Pester Lloyd

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Pester Lloyd
Logo Pester Lloyd.jpg
Alapítva 1854
Nyelv német
ISSN 1217-9663
A Pester Lloyd weboldala

A Pester Lloyd két, egymástól független magyarországi német nyelvű időszaki lap címe. Az eredeti 1854 és 1945 között, a második 1994-től jelent meg, 2009-től kizárólag online formában.

Az eredeti lap[szerkesztés]

Az 1854. január 1-jével indult Pester Lloydot főleg a németül is olvasó pesti polgárság olvasta. Első szerkesztője Weisz János volt. A magyar társadalom termelő köreinek érdekét képviselte, szabadelvű eszmeiséget terjesztett, s a német nyelvterület számára a magyar államiságot, kultúrát közvetítette azoknak az olvasóknak, akik Magyarországról a nem mindig elfogulatlan, sokszor magyarellenes bécsi lapok híradásaiból tájékozódtak. A Kiegyezés után Falk Miksa lett a főszerkesztője. Közgazdasági szerkesztője Deutsch Antal volt. 1872-ben a Pester Lloyd kötelékébe lépett, mint főszerkesztő-helyettes Veigelsberg Leó. Az első világháború előtt Bertha von Suttner osztrák Nobel-békedíjas író és Herzl Tivadar cikkeit is közölte a lap. 1918-tól 1919-ig közgazdasági szerkesztője Bari Ágoston volt. A két világháború között a lap munkatársa volt Térey Edit és Turóczi-Trostler József. Az 1930-as években többek között Thomas Mann, Kosztolányi Dezső, Molnár Ferenc, Stefan Zweig, Joseph Roth, Egon Erwin Kisch, Alfred Polgar, Franz Werfel és Felix Salten is publikált a lapban. 1945 áprilisában beszüntette működését.

A második időszaki lap[szerkesztés]

1994. szeptember 7-én független, német nyelvű hetilapként újraindult, mint Magyarország legnagyobb példányszámban megjelenő idegen nyelvű lapja (Chefredakteur: Gotthard B. Schicker). 2009. június eleje óta kizárólag online formában jelenik meg. Irányzatában kritikusan lép fel a 2010 óta kormányzó Orbán-kormánnyal szemben.

Ismert munkatársai 1854-től[szerkesztés]

Kapcsolódó szócikkek[szerkesztés]

Külső hivatkozások[szerkesztés]