Pi élete (könyv)

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Pi élete
Szerző Yann Martel
Eredeti cím Life of Pi
Ország  Kanada
Nyelv angol
Műfaj
  • fantasy
  • kaland
  • filozófiai fikció
  • magic realist fiction
Előző Self
Következő Beatrice and Virgil
Kapcsolódó film Pi élete
Díjak Man Booker-díj (Vernon God Little, 2002, True History of the Kelly Gang)
Kiadás
Kiadó Random House of Canada
Kiadás dátuma 2001. szeptember
Magyar kiadó Európa Könyvkiadó
Magyar kiadás dátuma 2004
Illusztrátor Tomislav Torjanac
ISBNISBN 9789630794473
SablonWikidataSegítség

A Pi élete (eredeti cím: Life of Pi) kanadai fantasy kalandregény, amit Yann Martel jelentetett meg 2001 szeptemberében. A történet egy indiai fiú, Piscine Molitor "Pi" Patel kalandját követi nyomon, aki 200 napig utazott egy hajón egy bengáli tigrissel, eközben spirituális utazásban vesz részt. A könyvet Magyarországon az Európa Könyvkiadó jelentette meg 2004-ben, azóta 7 újrakiadást élt meg.

A műből több mint tíz millió példányt adtak el világszerte,[1] az angol kiadás pedig megnyerte a Man Booker-díjat is.[2][3][4]

Cselekménye[szerkesztés]

Alább a cselekmény részletei következnek!

A történet főszereplője Piscine Molitol Patel, akire gyerekkorában aggasztották rá a Pi gúnynevet, ami a vizelés angol rövidítését jelenti. A fiú később megtartotta ezt a nevet, de már mint a Pi szám iránti tiszteletként hivatkozott rá. A történetet ő narrálja végig.

Pi apja egy állatkert tulajdonosa volt Pondicherry kerületében, ám anyagi gondok miatt már nem tudták fenntartani, ezért az állatokkal együtt Kanadába utaztak a Tsimtsum nevű szállítóhajón. A hajó azonban hatalmas viharba kerül, ami teljesen szétroncsolja azt, egyedüli túlélőként pedig Pi és egy mentőcsónaknyi állat marad meg. Az állatok szépen lassan kipusztulnak, míg végül csak egy marad meg: egy Richard Parker nevű bengáli tigris. Az állat neve egy technikai malőr eredménye, ugyanis véletlenül egy vadász neve került rá a papírokra a saját neveként. Pi kénytelen együtt hánykolódni a csónakban Parkerrel, akit a tengerből vadászott halakkal etet és idomít, ezzel próbálva túlélni mellette. Az út során több szigetet is felfedeznek, melyek közt akad veszélyes és biztonságos is.

Itt a vége a cselekmény részletezésének!

Magyarul[szerkesztés]

Adaptáció[szerkesztés]

A könyv alapján 2012-ben készült el a hasonló címet viselő film Ang Lee rendezésében és David Magee forgatókönyve alapján, a főszereplőt pedig Suraj Sharma alakította. A produkció nagy sikert aratott, a 85. Oscar-gálán összesen 11 jelölést szerzett, ebből összesen 4-et váltott díjra, köztük a legjobb rendezőnek járót is.

A műből korábban színházi feldolgozás is készült a Twisting Yarn Theatre Company által, Keith Robinson rendezésében és Andy Rashleigh színpadi átirata nyomán. Ebben a produkcióban Tony Hasnath játszotta Pi-t, de mellette szerepet kapott még Taresh Solanki, Melody Brown, Conor Alexander, Sanjay Shalat és Mark Pearce.[5] A mű bemutatója az angliai Alhambra Theatre-ben volt 2003-ban,[6] majd 2004 és 2007 között bejárta Angliát és Írországot is.

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. 'Life of Pi' a surprise success story around the world
  2. 'Life of Pi'. Man Booker Prize. [2010. december 2-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2010. augusztus 31.)
  3. Kipen, David. „Canadian wins Booker Prize / 'Life of Pi' is tale of a boy who floats across the ocean from India”, San Francisco Chronicle, 2002. október 23. (Hozzáférés ideje: 2010. augusztus 31.) 
  4. Reynolds, Nigel. „Life of Pi wins Booker”, The Daily Telegraph, 2002. szeptember 30. (Hozzáférés ideje: 2010. szeptember 3.) 
  5. Cooper, Neil: Life Of Pi, Citizens' Theatre, Glasgow. The Herald, 2007. március 15. (Hozzáférés: 2010. október 19.)
  6. A remarkable journey from novel to stage. Yorkshire Post, 2004. december 6. (Hozzáférés: 2010. október 19.)

Források[szerkesztés]