Cifra kankalin

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
(Primula auricula szócikkből átirányítva)
Cifra kankalin
Magyarországon fokozottan védett
Természetvédelmi érték: 250 000 Ft
Rendszertani besorolás
Ország: Növények (Plantae)
Törzs: Zárvatermők (Magnoliophyta)
Csoport: Valódi kétszikűek (eudicots)
Rend: Hangavirágúak (Ericales)
Család: Kankalinfélék (Primulaceae)
Nemzetség: Kankalin (Primula)
Faj: P. auricula
Tudományos név
Primula auricula
L.
Hivatkozások
Wikifajok
Wikifajok

A Wikifajok tartalmaz Cifra kankalin témájú rendszertani információt.

Commons
Commons

A Wikimédia Commons tartalmaz Cifra kankalin témájú médiaállományokat és Cifra kankalin témájú kategóriát.

A cifra kankalin vagy medvefülkankalin (Primula auricula) a kankalinfélék (Primulaceae) családjába tartozó, fokozottan védett reliktum faj.

A medvefül kankalin

Leírása[szerkesztés]

5–25 cm magas, tőlevélrózsás évelő. Tőlevelei húsosak, kövérek, 2–12 cm hosszúak, 2–6 cm szélesek, szélei befelé göngyöltek, szélesek, kerek visszás tojásdadok, a nyél felé keskenyedők, épszélűek vagy tompán fogasak, porcosak és apró mirigyszőrösek, de nem lisztesek. A virágok világossárgák, 1–2 cm szélesek, 4-12 virágból álló ernyőben nyílnak, illatosak. A virágernyő murvái széles-tojásdadok, a kocsányoknál sokkal rövidebbek, mint ahogyan a csésze is sokkal rövidebb a párta csövénél. Április-májusban virágzik.

Élőhelye[szerkesztés]

Az évelő cifra kankalin elsősorban az alhavasi, havasi öv szikláin, sziklahasadékaiban és sziklagyepeiben él, de az Alpok előterében előfordul lápréteken is. Kedveli a szivárgásoktól nedves, sok meszet és kevés humuszt tartalmazó, köves talajt. A Magyarországon önálló alfajként (subspecies hungarica) leírt cifra kankalin a nyílt és a zárt dolomitgyepekben, az északias fekvésű bükkösök és a karszterdők érintkezési vonalában fordul elő a Dunántúli-középhegységben (Vértes, Bakony, Keszthelyi-fennsík). A Kárpátokban és az Alpokban (az utóbbi területén 2500 méter felett is) élő alfajtól eltérően levelei nem lisztesek, hanem apró mirigyszőrösek.

Források[szerkesztés]