Frank Drake

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Frank Drake
(Frank Donald Drake)
Dr. Frank Drake.jpg
Született 1930. május 28. (90 éves)[1][2][3]
Chicago
Állampolgársága amerikai
Foglalkozása
Iskolái
Kitüntetései
  • Karl G. Jansky Lectureship
  • az American Academy of Arts and Sciences tiszteleti tagja
A Wikimédia Commons tartalmaz Frank Drake témájú médiaállományokat.

Frank Drake (Chicago, 1930. május 28. –) amerikai csillagász és asztrofizikus. Drake a SETI program atyja, ő alkotta meg a nevét viselő Drake-formulát, melynek segítségével becsült paraméterekkel meg lehet határozni a földön kívüli civilizációk számát.

Élete[szerkesztés]

Fiatalként Chicagóban imádta az elektronikát és a kémiát. Már nyolcévesen úgy gondolta, létezhet élet más bolygókon is, de ezen véleményét nem osztotta meg se tanáraival, se szüleivel, hogy ne konfrontálódjon azok vallásos ideológiájával.

A Cornell Egyetemre járt, itt kezdett csillagászatot tanulni. A földönkívüli élet létezésének lehetőségébe vetett hitét megerősítette Otto Struve egyik 1951-es előadása.

A főiskola után egy ideig elektronikai tisztként szolgált a USS Albany nehézcirkálón. Diplomáját a Harvardon szerezte rádiócsillagászatból; PhD disszertációjának témavezetője Cecilia Payne-Gaposchkin volt.

Karrierje[szerkesztés]

Pályafutását a Nemzeti Rádiócsillagászati Obszervatóriumban (NRAO) kezdte Green Bankben, Virginia államban, majd a Sugárhajtási Laboratóriumban tevékenykedett. 1960-ban végezte kezdte rádiós módszerekkel kutatni a földönkívüli intelligenciákat — az Ozma-tervben ilyen bizonyítékot nem találtak.

1961-ben J. Peter Pearmannel megszervezte az első SETI konferenciát az NRAO-ban. Itt vázolta fel a később róla elnevezett Drake-formulát.

Az 1960-as években nagy szerepet játszott az Arecibo Obszervatórium rádiócsillagászati létesítménnyé átalakításában, 1974 és 1996 között pedig annak korszerűsítésében.

1974-ben megírta az arecibói üzenetet.

1972-ben Carl Sagannal megtervezte a Pioneer-táblát, az első olyan fizikai üzenetet, amelyet az világűrbe küldtek. A tábla információit olyanokra tervezték, hogy azokat idegen lények is megérthessék. Később a Voyager Aranylemez készítését vezette.

Emlékezete[szerkesztés]

Róla kapta a nevét a norwoodi Drake Planetárium.

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. SNAC (angol nyelven). (Hozzáférés: 2017. október 9.)
  2. Internet Speculative Fiction Database (angol nyelven). (Hozzáférés: 2017. október 9.)
  3. Brockhaus (német nyelven)

Források[szerkesztés]

További információk[szerkesztés]