Rétvári Bence

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Rétvári Bence
Rétvári Bence 2010.jpg
Született 1979. december 10. (38 éves)
Budapest
Állampolgársága magyar
Foglalkozása politikus
Tisztség magyar országgyűlési képviselő (2014. május 6.–, 2014-es magyarországi országgyűlési választás, 2014–2018-as parlamenti ciklus, Kereszténydemokrata Néppárt)
Iskolái Pázmány Péter Katolikus Egyetem

Commons
A Wikimédia Commons tartalmaz Rétvári Bence témájú médiaállományokat.

Rétvári Bence Máté[1] (Budapest, 1979. december 10. –) jogász, politikus, országgyűlési képviselő.

Tanulmányok[szerkesztés]

A budapesti Piarista Gimnáziumban érettségizett 1998-ban. A Pázmány Péter Katolikus Egyetem Jog- és Államtudományi Karán szerzett jogi diplomát 2003-ban. Az egyetemen Kopits ösztöndíjas, a hallgatói önkormányzat elnöke. 2008-ban tette le jogi szakvizsgáját és kezdte meg ügyvédi tevékenységét Budapesten.[2]

Politikai pálya[szerkesztés]

2002-2010 között az Ifjúsági Kereszténydemokrata Szövetség elnöke. 2006 és 2010 között a Fővárosi Közgyűlés tagja. 2008-ban időközi választáson lett országgyűlési képviselő. A parlamentben másfél hónapig a gazdasági és informatikai bizottság tagja volt, majd átkerült a környezetvédelmi bizottságba. Utóbbi tagsága 2010-ben lejárt. Egyéni körzete a főváros 15. választókerülete, Budapest XI. kerület Újbuda belső része (Szentimreváros, Gellérthegy, Lágymányos). A 2010-es országgyűlési választásokon újfent ebben a körzetben nyert egyéni mandátumot.

Fővárosi képviselőként sikeresen kezdeményezte az ún. kisgyermekes bérlet bevezetését, mely a tanulókkal és nyugdíjasokkal egyező kedvezményt nyújt a tömegközlekedésben a gyermeket nevelő szülőnek. Szintén kezdeményezésére és közreműködésével épült fel az 1950 és 1953 között kitelepítettek központi emlékműve a budapesti Szarvas téren.

A Kereszténydemokrata Néppárt és a Fidesz tagja. 2010-től a KDNP országos alelnöke.[3] A Fidesz választókerületi elnöke. A parlamentben 2008-ban és 2010-ben is a KDNP frakciójához csatlakozott. 2010-től a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium államtitkára. 2014-től az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára, miniszter-helyettese.

Államtitkárként - civil javaslatra - előkészítette a jogalkotásban való társadalmi részvételről szóló törvényt (2010. évi CXXXI. törvény a jogszabályok előkészítésében való társadalmi részvételről), melyet az Országgyűlés elfogadott 2010-ben. Az Első Világháborús Centenáriumi Emlékbizottság tagja, illetve a magyarországi megemlékezések nemzeti koordinátora.

Aktívan résztvesz a Soros György, illetve az emberjogi szervezetek ellen indított gyűlöletkampányban: Egy országgyűlési képviselő kérdésére, hogy mi a terve a kormánynak a kísérő nélküli menedékkérő gyermekek elhelyezésére vonatkozóan a fóti Gyermekközpont bezárása után, érdemi válasz helyett egy a civilszervezeket gyalázó nyilatkozatot adott ki. [4][5]

Források[szerkesztés]

Külső hivatkozások[szerkesztés]