Az oroszlánkirály

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
(Az Oroszlánkirály szócikkből átirányítva)
Az oroszlánkirály
(The Lion King)
1994-es amerikai animációs film
Rendező
Producer Don Hahn
Vezető producer
Műfaj dráma, kaland, musical, vígjáték
Forgatókönyvíró
Hang
Zene Hans Zimmer
Vágó Ivan Bilancio
Díszlettervező Chris Sanders
Gyártásvezető Dana Axelrod
Gyártás
Gyártó Walt Disney Pictures
Ország  Amerikai Egyesült Államok
Nyelv
Játékidő 88 perc
Költségvetés 45 000 000 $
Képarány 1,66:1
Forgalmazás
Forgalmazó
Bemutató
Magyar adó HBO, Disney Channel, Disney Junior
Díj(ak)
Korhatár
  • USA G
  • Magyarország Korhatár nélkül megtekinthető.
Bevétel
USA
328 541 776
$
Világszerte
783 841 776
$
Kronológia
Következő Az oroszlánkirály 2 – Szimba büszkesége
További információk

Az oroszlánkirály (eredeti cím: The Lion King) egész estés amerikai rajzfilm, amely a Walt Disney 32. filmalkotása. A harmadik legnagyobb bevételt hozó animációs film (az első a kézzel rajzolt rajzfilmek kategóriájában) mind az Egyesült Államokban, mind világviszonylatban. A forgatókönyvet Irene Mecchi, Jonathan Roberts és Linda Woolverton írta, Roger Allers és Rob Minkoff rendezte, a zenéjét Hans Zimmer szerezte, a producere Don Hahn. A Walt Disney Feature Animation készítette, a Walt Disney Pictures forgalmazta. Amerikában 1994. június 15-én mutatták be, Magyarországon idén december 1-jén, felújított változattal 1995. június 15-én vetítették le.

Főszereplője egy fiatal oroszlán, Szimba, aki az afrikai szavannákon megtanulja, hol a helye az „élet körforgásában”, mialatt számos akadállyal megküzd, hogy ő lehessen a törvényes király. Egyes vélekedések szerint Az oroszlánkirály története Osamu Tezuka az 1960-as években készült Kimba, a fehér oroszlán című animációs sorozatából merít, azonban a készítők tagadják ezen állításokat. Mindazonáltal, a film bizonyos elemeiben párhuzamot mutat Shakespeare Hamlet című drámájával, a bibliai József és Mózes történetével, illetve az 1942-es Bambi című Disney-alkotással. A 2003-as DVD-kiadás tartalmaz egy új jelenetet, melyben Mufasa magyar hangja Vass Gábor, a kölyök Szimbáé pedig Baradlay Viktor.

Az oroszlánkirály zenés film, a dalokat Elton John szerezte, a szövegeket Tim Rice írta, a filmzene pedig Hans Zimmer munkája, amiért Oscar-díjat vehetett át, továbbá a film egyik betétdala is elnyerte az aranyszobrot. A Disney később két kapcsolódó filmet is készített, a történet folytatásaként funkcionáló Az oroszlánkirály 2 – Szimba büszkeségét és az első rész közben játszódó Az oroszlánkirály 3 – Hakuna Matatát.

Cselekmény[szerkesztés]

Az Oroszlánkirály története az Afrikában lévő, képzeletbeli Büszke Birtokon játszódik, ahol Mufasa, egy oroszlán királyként uralkodik a többi állat felett (hagyományosan az oroszlánt tartják az „állatok királyának”). A film kezdetén Rafiki, a mandrill sámán bemutatja Szimbát, Mufasa király és Sarabi királynő fiát a Trónszirt körül gyülekező állatalattvalóknak.

Mufasa fivére, Zordon rájön, Szimba születésével elvesztette a jogot, hogy a Mufasát követő király ő lehessen, így azt tervezi, hogy megöli Szimbát és Mufasát annak érdekében, hogy elfoglalhassa a trónt. Zordon bogarat ültet Szimba fülébe azzal, hogy az elefánttemetőről, egy a Büszke Birtok határain túl eső területről mesél neki, ahova Szimbának tilos mennie. A kis oroszlán nem engedelmeskedik apja parancsának és elviszi barátját, Nalát (egy lány oroszlánkölyköt) a temetőbe. Itt a kölyköket Shenzi, Banzai és Ed, Zordon hiéna csatlósai kergetik meg, Mufasa azonban megmenti a kicsiket. A király ugyan leszidja fiát, az éjszakában játszadozni kezdenek, Mufasa az égre tekintve pedig elmondja fiának, az összes csillag az égen egy-egy halott király lelke, így ha meghal, akkor ő is oda fog kerülni.

Másnap nyugodt Zordon később egy gnúcsordát üldöztet egy közeli szurdokba, ahol Szimba így csapdába esik, Mufasa pedig kénytelen hírmondójával, a szarvcsőrű madár Zazuval fia segítségére sietni. Csakhogy Zordon leüti Zazut, a megfelelő pillanatban pedig lelöki az egyik sziklaszirtről Mufasát a mélybe, megölve ezzel a királyt. Zordon ezután elhiteti Szimbával, hogy a fiatal oroszlánkölyök felelős apja haláláért, és arra ösztönzi, hogy meneküljön el a Büszke Birtok határain túlra. A kis kölyök így önmagát szégyellve, bűnösnek érezve hagyja el apja birodalmát, nagybátyja pedig mindenkivel elhiteti, hogy Szimba és Mufasa a gnúcsorda áldozatai lettek, majd a hiénák támogatásával elfoglalja a trónt.

A történtek után a távoli sivatagban két jó barát, Timon, a szurikáta és Pumba, a varacskos disznó rátalál az eszméletlen Szimbára, akit kimentenek a keselyűk gyűrűjéből. Egy rövid eszmecserét követően, hogy vajon érdemes-e egy oroszlánnal barátságot kötni, a duó saját mottójuk, a „Hakuna Matata” törvényei szerint neveli fel a kölyköt a dzsungelben.

Később, amikor Szimba felnő, összetalálkozik gyermekkori barátjával, Nalával, aki beszámol róla, hogy Zordon zsarnokoskodó, nemtörődöm hozzáállása pusztulást hozott a Büszke Birtokra és átadta a hatalmat a több száz idétlen és erkölcstelen hiénának. Arra kéri Szimbát, hogy térjen vissza és foglalja el az őt megillető királyi trónt, de az visszautasítja, hiszen meg van elégedve jelenlegi boldog életével, valamint még mindig bűnösnek érzi magát saját apja halálát illetően. Nala felelősségre vonja, és közli, hogy ez Szimba kötelessége.

Azon az éjszakán Szimba az égre néz, és felkiált apjához, amikor is feltűnik Rafiki, akit Szimba bolondnak hisz. A mandrill azonban a a tudás és humor ötvözetével sikeresen meggyőzi Szimbát arról, hogy a király lelke máig benne él, majd Mufasa szelleme jelenik meg az égen, és a film egyik legemlékezetesebb jeleneteként megszólítja fiát és emlékezésre készteti. („Emlékezz, ki vagy!”) Szimba ezek után úgy dönt, visszatért a Büszke Birtokra.

A törvényes trónörökös Nalával, Timonnal és Pumbával együtt hazatér, majd a trónszirten szembeszáll nagybátyjával, és Mufasa halálának igaz történetére is fény derül, ahogy a meglehetősen magabiztos Zordon megpróbálja Szimba ellen hangolni az oroszlánhölgyeket (beleértve Nalát is). Mialatt Timon és Pumba kiszabadítják Zazut, ádáz küzdelem tör ki az oroszlánhölgyek és a hiénák között, mialatt Szimba Zordonnal viaskodik. Hadakozásuk közben Zordon megpróbálja minden rosszal a hiénákat vádolni, és végül bevallja az oroszlánok előtt: ő ölte meg Mufasát. A bosszúra éhes Szimba a mélybe lökhetné nagybátyját, de mint mondja, ő nem az a fajta. Végül védekezésként lerúgja magáról támadó nagybátyját, aki így mégis csak a mélybe zuhan, lent pedig elfogják a hiénák - akik nem vették szívesen, hogy Zordon őket állította be ellenségnek - és megölik bukott vezetőjüket, majd a vihar által okozott tűzben mind odavesznek. A tűz nemcsak a pusztulást jelentette, hanem a megtisztulást is a bűntől, amit Zordon és hiénái jelentettek. Ezt követően lehulló eső kioltja a tüzet. Ahogy a trónra jogosult király foglalja el a trónszirtet, a Büszke Birtok ismét zöldbe borul és kivirágzik.

A film zárójelenetében Rafiki a magasba emeli Szimba és Nala újszülött kölykét, és az élet körforgása így folytatódik…

Produkció[szerkesztés]

Az oroszlánkirály eredetileg „A dzsungel királya” címet viselte a készítés korai szakaszában. Akárcsak a Bambi esetében, az animátorok hús-vér állatokat tanulmányoztak, és néhányan a készítők közül Afrikába utaztak, hogy megfigyeljék azt a természetes környezetet, amelyet a filmben bemutatni kívántak.

A film készítése során a számítógépek jelentékeny számú használata elősegítette, hogy az alkotók új módon mutassák be elképzeléseiket. A legfontosabb jelenet, ahol a komputer kínálta lehetőségeket vették igénybe, a „vadállatok menekülése”-szekvencia volt. Számos különböző állat karakterét alkották meg egy 3D-s számítógépes program segítségével, ami megszázszorozta és a kézzel rajzoltság látszatával ruházta fel őket, mindemellett egy véletlenszerű útvonalat is kijelölt a hegyoldal lejtőjén, hogy a csorda valódi, megjósolhatatlan mozgásának érzékletét keltsék. Hasonló sokszorosítást eszközöltek a „Készülj hát” dal közben, amikor több száz ugyanolyan hiéna menetel.

Az oroszlánkirályt másodlagos projektnek tekintették a Pocahontas mögött, mivel egy időben készítették őket. A Disney Feature Animation legtöbb munkatársa inkább a Pocahontast részesítette előnyben, mivel úgy vélték, az lesz az elismertebb és sikeresebb a kettő közül. Azonban, mikor mindkét film a mozikba került, Az oroszlánkirály sokkal több pozitív visszajelzést kapott és messze nagyobb bevételt ért el, noha mindkét film sikeresnek bizonyult.

Szereplők[szerkesztés]

Korábban a Disney animációs filmek dalaiban ismeretlen énekesek hangjai csendültek fel, azonban Az Oroszlánkirály abban is korszakalkotó volt, hogy olyan ismert színészeket vonultatott fel, mint Whoopi Goldberg, Rowan Atkinson és Jeremy Irons.

Szereplő Eredeti hang Magyar hang Leírás
Szimba Matthew Broderick
Joseph Williams (ének)
Stohl András A film főszereplője, akinek az a végzete, hogy a Büszke Birtok felett uralkodjon.
Fiatal Szimba Jonathan Taylor Thomas
Jason Weaver (ének)
Simonyi Balázs
Zordon Jeremy Irons Kristóf Tibor A film negatív főszereplője, Mufasa fivére, aki királyként tervezi elfoglalni helyét a trónszirten.
Mufasa James Earl Jones Sinkovits Imre A Büszke Birtok királya, Szimba édesapja.
Nala Moira Kelly
Sally Dworsky (ének)
Bertalan Ágnes
Udvarias Anna (ének)
Szimba gyermekkori barátja, későbbi felesége.
Fiatal Nala Niketa Calame
Laura Williams (ének)
Szentesi Dóra
Timon Nathan Lane Vincze Gábor Péter A komikus szurikáta-varacskos disznó duó, akik a Hakuna Matata törvényei szerint élnek.
Pumbaa Ernie Sabella Melis Gábor
Bálint István (ének)
Zazu Rowan Atkinson Verebély Iván Egy hűséges szarvcsőrű madár, aki Mufaszát főudvarmesterként szolgálja.
Shenzi Whoopi Goldberg Martin Márta Az elefánttemetőben élő hiénatrió, akik Zordon elkötelezett hívei.
Banzai Cheech Marin Borbély László
Ed Jim Cummings Mario Fillio
Prérikutya Hankó Attila
Rafiki Robert Guillaume Barbinek Péter A bölcs mandrill, aki az oroszlánok újszülött kölykeit mutatja be az állatok seregének
Sarabi Madge Sinclair Menszátor Magdolna Szimba édesanyja és az oroszlánhölgyek vezetője.
Szerafina Zoe Leader Koffler Gizi Nala édesanyja.

Amerikai stáb[szerkesztés]

Beosztás Alkotó
Rendezők Roger Allers
Rob Minkoff
Producer Don Hahn
Forgatókönyvírók Irene Mecchi
Jonathan Roberts
Linda Woolverton
Ügyvezető producerek Thomas Schumacher
Sarah McArthur
Dalszövegírók Sir Tim Rice
Sir Elton John
Zeneszerző Hans Zimmer
Társproducer Alice Dewey
Művészeti vezető Andy Gaskill
Produkciós tervező Chris Sanders
Vágók John Carnochan
Tom Finan
Művészeti felügyelők Brenda Chapman (Cselekmény-felügyelő)
Dan St. Pierre (Kivitel-felügyelő)
Doug Ball (Háttér- felügyelő)
Vera Lanpher (Készlet-felügyelő)
Scott Santaro (Hatások felügyelője)
Scott F. Johnston (Számítógépes grafika felügyelője)
Művészeti koordinátor Randy Fullmer
Felelős animátorok Mark Henn (fiatal Szimba)
Ruben A. Aquino (felnőtt Szimba)
Andreas Deja (Zordon)
Tony Fucile (Mufasza)
Tony Bancroft (Pumbaa)
Michael Surrey (Timon)
Anthony DeRosa (felnőtt Nala)
Aaron Blaise (fiatal Nala)
Ellen Woodbury (Zazu)
James Baxter (Rafiki)
Russ Edmonds (Szarabi)
David Burgess & Alek Kuperschmidt (Banzai/Shenzi/Ed)
Produkciós menedzser Dana Axelrod

Betétdalok[szerkesztés]

Magyar Angol
Dal Előadó Dal Előadó
Az élet az úr Szulák Andrea Circle of Life Carmen Twillie
A trón úgy csábít nagyon hív Simonyi Balázs
Verebély Iván
Szentesi Dóra
I Just Can't Wait to Be King Jason Weaver
Rowan Atkinson
Laura Williams
Készülj hát Kristóf Tibor
Martin Márta
Borbély László
Be Prepared Jeremy Irons
Whoopi Goldberg
Cheech Marin
Jim Cummings
Hakuna Matata Vincze Gábor Péter
Bálint István
Simonyi Balázs
Stohl András
Hakuna Matata Nathan Lane
Ernie Sabella
Jason Weaver
Joseph Williams
Érzed már a szív szavát Janza Kata
Stohl András
Udvarias Anna
Vincze Gábor Péter
Melis Gábor
Can You Feel the Love Tonight Kristle Edwards
Joseph Williams
Sally Dworsky
Nathan Lane
Ernie Sabella
Érzed már a szív szavát (vége főcím) (eredeti nyelven) Can You Feel the Love Tonight (End Title) Elton John
2003-as extra változat[1]
Ez az új híradó Verebély Iván
Baradlay Viktor
The Morning Report Jeff Bennett
Evan Saucedo

Díjak és jelölések[szerkesztés]

Jegyzetek[szerkesztés]

Források[szerkesztés]

További információk[szerkesztés]