Szergej Pavlovics Gyagilev

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Szergej Pavlovics Gyagilev
Született
1872. március 31.
Elhunyt
1929. augusztus 19. (57 évesen)[1]
Velence
Foglalkozása koreográfus
balettművész
Halál oka cukorbetegség
Commons
A Wikimédia Commons tartalmaz Szergej Pavlovics Gyagilev témájú médiaállományokat.
Gyagilev.jpg

Szergej Pavlovics Gyagilev (Сергей Павлович Дягилев, Serge de Diaghilev) (Szeliscsi, Oroszország, 1872. március 19. (31.) – Velence, Olaszország, 1929. augusztus 19.) a Cári Orosz Balett igazgatója

A Mir iszkussztva (a.m. a művészet világa) c. avantgárd folyóirat megalapítása után (1899.) kiállításokat és hangversenyeket rendezett. 1909-ben indította el az Orosz Balettet. Európai és amerikai turnékat szervezett, ezekkel rövid idő alatt világhírre emelte a társulatot, 1912-ben a Népoperában mutatkozott be Magyarországon a társulat.

1909-ben Gyagilev felkérte Mihail Fokin táncost, hogy dolgozzon vele Párizsban, ahol bemutatta az Orosz Balettot a francia közönségnek.

Fokin koreográfiái, A rózsa lelke, a Tűzmadár, a Petruska a a 20. századi balett klasszikusaivá váltak. A társulathoz tartozott Anna Pavlova, aki Fokin a Hattyú halála c. koreográfiáját minden idők legnépszerűbb táncszólójává tette. A társulat másik sztárja Vaclav Nyizsinszkij volt, akit nemcsak tánctudása, hanem zilált személyisége, végtelenül erotikus színpadi megjelenése is egy csapásra közismertté tett. Nyizsinszkij egy ideig Gyagilev szeretője is volt. [2][3]

A hattyú halála

A párizsi és monte-carlói székhellyel 1921-ben újjászervezett együttes már nélkülözte korábbi sztárját, a Gyagilev által házassága miatt elűzött Nyizsinszkijt.

Jegyzetek[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Külső hivatkozások[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Commons
A Wikimédia Commons tartalmaz Szergej Pavlovics Gyagilev témájú médiaállományokat.