svg
Rókamanguszta
Yellow mongoose 1.jpg
Természetvédelmi státusz
Nem fenyegetett
Status iucn EX icon blank.svg Status iucn EW icon blank.svg Status iucn CR icon blank.svg Status iucn EN icon blank.svg Status iucn VU icon blank.svg Status iucn NT icon blank.svg Status iucn LC icon.svg
Rendszertani besorolás
Ország: Állatok (Animalia)
Törzs: Gerinchúrosok (Chordata)
Altörzs: Gerincesek (Vertebrata)
Főosztály: Négylábúak (Tetrapoda)
Osztály: Emlősök (Mammalia)
Alosztály: Elevenszülő emlősök (Theria)
Csoport: Eutheria
Alosztályág: Méhlepényesek (Placentalia)
Öregrend: Laurasiatheria
Csoport: Ferae
Rend: Ragadozók (Carnivora)
Alrend: Macskaalkatúak (Feliformia)
Család: Mongúzfélék (Herpestidae)
Nem: Cynictis
Ogilby, 1833
Faj: C. penicillata
Tudományos név
Cynictis penicillata
G. Cuvier, 1829
Elterjedés
Yellow Mongoose area.png
Hivatkozások
Wikifajok

A Wikifajok tartalmaz Rókamanguszta témájú rendszertani információt.

Commons

A Wikimédia Commons tartalmaz Rókamanguszta témájú médiaállományokat és Rókamanguszta témájú kategóriát.

A rókamanguszta vagy más néven sárga mongúz (Cynictis penicillata) első pillantásra megkülönböztethető a többi mongúzfélétől, mert mellső lábain öt, a hátsókon viszont négy ujja van.

Elterjedése[szerkesztés]

A rókamanguszta Dél-Afrikában a Jóreménység fokától a dél-afrikai homokos sivatagig él; előfordul még Namíbia, Botswana, Zimbabwe területén valamint Angola déli részén is; helyenként az ugrónyúl (Pedetes caffer) lyukaiban üt tanyát.

Megjelenése[szerkesztés]

Felépítése – különösen koponyaalkata – és életmódja is a szurikátához áll igen közel; attól külsőleg leginkább hosszú, bozontos rókafarka különbözteti meg. Törzse 40, farka további 30 cm hosszú. Egyenletesen világosvörös vagy sárgásbarna alapszíne a fején és végtagjain sötétebb, a hasoldalon világosabb árnyalatra vált. A farok szőrei ezüstszürkével vegyesek, a farok hegye fehér. Szeme fölött és a felső ajkán hosszú, fekete serték nőnek.

Életmódja[szerkesztés]

Egerekkel, madarakkal, tojással, mindenféle ízeltlábúval táplálkozik. Kizárólag nappali állat. A szurikátához hasonlóan gyakorta hátsó lábaira ágaskodik, és úgy figyeli, hogy van-e veszély a környéken. A két faj hasonlósága okán rendszeresen össze is tévesztik őket: így például az Animal Planet tévécsatorna Meerkat Manor c. sorozatát magyarul szurikáta helyett tévedésből Rókamanguszták udvarháza címmel vetítették, mielőtt még rájöttek volna a tévedésre, amikor is helyesbítettek. A címet az ismétlésekben is kijavították.

Műalkotásokban[szerkesztés]

A rókamangusztákat (akárcsak rokonaikat, a szurikátákat) többnyire ügyes, leleményes, mókás és gyakorta szimpatikus lényeknek ábrázolják; ilyen például a Disney stúdió: Az Oroszlánkirály c. filmjében Timon. Itt az eredetiben szurikáta van, fordítás során lett belőle rókamanguszta.

Legismertebb irodalmi feldolgozásukként Yann Martel: Pi élete c. regényében rókamanguszták az úszó sziget lakói.

Külső hivatkozások[szerkesztés]