Ballets russes

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ballets russes
Jean Cocteau posztere az 1911-es szezonra, amelyen Nyizsinszkij látható jelmezben a párizsi Le Spectre de la Rose előadáson
Jean Cocteau posztere az 1911-es szezonra, amelyen Nyizsinszkij látható jelmezben a párizsi Le Spectre de la Rose előadáson
Információk
Alapítva 1908
Megszűnt 1914
A Wikimédia Commons tartalmaz Ballets russes témájú médiaállományokat.
SablonWikidataSegítség

A Ballets russes egy híres opera- és balett-társaság, amelyet 1907-ben létesített Szergej Diaghilev a szentpétervári Marinszkij Színház legjobb elemeiből. 1909-ben a társaság nemzetközi turnéra indult. 1911-ben Diaghilev megszakította a kapcsolatot a Császári Balettel. A társulat független magántársulattá alakult, amely Monte Carlóban, Párizsban és Londonban lépett fel, anélkül, hogy valamelyik színházhoz csatlakozott volna.

Kezdetben a Szergej Diaghilev által elképzelt Ballets russest a 20. század legbefolyásosabb balett-társaságának tekintették, részben azért is, mert elősegítette a fiatal koreográfusok, zeneszerzők, tervezők és táncosok művészeti együttműködését több területen. Diaghilev zeneszerzőktől, például Igor Sztravinszkijtől, Claude Debussytől, Szergej Prokofjevtől, illetve Kandinszkij, Alexandre Benois, Pablo Picasso és Henri Matisse képzőművészektől, valamint Bakst Léon és Coco Chanel jelmeztervezőktől rendelt műveket.

A társulat előadásai hatalmas sikernek örvendtek, a táncművészet megújítását, felfrissítését érték el, felhívták a nyilvánosság figyelmét a művészekre, és jelentősen befolyásolták a zenei kompozíciót. Ezek mellett az amerikai és az európai közönségnek olyan mese-, zene- és látványelemeket mutattak be, amelyek az orosz folklórból származnak. A társaság hatása napjainkig tart.

Fordítás[szerkesztés]

Ez a szócikk részben vagy egészben a Ballets russes című román Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.