Pulszky Romola

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Pulszky Romola
1916-ban
1916-ban
Született1891. február 20.
Budapest
Elhunyt1978. június 8. (87 évesen)
Párizs
Állampolgárságamagyar
Nemzetiségemagyar
HázastársaVaclav Nyizsinszkij
GyermekeiKyra Nijinsky
SzüleiMárkus Emília
Pulszky Károly
Foglalkozásaíró, táncos

A Wikimédia Commons tartalmaz Pulszky Romola témájú médiaállományokat.
SablonWikidataSegítség

Cselfalvi és lubóczi Pulszky Romola (Budapest, 1891. február 20.Párizs, 1978. június 8.) magyar író, táncos, Vaclav Nyizsinszkij felesége.

Pulszky Károly művészettörténész és Márkus Emília színésznő leánya. 1913-ban, amikor az Cári Orosz BalettSzergej Gyagilev társulata – Argentínában vendégszerepelt, ott házasodott össze Vaclav Nyizsinszkijjel, a balett világsztárjával. Nevét ettől kezdve Nijinsky Romola formában használta.

Pulszky Romola az Orosz Cári Balett 1912-es budapesti vendégjátéka után csatlakozott az együtteshez. Gyagilev a házasság miatt elbocsátotta Nyizsinszkijt. A házaspár ettől kezdve 1945-ig Magyarországon élt. Nyizsinszkij megháborodott. Pulszky Romola mindent megtett a férje érdekében, Svájcban, egy St. Moritz-i intézetben ápoltatta, fellépéseket igyekezett szervezni neki, könyveket írt róla,[1] beutazta a világot előadásokat tartani a táncos művészetéről.

Egyik lányuk, Nyizsinszkij-Márkus Tamara,[2] és unokájuk Kinga Nijinsky Gaspers[3] is színész lett.

Nyizsinszkij életéről 1997-ben Hubay Miklós színdarabot írt „Hová lett a rózsa lelke? – Nizsinszki” címmel.

Nyizsinszkij és felesége sorsáról Terry Earp írt monodrámát, Madame Nijinsky – A férjem egy isten címmel. A darabot bemutatta az IBS (International Buda Stage) is Budapesten. Előadta Kinga Nijinsky-Szakáts, Márkus Emília dédunokája, Nyizsinszkij unokája, és Szakáts Miklósnak, a Vígszínház egykori színészének lánya.

Magyarul[szerkesztés]

  • Nizsinszkijné Pulszky Romola: Nizsinszkij; ford. Lengyel Lydia, bev. Lengyel Menyhért, Nyugat, Bp., 1935

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. „Hogy Nizsinszkij tragédiájához Pulszky Romola, a tizenhét éves rajongó kislány sokban hozzájárult, a könyv elolvasása után kétségtelennek látszik, bár, mint „bűnös”, Gyagilev áll az előtérben. „Bűnös”, milyen rossz szó ez itt! Mért lenne bűnös Gyagilev, aki a hozzá vonzódó Nizsinszkijt a poklokon át is magáénak akarta és mért lenne és miben lenne bűnös az az asszony, aki egész életét áldozta fel egy ideálért, aki véletlenül Nizsinszkij volt?” – Kassák Lajos
  2. Nizsinszky-Márkus Tamara - Magyar színházművészeti lexikon
  3. Archivált másolat. [2005. április 29-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2005. augusztus 7.)

Források[szerkesztés]