Pioneer-tábla

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
A Pioneer-tábla

A Pioneer-táblák grafikus üzeneteket tartalmazó, arannyal bevont alumínium lemezek, melyeket a Pioneer–10 és a Pioneer–11 űrszonda fedélzetén helyeztek el, abban a reményben, hogy földön kívüli értelmes lények találnának rá az űrszondákra, és így üzenetet tudnak hagyni számukra. A Pioneer-tábla volt az első fizikai üzenet, amelyet a világűrbe küldtek. A táblákon a férfi és a női emberi test látható, valamint több szimbólum, melyek az űrszonda eredetéről, a Földről és az emberi fajról tájékoztatnak.

Története[szerkesztés]

A tábla a Pioneer–10 fedélzetén

Az elképzelést, hogy a Pioneer űrszondák fedélzetén helyezzenek el egy üzenetet, eredetileg Eric Burgess vetette fel. Ötletét megosztotta újságíró kollégájával, Richard Hoaglanddel, aki támogatta az elképzelést.[1] Közösen keresték fel Carl Sagant, amikor ellátogattak a Mariner–9 küldetése idején a kalifornai Pasadenában a Jet Propulsion Laboratory-ba.[2] Sagan lelkesedett az ötletért, de kezdetben nem hitt abban, hogy megvalósulhat.[3] A NASA jóváhagyta a tervet és megbízta Sagant, hogy készítsék el az üzenetet. Sagan Dr. Frank Drake amerikai csillagásszal közösen tervezte meg az üzenetet, melyet Sagan felesége, Linda Salzman Sagan készített el.[4]

Az első táblát a Pioneer–10 űrszonda (1972. március 3.) fedélzetén helyezték el, a második üzenetet pedig a Pioneer–11 1973. április 6-án vitte magával az űrbe.

A tábla[szerkesztés]

A tábla fizikai tulajdonságai[szerkesztés]

  • Anyag: arannyal bevont alumínium
  • Szélesség: 229 mm (9 hüvelyk)
  • Magasság: 152 mm (6 hüvelyk)
  • Vastagság: 1,27 mm (0,05 hüvelyk)
  • A gravírozás átlagos mélysége: 0,381 mm (0,015 hüvelyk)
  • Súly: kb. 0,120 kg

Az üzenet[szerkesztés]

A hidrogénatom hiperfinom átmenete[szerkesztés]

A hidrogénatom hiperfinom átmenete

A tábla bal felső sarkában a semleges hidrogénatom két energiaszintje közötti hiperfinom átmenet sematikus rajza található. Azért esett a választás a hidrogénre, mert ez a leggyakoribb elem az univerzumban. A függőleges vonalak a proton és az elektron spinmomentumát jelölik. A semleges hidrogénatom két energiaszintje közötti hiperfinom átmenete során 1420 MHz rezgésszámú és 21 cm-es hullámhosszú rádiósugárzást bocsát ki. Mindkét adat számítási egység a táblán található többi üzenethez.

A férfi és a nő alakja

A férfi és a női emberi test[szerkesztés]

Jobb oldalon a férfi és női emberi test rajza látható. A női alak mellett két vízszintes szakasz van feltüntetve – egy fejmagasságban, egy pedig a talp vonalában –, ezek a vonalak a magasságra utalnak. A két szakasz között 4 apró vonal – 1 függőleges és 3 vízszintes (90°-kal balra elforgatva) – van, melyek a 8-as szám bináris alakját ábrázolják: 1000 (I – – –, a függőleges vonal az 1-es számot jelképezi, a vízszintesek a 0-t, az első vízszintes vonal a táblán hibás). Ennek és a hidrogénatomok hiperfinom átmenete során kibocsátott sugárzás adatainak segítségével a testmagasság meghatározható: 8 x 21 cm = 168 cm, a női test átlagos magassága.

A táblán a férfialak feltartott jobb keze az üdvözlés jeleként értelmezhető, de utalhat arra is, hogy az ember a karját mozgatni és a kézfejét forgatni tudja. Az emberalakok megrajzolásakor törekedtek arra, hogy lehetőség szerint etnikai szempontból semleges ábrázolás szülessen. Az eredeti tervek szerint a nő és a férfi egymás kezét fogta volna, de ezt elvetették, mert úgy vélték, emiatt az idegenek azt gondolhatnák, hogy a két alak egy lényt ábrázol.

A nőalak nemi szerve nem olyan részletességgel lett ábrázolva az üzeneten, mint a férfié. Sagan ezzel kapcsolatban azt mondta, hogy az üzenet kidolgozására rendelkezésre álló idő kevés volt, a NASA egyszerű üzenetet készítését kérte tőle, így kompromisszumot kellett kötnie.[5] Mark Wolverton beszámolója szerint az eredeti terveken egy kis vonal volt hivatott a női nemi szervet jelezni,[6] ami a végleges rajzon már nem szerepelt. Ez a változtatás John Naugle – a NASA Office of Space Science egykori vezetőjének – feltétele volt a tábla jóváhagyásához.[7]

A Nap relatív helyzete[szerkesztés]

A nap relatív helyzetét bemutató térkép

A Nap viszonylagos helyzetének bemutatására szolgál a tábla középső részén látható csillagszerű ábra: egy közös pontból induló, 15 vonalból áll, ahol a kiindulási pont a Naprendszerünk Napja. A Nap helyzetét a Tejútrendszer és 14 pulzár közepéhez igazító térképet Frank Drake tervezte. Minden egyes vonal egy pulzárt jelöl, a vonalak hossza a pulzárok Naptól való relatív távolságát adja meg. Irányuk pedig elhelyezkedésüket határozza meg. A leghosszabb jobb oldali vízszintes vonal, amely az emberalakokon is túlnyúlik, a nap relatív távolságát mutatja a Tejútrendszer középpontjához képest. A vonalak elhelyezkedése és iránya támpontot ad a Nap helyzetének és távolságának meghatározásához. A különböző irányokba futó vonalakon (vagy mellettük) bináris számokat tüntettek fel, amelyek a pulzárok rezgésszámát adják meg. A pulzár rezgésszámának ismeretében, azok kora kiszámítható (a rezgésszám módosul az idővel), így az űrszonda indítása óta eltelt idő is meghatározható.

A Naprendszer[szerkesztés]

A Naprendszer rajza az űrszonda pályájával

Az alsó sávban a Naprendszer sematikus rajza látható. A bal oldalon a Nap, tőle jobbra a Naprendszer bolygói – a naptól való távolságuk sorrendjében – vannak feltüntetve. Minden bolygónál apró vízszintes és függőleges vonalak utalnak a bolygók naptól való távolságukra. A mértékegység a Merkúr Naptól való távolságának 1/10 része (a rajzon a Merkúr távolságát I – I – alakban jelölték, ami 1010-ként értelmezhető, ez a 10 bináris alakja). A harmadik bolygótól (Föld) egy nyíl van húzva az ötödik bolygó (Jupiter) irányába, ennek végén az űrszonda kis méretű rajzát tüntették fel. A vonal az űrszonda kiindulási helyére és pályájára utal és arra, hogy a kutatás célja a Jupiter.

Az űrszonda sziluettje[szerkesztés]

A táblán a két emberi alak mögött az űrszonda méretarányos sziluettje látható, segítségével az emberi test mérete meghatározható.

Kritikák[szerkesztés]

Magát az üzenetet, valamint annak tartalmát és kivitelezésének módját akkoriban sok bírálat érte, többek között azért, mert a táblán az emberalakokat meztelenül ábrázolták.[8] Valamint kifogásolták, hogy nem előzte meg a tábla megtervezését nemzetközi konzultáció.[9]

Ernst H. Gombrich művészettörténész az üzenet tartalmával és formájával kapcsolatosan fogalmazta meg kételyeit. Szerinte nem valószínű, hogy az idegenek meg tudják fejteni a tábla üzeneteit. Nem biztos, hogy egyáltalán észlelik az üzenetet, ahhoz ugyanis szükséges, hogy a lények a fény- és a röntgenhullámok tartományában képesek legyenek látni. De ha látják is, nem biztos, hogy felismerik a szimbólumokat és megértik azok jelentését. Ilyen szimbólum például az üzenetben a nyíl, amely azt mutatja, hogy merről hova tart az űrszonda, de a nyíl jelentése csak számunkra ismert.[9][10]

Megjelenése a kultúrában[szerkesztés]

  • A tábla Shlomo Artzi izraeli énekes 1992-es Yareakh (héberül: ירח; jelentése: Hold) című albumának borítóján szerepel.
  • A norvég Arcturus metálegyüttes Sideshow Symphonies lemezének borítója a tábla alapján készült.
  • Az 1989-ben bemutatott Star Trek V: A végső határ című filmben a Pioneer űrszonda fedélzetére rögzített táblákat mutatják. Az űrszondát a klingonok befogják és megsemmisítik.
  • A Battlezone II: Combat Commander számítógépes játékban a Pioneer szonda repül az űrben, az oldalán a táblával. Az űrszonda felirata azonban téves, a Voyager–2 név szerepel rajta.
  • A Végtelen határok c. amerikai televíziós sorozat egyik epizódjában egy süket nő a hallókészülékén keresztül földönkívüliek üzenetét fogja. Arra kérik, hogy vessen papírra egyeseket, nullákat és X-eket: a rajzon kivehetővé válik a táblán szereplő emberi pár alakja egy földönkívüli lénnyel, aki üdvözlésképpen integet.
  • A Futurama rajzfilmsorozat egyik részében Bender a robot, miután véletlenül kilőtték az űrbe, és repült a végtelen világűrben, a mellére karcolja a tábla sematikus rajzát egy riadt emberi párral. Azzal a céllal, hogy később, ha egy ember megtalálja, akkor tudni fogja, hogy mi történt.
  • A tábla szerepel a Megtehetek bármit című filmben is. A szondát az idegenek megtalálják, majd több hasonló szonda közé hajítják, az aranylemezt pedig elhelyezik a saját gyűjteményükbe, sok-sok más hasonló lemez közé.

Lásd még[szerkesztés]

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Carl Sagan, L. S. Sagan, Frank Drake (1972. február 25.). Message from Earth (angol nyelven). Science 175 (4024), 881. oldal. o. DOI:10.1126/science.175.4024.881. ISSN 0036-8075.  
  2. Richard O. Fimmel, James Van Allen, Eric Burgess. PIONEER: First to Jupiter, Saturn, and Beyond, NASA SP-446, Washington, D. C.: NASA Scientific and Technical Information Office (1980) 
  3. Kevin J. Kilburn: Eric Burgess: Manchester's First Rocket Man (angol nyelven). www.mikeoates.org, 2007. november 9. [2010. július 7-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2009. szeptember 7.)
  4. Pioneer Mission (angol nyelven). NASA, 2007. március 26. [2011. augusztus 15-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2009. június 23.)
  5. Alan Fletcher. The art of looking sideways (angol nyelven). Phaidon Press (2001). ISBN 0-7148-3449-1 
  6. Mark Wolverton. The Depths of Space: The Story of the Pioneer Planetary Probes (angol nyelven). Joseph Henry Press, 79. oldal. o. (2004). ISBN 0-309-09050-4 [halott link]
  7. Wolverton, 80. oldal
  8. Carl Sagan. Murmurs of Earth (angol nyelven). New York: Random House (1978). ISBN 0-679-74444-4 
  9. a b Götz Attila: De mi van, ha megtaláljuk őket? (magyar nyelven). index.hu, 2008. szeptember 13. (Hozzáférés: 2009. július 29.)
  10. Galántai Zoltán. Marscsatornák, idegen világok, angyalok, földönkívüliek (magyar nyelven). Budapest: Pesti Szalon (1996). ISBN 963-605-115-1 

Források[szerkesztés]

Fordítás[szerkesztés]

Ez a szócikk részben vagy egészben a Pioneer plaque című angol Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.

Külső hivatkozások[szerkesztés]

Commons:Category:Pioneer plaque
A Wikimédia Commons tartalmaz Pioneer-tábla témájú médiaállományokat.