Ugrás a tartalomhoz

Puskás Sándor

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Puskás Sándor
Született1928. június 18.
Kolozsvár
Elhunyt2020. május 31. (91 évesen)
Állampolgárságaromán
HázastársaPongrácz Antónia
Foglalkozásaszobrász
SablonWikidataSegítség

Puskás Sándor (Kolozsvár, 1928. június 18.2020. május 31.)[1][2] erdélyi magyar szobrászművész. Névváltozat: Kolozsvári Puskás Sándor.[3]

Életútja[szerkesztés]

Középiskolai tanulmányait szülővárosa Piarista Főgimnáziumában kezdte és a Református Kollégiumban végezte (1947), ugyanitt a Magyar Művészeti Intézet hallgatója volt, majd annak felszámolása után a Ion Andreescu Képzőművészeti Főiskolán szerzett diplomát szobrászati szakon (1953). Szabadfoglalkozású művész. Érdeklődési területe a néprajz, kerámia, ötvösművészet. A Romániai Képzőművészek Szövetségének tagja volt. 1957-ben megkapta a moszkvai Világifjúsági Találkozó díját, 1968-ban a román Kulturális Érdemrenddel tüntették ki. Műterme Marosvásárhelyen volt.

Munkássága[szerkesztés]

Népi, irodalmi és történelmi ihletettségű térszobrai közül kiemelkedik Delly Ferenc és Tyukodi Antal síremléke a Házsongárdi temetőben, a Leány kannával a kolozsvári Botanikus Kertben, a Fiatalok Mamaia fürdőtelepen, a marosvásárhelyi Tavasz, Csíkszeredában a gyermekkórház előtt a Gyermekét védő anya, a Csángó asszony Brassó megyében Magurán. Márványba örökítette Bartók Bélát, terrakotta Bethlen Gábor-szobra a szárhegyi művésztelepre, a Petőfi és Arany találkozása a nagyszalontai Arany János Múzeumba került. Horváth István-síremléke (bronz és kő, 1984) a magyarózdi temetőben van. Megyei és országos kiállításokon szerepel szobraival, kiállított Velencében, Varsóban, Moszkvában, Kairóban, Szófiában, Damaszkuszban, Párizsban; 1996-ban részt vett az erdélyi művészek budapesti kiállításán.

1972-ben a Román Televízió magyar adásához fehér-fekete, 1978-ban a Sahia filmstúdióban színes portréfilmet készítettek róla és munkáiról.

Díszlettervezéssel is kísérletezett, Asztalos István A fekete macska című darabját egy Harag György-bemutató alkalmából dekorálta.

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Gyászjelentés, Népújság, 2020. június 1.
  2. Péter Beáta: Néhai köztéri szobrok története: „Tosca Mari” nyomában, 2022. január 21. liget.ro
  3. Nagy Miklós Kund: Kilenc évtized emlékszilánkjai. Beszélgetés a 90 éves Kolozsvári Puskás Sándor szobrászművésszel, Népújság, 2018. június 16. Online hozzáférés Archiválva 2018. június 17-i dátummal a Wayback Machine-ben

Források[szerkesztés]