Persányi-hegység

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
(Persány-hegység szócikkből átirányítva)
Persány-hegység
(Munții Perșani)
A Központi-Persány-hegység
A Központi-Persány-hegység

Magasság1104 m
HelyBrassó, Kovászna és Hargita megye, Románia
HegységKeleti-Kárpátok
Legmagasabb pontSzág-hegy (1641 m)
Típusvulkanikus, kristályos
Terület1000 km2
Hosszúság60 km
Elhelyezkedése
Persány-hegység (Románia)
Persány-hegység
Persány-hegység
Pozíció Románia térképén
é. sz. 45° 51′ 35″, k. h. 25° 26′ 22″Koordináták: é. sz. 45° 51′ 35″, k. h. 25° 26′ 22″
Térkép
Térkép

A Persány-hegység (régebben Persányi hegysor, Apácai hegysor vagy Krizbai havas, románul: Munții Perșani) a Keleti-Kárpátok déli részén elhelyezkedő középhegység, Brassó megye, Kovászna megye és Hargita megye területén.

Földrajz[szerkesztés]

Az Északi-Persány-hegység
A Déli-Persány-hegység

A Persány-hegység három részre oszlik: Északi-Persány, Központi-Persány és Déli-Persány.

Az Északi-Persány-hegység (románul Perșanii Nordici) az Olt folyótól északra helyezkedik el, Kovászna és Hargita megye határán. Legmagasabb pontja a Homoródalmás közelében lévő Dugaszó (1012 m) és Merke-tető (1002 m). Északi részében található a Vargyas-patak sziklaszorosa. Az Központi- és Északi-Persány-hegységet az Olt folyó 9 km hosszú szorosa választja el Ágostonfalva és Alsórákos között. A szorost északon és délen 700–800 m magas hegyek övezik.

A Központi-Persány-hegység (románul Perșanii Centrali) a Fogarasi-medence, az Olt-szoros és a Brassói-medence között helyezkedik el. Legmagasabb pontja a Vár-hegy (1104 m). Területéhez közel uránt dolgoznak fel.

A Déli-Persány-hegység (Sudici) vagy Szág-hegység (Muntii Taga) a Fogarasi-havasok és a Központi-Persány-hegység között helyezkedik el. Gyakran a Fogarasi-havasok részeként emlegetik. Itt található a hegység legmagasabb pontja a Szág-hegy (1641 m). Nyugaton, a Brassói-medence fölé emelkedő csúcs a feketehalmi Nagy-Fekete-hegy (1292 m).

További információk[szerkesztés]