Pi élete (könyv)

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Pi élete
SzerzőYann Martel
Eredeti címLife of Pi
Ország Kanada
Nyelvangol
Műfaj
  • fantasy
  • kaland
  • filozófiai fikció
  • magic realist fiction
ElőzőSelf
KövetkezőBeatrice and Virgil
Kapcsolódó filmPi élete
DíjakMan Booker-díj (Vernon God Little, 2002, True History of the Kelly Gang)
Kiadás
KiadóRandom House of Canada
Kiadás dátuma2001. szeptember
Magyar kiadóEurópa Könyvkiadó
Magyar kiadás dátuma2004
IllusztrátorTomislav Torjanac
ISBNISBN 9789630794473
SablonWikidataSegítség

A Pi élete (eredeti cím: Life of Pi) kanadai fantasy kalandregény, amit Yann Martel jelentetett meg 2001 szeptemberében. A történet egy indiai fiú, Piscine Molitor "Pi" Patel kalandját követi nyomon, aki 200 napig utazott egy hajón egy bengáli tigrissel, eközben spirituális utazásban vesz részt. A könyvet Magyarországon az Európa Könyvkiadó jelentette meg 2004-ben, azóta 7 újrakiadást élt meg.

A műből több mint tíz millió példányt adtak el világszerte,[1] az angol kiadás pedig megnyerte a Man Booker-díjat is.[2][3][4]

Cselekménye[szerkesztés]

Alább a cselekmény részletei következnek!

A történet főszereplője Piscine Molitol Patel, akire gyerekkorában aggasztották rá a Pi gúnynevet, ami a vizelés angol rövidítését jelenti. A fiú később megtartotta ezt a nevet, de már mint a Pi szám iránti tiszteletként hivatkozott rá. A történetet ő narrálja végig.

Pi apja egy állatkert tulajdonosa volt Pondicherry kerületében, ám anyagi gondok miatt már nem tudták fenntartani, ezért az állatokkal együtt Kanadába utaztak a Tsimtsum nevű szállítóhajón. A hajó azonban hatalmas viharba kerül, ami teljesen szétroncsolja azt, egyedüli túlélőként pedig Pi és egy mentőcsónaknyi állat marad meg. Az állatok szépen lassan kipusztulnak, míg végül csak egy marad meg: egy Richard Parker nevű bengáli tigris. Az állat neve egy technikai malőr eredménye, ugyanis véletlenül egy vadász neve került rá a papírokra a saját neveként. Pi kénytelen együtt hánykolódni a csónakban Parkerrel, akit a tengerből vadászott halakkal etet és idomít, ezzel próbálva túlélni mellette. Az út során több szigetet is felfedeznek, melyek közt akad veszélyes és biztonságos is.

Itt a vége a cselekmény részletezésének!

Magyarul[szerkesztés]

Adaptáció[szerkesztés]

A könyv alapján 2012-ben készült el a hasonló címet viselő film Ang Lee rendezésében és David Magee forgatókönyve alapján, a főszereplőt pedig Suraj Sharma alakította. A produkció nagy sikert aratott, a 85. Oscar-gálán összesen 11 jelölést szerzett, ebből összesen 4-et váltott díjra, köztük a legjobb rendezőnek járót is.

A műből korábban színházi feldolgozás is készült a Twisting Yarn Theatre Company által, Keith Robinson rendezésében és Andy Rashleigh színpadi átirata nyomán. Ebben a produkcióban Tony Hasnath játszotta Pi-t, de mellette szerepet kapott még Taresh Solanki, Melody Brown, Conor Alexander, Sanjay Shalat és Mark Pearce.[5] A mű bemutatója az angliai Alhambra Theatre-ben volt 2003-ban,[6] majd 2004 és 2007 között bejárta Angliát és Írországot is.

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. 'Life of Pi' a surprise success story around the world
  2. 'Life of Pi'. Man Booker Prize. [2010. december 2-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2010. augusztus 31.)
  3. Kipen, David. „Canadian wins Booker Prize / 'Life of Pi' is tale of a boy who floats across the ocean from India”, San Francisco Chronicle, 2002. október 23. (Hozzáférés: 2010. augusztus 31.) 
  4. Reynolds, Nigel. „Life of Pi wins Booker”, The Daily Telegraph, 2002. szeptember 30. (Hozzáférés: 2010. szeptember 3.) 
  5. Cooper, Neil: Life Of Pi, Citizens' Theatre, Glasgow. The Herald, 2007. március 15. (Hozzáférés: 2010. október 19.)
  6. A remarkable journey from novel to stage. Yorkshire Post, 2004. december 6. (Hozzáférés: 2010. október 19.)

Források[szerkesztés]