Frank Drake

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Frank Drake
Dr. Frank Drake.jpg
Született 1930. május 28. (87 éves)
Chicago
Állampolgársága amerikai
Foglalkozása
Iskolái
Commons
A Wikimédia Commons tartalmaz Frank Drake témájú médiaállományokat.

Frank Drake (Chicago, 1930. május 28. –) amerikai csillagász és asztrofizikus. Drake a SETI program atyja, ő alkotta meg a nevét viselő Drake-formulát, melynek segítségével becsült paraméterekkel meg lehet határozni a földön kívüli civilizációk számát.

Élete[szerkesztés]

Fiatalként Chicagóban imádta az elektronikát és a kémiát. Már nyolcéves korában úgy gondolta, létezhet élet más bolygókon is, de ezen véleményét nem osztotta meg sem tanáraival, sem szüleivel, az akkori vallásos ideológiával való lehetséges konfrontálódás elkerülése végett. A Cornell Egyetemre járt, itt kezdett csillagászatot tanulni. A földönkívüli élet létezésének lehetőségébe vetett hitét csak megerősítette Otto Struve egyik 1951-es előadása. A főiskola után egy ideig elektronikai tisztként szolgált a USS Albany nehézcirkálón. Diplomáját a Harvardon szerezte rádiócsillagászatból.

Karrier[szerkesztés]

Pályafutását a Nemzeti Rádiócsillagászati Obszervatóriumban (NRAO) kezdte Green Bankben, Virginia államban, majd a Sugárhajtási Laboratóriumban tevékenykedett. 1960-ban végezte első rádiós, földönkívüli intelligenciára irányuló kutatását, amely Ozma-tervként lett ismert. Bizonyítékot nem találtak. 1961-ben J. Peter Pearmannel megszervezte az első SETI konferenciát az NRAO-ban. Itt vázolta fel a Drake-formulát. Az 1960-as években Drake nagy szerepet játszott az Arecibo Obszervatórium rádiócsillagászati létesítménnyé való átalakításában, későbbi korszerűsítésében 1974 és 1996 között. 1974-ben megírta az arecibói üzenetet. 1972-ben Carl Sagannel megtervezte a Pioneer-táblát, az első fizikai üzenetet, amelyet az világűrbe küldtek. A táblát idegen lények számára is érthető megfogalmazásban kivitelezték. Később a Voyager Aranylemez készítését vezette.

A norwoodi Drake Planetárium róla kapta a nevét.

Forrás[szerkesztés]

További információk[szerkesztés]